Zelf Paasstolletjes maken: Met Pasen komt er een perfect moment om te genieten van lekkere paasstol. Maar waarom je klaar gekochte paasstolletjes kopen als je ze net zo makkelijk zelf kunt maken? Met dit makkelijke recept kun je op een snelle manier heerlijke paasstolletjes maken zonder al te veel moeite. Laat je inspireren door de tips en tricks en ga aan de slag!
Verras je gasten met je zelfgemaakte paasstolletjes - lees hier het recept!
Weet je wat ik lekker vind met het paasontbijt? Een paasstolletje waar je de amandelspijs uithaalt en die uitsmeert over de paasstol. Ik heb echter een probleem. Hier in dit huis ben ik de enige die amandelspijs eet.
En een paasstol (als ik er al eentje vind die ik mag eten met mijn pinda-allergie) helemaal alleen verorberen, daar zie ik een beetje tegen op. Dus dit jaar ben ik voor de aangepaste versie gegaan. Een eenvoudig eenpersoons paasstolletje. Zonder vulling van amandelspijs (maar wil je die toch dan kun je in de tips zien hoe je dat toch verwerkt), maar rijkgevuld met krenten, rozijnen en sinaasappel. Dit mini stolletje is fris en erg lekker.
Lekker voor bij het Paasontbijt of Paasbrunch. Natuurlijk met broodjes, verse jus, eitjes. En wil je nog meer lekkere Paasinspiratie? Kijk dan op deze uitgebreide pagina vol Paasrecepten! Zoals garnalen met ei uit de stoomoven, Grieks Paasbrood (Tsoureki) en tonijnsalade wrap hapjes.
Wat heb je nodig voor Paasstolletjes met Sinaasappel en Kaneel?
Om deze paasstolletjes zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Krenten, rozijnen, sinaasappelrasp en gesuikerde sinaasappelschil - De vulling van de paasstolletjes. Met dit recept kun je makkelijk zelf gesuikerde sinaasappelschil maken.
- Bloem - Gebruik tarwebloem voor dit recept.
- Gist - In dit recept is 4 gram (1 theelepel) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.
- Suiker - De suiker zorgt ervoor dat het gist kan werken en je een luchtig broodje krijgt.
- Zout - Geeft smaak aan het brood. Maar kijk uit met gist, want zout kan het gist doden als het in grote hoeveelheden in aanraking komt. Daarom meng je het zout met de bloem, voordat je het gistmengsel toevoegt.
- Melk - Om een deeg te krijgen dat romig is. Zorg ervoor dat de melk lauw is, zodat het gist snel kan starten.
- Eidooier - Om het deeg rijker en romiger te maken als het gaat om smaak.
- Kaneel - Heeft een zoete houtachtige smaak met een vleugje citroen. We gebruiken het hier gemalen.
- Boter - Om de bakplaat mee in te vetten
- Ei - Om het brood mee in te smeren voordat je het gaat bakken. Daardoor krijgt het een glanzende bruine kleur.
Hoe maak je Paasstolletjes zonder Amandelspijs?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Los de gist en suiker op in lauwe melk. Laat 5 minuten staan tot er bubbels zijn. Meng de bloem met het zout en giet vervolgens het melkmengsel erbij. Kneedt tenminste 10 minuten goed door met de mixer tot je een soepel deeg hebt gekregen. Laat 60 minuten afgedekt met plastic folie op een warme plaats rijzen.
- Druk het deeg plat en verdeel rozijnen, krenten, eidooier, sinaasappelrasp, gesuikerde sinaasappelschil en kaneel op het deeg en kneedt goed door.
- Verdeel het deeg in 4 porties en maak er bolletjes van. Leg 20 minuten weg onder een theedoek en vorm ze dan naar ovale stolletjes.
- Vet een bakplaat in met boter en leg de stolletjes op een bakplaat. Laat 60 minuten rijzen in een warme ruimte. Bak de paasstolletjes 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C tot ze goudbruin en gaar zijn.
Het allerlekkerste om ze te eten is als de mini stolletjes nog warm uit de oven komen. Bestrijk met een lik roomboter (die smelt dan in het brood) en geniet.
Garneer de stolletjes met de poedersuiker.
Tips en vervangingen
- Door de gist door de melk te roeren gaat hij na een minuut of vijf werken. Daardoor kun je snel en eenvoudig controleren of de gist nog wel werkt. Zie je na een minuut of vijf geen belletjes verschijnen aan het oppervlak dan werkt hij niet meer en moet je nieuwe gist gebruiken.
- De suiker die je toevoegt aan het gistmengsel is het "eten" van de gist. Laat dat dus niet weg. Dit wordt omgezet naar zuurstof (en daardoor krijg je dus een luchtig brood).
- Laat de krenten en rozijnen 10 minuten wellen in heet water en dep ze dan droog voordat je ze aan het brooddeeg toevoegt. Zo blijven ze lekker sappig.
- Vervang de kaneel door koekkruiden.
- De sinaasappelrasp kun je ook vervangen door citroenrasp. Lekker fris.
- Ben je dol op amandelspijs? Vul de broodjes dan in stap 9 met een rolletje amandelspijs. Vouw het deeg om de spijs en ga verder met stap 10.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 75 gram krenten
- 75 gram rozijnen
- 150 ml melk
- 25 gram suiker
- 1 theelepel gist instant
- 250 gram bloem
- 4 gram zout
- 1 eidooier maat M
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- 30 gram geconfijte sinaasappelschil in kleine stukjes gesneden
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 1 eetlepel boter om de bakplaat in te vetten
- 1 ei maat S
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de rozijnen en krenten in een kom en giet daar kokend water op, tot ze onder staan. Laat 10 minuten wellen. Dep de krenten en rozijnen vervolgens droog75 gram krenten, 75 gram rozijnen
- Verwarm de melk naar lauw en los de suiker en gist hierin op.150 ml melk, 25 gram suiker, 1 theelepel gist
- Laat 5 minuten staan tot er bubbels komen. De gist is dan aan het werk.
- Meng de bloem met het zout en giet vervolgens het melkmengsel erbij.250 gram bloem, 4 gram zout
- Kneed tenminste 10 minuten goed door met de mixer, tot je een soepel deeg hebt gekregen.
- Laat het deeg 60 minuten op een warme plek rijzen.
- Druk het deeg plat en verdeel de rozijnen, krenten, eidooier, sinaasappelrasp, gesuikerde sinaasappelschil en kaneel op het deeg en kneed het goed door, zodat alles vermengd is.1 eidooier, 1 theelepel sinaasappelrasp, 30 gram geconfijte sinaasappelschil, ½ theelepel gemalen kaneel
- Verdeel het deeg in vier porties en maak er bolletjes van.
- Leg 20 minuten weg onder een keukendoek en vorm ze dan naar ovale stolletjes.
- Vet de bakplaat in en leg de stolletjes op de bakplaat.1 eetlepel boter
- Laat ze 60 minuten rijzen in een warme ruimte.
- Verwarm gedurende de laatste 30 minuten de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Klop het ei los en smeer de bovenzijde van de stolletjes hiermee in.1 ei
- Bak de stolletjes 15 minuten in de oven goudbruin en gaar.
- Bestuif net voor het opdienen met poedersuiker.
- De stolletjes zijn heerlijk om warm te eten met een lik roomboter, maar ook koud zijn ze erg lekker.
Opmerkingen:
- In dit recept is 4 gram (1 theelepel) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.
- Door de gist door de melk te roeren gaat hij na een minuut of vijf werken. Daardoor kun je snel en eenvoudig controleren of de gist nog wel werkt. Zie je na een minuut of vijf geen belletjes verschijnen aan het oppervlak dan werkt hij niet meer.
- De suiker die je toevoegt aan het gistmengsel is het "eten" van de gist. Laat dat dus niet weg. Dit wordt omgezet naar zuurstof (en daardoor krijg je dus een luchtig brood).
- Vervang de kaneel door koekkruiden.
- De sinaasappelrasp kun je ook vervangen door citroenrasp. Lekker fris.
- Ben je dol op amandelspijs? Vul de broodjes dan in stap 9 met een rolletje amandelspijs. Vouw het deeg om de spijs en ga verder met stap 10.
- Kamertemperatuur: In een speciale broodtrommel, blijft brood tot 3 dagen vers.
- Koelkast: Bewaar brood niet in de koelkast, omdat het de structuur van het brood verandert, door het vocht. Echt niet lekker dus.
- Diepvries: Brood kun je prima invriezen. Het blijft dan tot twee weken goed. Haal het brood 3 uur voor gebruik uit de diepvries zodat het goed kan ontdooien.
- Opwarm tip: Wil je het warm eten, dan bak je het 3 minuten bij 180 °C (vanuit de diepvries).
Geef een reactie