Monkey bread muffins, kleine bolletjes brooddeeg met een heerlijke gekarameliseerde kaneelsuiker laag. Een heerlijke kleverige lekkernij. Een lekkere twist op het klassieke monkey bread.
Deze muffins zijn perfect gebakken en heerlijk voor ontbijt of brunch. Deze muffins gaan zeker een hit zijn bij je familie en je gasten. Makkelijk te maken met hulp van de broodbakmachine (of zonder). Probeer snel zelf!

Zo lekker: Heerlijk Monkey Bread Muffins Recept
Monkey bread muffins, luchtig deeg gedrenkt in een boter-kaneelsuiker mengsel en vervolgens knapperig gebakken. Bij elke hap proef je de luchtige structuur, romigheid en kaneel suiker. Een perfecte mix van smaken. Nog nooit van gehoord?
Dat kan! Het is een recept van Amerikaanse oorsprong dat begin jaren 50 voor het eerst in de bladen verscheen. Sinds die tijd is het uitgegroeid tot een ware hit in de Verenigde Staten, waar je het kunt kopen op de kermis en fairs. Het wordt daar vaak gegeten als zoete snack of dessert. Maar op de één of andere manier is de bekendheid in Amerika blijven hangen.
En dat is jammer, want het is echt heel lekker. En daarom ga ik het recept voor monkey bread muffins met jullie delen (en om het echt makkelijk te maken, gebruik ik de broodbakmachine voor het deeg).
Wat heb je nodig voor Monkey Bread met Suiker en Kaneel?
Om deze Monkey Bread Muffins te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Monkey Bread

- Bloem: Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem voor deze muffins.
- Suiker: Monkey bread is een zoet brood en de suiker is om het brood te zoeten.
- Gist: In dit recept is 8 gram (2 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 16 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 8 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.
- Zout: Zorgt voor een goede smaakbalans.
- Melk: Maak de muffins lichter en steviger.
- Water: Zodat het deeg de juiste samenstelling heeft. Gebruik lauw water (ongeveer 37 °C).
Kaneel suiker topping

- Boter: De bolletjes deeg dip je in de gesmolten boter. Die maken het brood romig en zorgen ervoor dat de kaneelsuiker blijft plakken.
- Kaneel: Heeft een zoete houtachtige smaak met een vleugje citroen. We gebruiken het hier gemalen.
- Suiker: Door de suiker te mengen met kaneel krijg je kaneelsuiker.
Hoe maak je Broodje Monkey Bread (Broodmachine)?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe de melk, gesmolten boter en water onderin de broodbakmachine. Strooi daar de bloem en suiker op. In een hoek doe je het gist en in de hoek er schuin tegenover doe je het zout. Zet de machine aan op kneden en eerste rijs.
- Haal het deeg uit de vorm en verdeel het deeg in 60 stukjes, die ongeveer even groot zijn. Draai tussen je handpalmen balletjes van het deeg.
- Dip elk balletje eerst in de gesmolten boter en rol het vervolgens door de kaneelsuiker. Leg in een bakje van de muffinvorm. Vul elk bakje van de muffinvorm met vijf balletjes (totaal 12 muffins).
- Dek de vorm af met plasticfolie dat je hebt ingevet en laat een uur rijzen op een warme plaats. Bak de muffins vervolgens in een voorverwarmde oven bij 180 °C gedurende 30 minuten. Laat 5 minuten afkoelen en haal de muffins uit de vorm. Laat ze verder afkoelen op een rooster.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Chocoholics: Voeg 4 eetlepels fijngehakte pure chocola toe aan het deeg.
- Karamel Sensatie: Drizzle karamel over de muffins als ze gebakken zijn.
- De avond vooraf voorbereiden: Vul de muffinvorm met de deegballetjes. Dek af met de plastic folie en zet in de koelkast. De volgende dag haal je ze een kwartiertje voor je ze gaat bakken uit de koeling en laat je ze op kamertemperatuur komen. Nu kun je ze bakken.
- Gaarheid: Controleer de gaarheid door met een saté prikker in het midden van de muffin te prikken. De monkey bread muffins zijn klaar als de prikker er schoon uit komt.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Monkey Bread Muffins
Ingrediënten
Monkey Bread
- 240 ml melk, lauw
- 80 ml water, lauw
- 30 gram boter, gesmolten
- 425 gram bloem
- 50 gram suiker
- 2 theelepels gist, instant
- 1 theelepel zout
Kaneelsuiker topping
- 50 gram boter, gesmolten
- 100 gram suiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
Instructies
Broodbakmachine
- Doe de melk, gesmolten boter en water onderin de kom van de broodbakmachine. Verdeel bloem en suiker daarop. Doe het gist in een hoek en in de tegenovergestelde hoek doe je de suiker.240 ml melk, 80 ml water, 30 gram boter, 425 gram bloem, 50 gram suiker, 2 theelepels gist, 1 theelepel zout
- Zet de broodbakmachine aan op de kneedstand inclusief rijs. Ga verder bij *.
Met de hand of mixer.
- Doe de bloem, suiker, gist en het zout in een kom en roer met een vork goed door elkaar.425 gram bloem, 50 gram suiker, 2 theelepels gist, 1 theelepel zout
- Schenk de boter, melk en water erbij en mix met een mixer met deeghaken 10 - 15 minuten tot je een elastisch soepel deeg hebt.240 ml melk, 30 gram boter, 80 ml water
- Bestrijk een kom met olie en leg het deeg erin.
- Draai het deeg een keer om en bedek de schaal eerst met een vochtige theedoek en vervolgens met een plastic folie.
- Laat 1 uur rijzen op een warme plek, tot het deeg verdubbelt is. Ga verder bij *.
* Monkey Bread Muffins
- Vet een cupcake vorm (met 12 cupcake uitsparingen) in met olie.
- Doe de gesmolten boter in een kommetje. Zet een tweede kommetje klaar waar je de suiker en het kaneel mengt.50 gram boter, 100 gram suiker, 2 theelepels gemalen kaneel
- Druk het deeg uit tot een lap en verdeel het deeg in 60 stukjes, ongeveer even groot.
- Rol elk stukje tot een balletje tussen je handpalmen en dip elk balletje in de gesmolten boter en rol het vervolgens door het kaneel suiker mengsel.
- Leg het deeg in een bakje van de muffinvorm. Herhaal dat voor alle deegballen. Verdeel de balletjes over de muffinvorm, zodat er 5 balletjes per vorm zijn.
- Dek de vorm af met een vochtige doek en vervolgens met een plasticfolie en laat weer een uur rijzen op een warme plaats.
- Na 30 minuten verwarm je de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Doe de muffins in de oven en bak 25 tot 30 minuten.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten licht afkoelen op een rooster.
- Maak de muffins met een mes los van de vorm en laat verder afkoelen op het rooster.
Opmerkingen
- Chocoholics: Voeg 4 eetlepels fijngehakte pure chocola toe aan het deeg.
- Karamel Sensatie: Drizzle karamel over de muffins als ze gebakken zijn.
Versgebakken monkey bread muffins zijn het lekkerste! Maar heb je nog wat muffins over, dan kun je ze zeker bewaren.
- Kamertemperatuur: Bewaar de muffins in een luchtdichte doos maximaal 2 dagen.
- Diepvries: Stop de muffins in een diepvriesdoos en bewaar maximaal één maand in de diepvries. Laat bij kamertemperatuur ontdooien.
- Opwarmen: Om de muffins weer lekker te laten smaken verwarm je ze even in de oven bij 180 °C tot ze warm zijn. De Airfryer kun je hier zeker ook voor gebruiken.
Geef een reactie