Deze ministolletjes zijn alles wat je nodig hebt voor een heerlijk Paasontbijt, kerstontbijt of brunch! Ze zijn zacht van binnen, licht krokant van buiten en gevuld met sappige rozijnen, krenten en een vleugje sinaasappel en kaneel.
En het beste? Ze zijn makkelijk te maken en altijd een succes! Geen gedoe met grote broden of lange wachttijden – gewoon kneden, rijzen, bakken en genieten.
Een perfect zelfgemaakt alternatief voor de kant-en-klare paasstol!

Zo Bak je de Perfecte Paas Mini Stolletjes Thuis
Weet je wat ik lekker vind aan een paasstol? De amandelspijs eruit halen en uitsmeren over het brood. Maar hier thuis ben ik de enige die amandelspijs eet.
Een grote paasstol (als ik er al eentje kan vinden zonder sporen van pinda's) helemaal alleen opeten? Dat is me te veel. Daarom heb ik een oplossing: kleine stolletjes! Een stol is een echte klassieker die al eeuwenlang in Nederland en Duitsland wordt gegeten met Kerst en Pasen. Maar waarom zou je een grote stol kopen als je schattige ministolletjes kunt maken?
Je hele huis ruikt heerlijk naar versgebakken brood. En zeg nu zelf, wat is er lekkerder dan een warm stolletje met een lik smeltende boter?
Lekker voor bij het Paasontbijt of Paasbrunch. Natuurlijk met broodjes, verse jus, eitjes. En wil je nog meer lekkere Paasinspiratie? Kijk dan op deze uitgebreide pagina vol Paasrecepten! Zoals garnalen met ei uit de stoomoven, Grieks Paasbrood (Tsoureki) en tonijnsalade wrap hapjes.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Ingrediënten
- 75 gram krenten
- 75 gram rozijnen
- 150 ml melk
- 25 gram suiker
- 1 theelepel instant gist
- 250 gram bloem
- 4 gram zout
- 1 eidooier, maat M
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- 30 gram gekonfijte sinaasappelschil, in kleine stukjes gesneden
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 1 eetlepel boter, om de bakplaat in te vetten
- 1 ei, maat S
- 1 eetlepel poedersuiker
Instructies
- Doe de rozijnen en krenten in een kom. Giet er kokend water over tot ze onder staan. Laat 10 minuten wellen. Giet af en dep goed droog met een theedoek of keukenpapier.75 gram krenten, 75 gram rozijnen
- Verwarm de melk tot lauwwarm. Roer de suiker en gist erdoor. Laat 5 minuten staan tot er belletjes ontstaan.150 ml melk, 25 gram suiker, 1 theelepel instant gist
- Doe de bloem en het zout in een grote kom. Giet het melkmengsel erbij en kneed 10 minuten met een mixer of met de hand.250 gram bloem, 4 gram zout
- Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme plek.
- Druk het deeg plat en voeg de rozijnen, krenten, eidooier, sinaasappelrasp, gekonfijte sinaasappelschil en kaneel toe. Kneed goed door tot alles gelijkmatig verdeeld is.1 eidooier, 1 theelepel sinaasappelrasp, 30 gram gekonfijte sinaasappelschil, ½ theelepel gemalen kaneel
- Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Vorm er bolletjes van en laat 20 minuten rusten onder een theedoek.
- Maak van de bolletjes ovale stolletjes.
- Vet een bakplaat in met boter en leg de stolletjes erop.1 eetlepel boter
- Laat ze 60 minuten rijzen op een warme plek onder plasticfolie.
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Klop het ei los en bestrijk de stolletjes met een dun laagje.1 ei
- Bak de stolletjes in 15 minuten goudbruin en gaar.
Serveren
- Bestrooi de stolletjes vlak voor het serveren met poedersuiker.1 eetlepel poedersuiker
- Serveer warm met een lik roomboter of eet ze lekker koud.
Opmerkingen
- In dit recept is 4 gram (1 theelepel) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.
- Door de gist door de melk te roeren gaat hij na een minuut of vijf werken. Daardoor kun je snel en eenvoudig controleren of de gist nog wel werkt. Zie je na een minuut of vijf geen belletjes verschijnen aan het oppervlak dan werkt hij niet meer.
- De suiker die je toevoegt aan het gistmengsel is het "eten" van de gist. Laat dat dus niet weg. Dit wordt omgezet naar zuurstof (en daardoor krijg je dus een luchtig brood).
5. Bewaren Ja, maar vers zijn ze het allerlekkerst!
- Kamertemperatuur: Bewaar ze tot 3 dagen in een luchtdichte trommel.
- Diepvries: Verpak ze in 2 lagen plasticfolie en bewaar maximaal 2 weken in de vriezer.
Geef een reactie