Knoflook Naanbrood hou je daar ook van? Als ik Indisch eet is dat het eerste op! Dit luchtige brood smeer je in met gesmolten knoflookboter waardoor het nog lekkerder wordt. Je hebt niet eens een oven nodig, want je bakt de Naan gewoon in de pan. Heb je ooit zelfgemaakt naanbrood gebakken, dan ga je dat zeker nog heel vaak doen.
Knoflook Naanbrood maken met Yoghurt en Peterselie
Naan betekent letterlijk Brood (en dus eigenlijk hoef je het geen Naanbrood te noemen want dat is dubbelop), maar in Nederland is dat inmiddels wel zo verbasterd. Het is een bijgerecht in Azië en bij veel mensen gelinkt aan de Indiase keuken. En daar leerde ik het ook kennen. En ik was meteen verkocht. Een smaakvol, lekker luchtig brood.
Eenmaal thuis kocht ik een variant in de supermarkt, maar die kwam bij lange na niet in de buurt. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan en daaruit kwam dit heerlijke recept voort. Met lekker veel knoflook en peterselie als frisse tegenhanger. Je hebt niet eens een oven nodig, maar bakt het gewoon in de pan. Een makkelijk en lekker recept dus!
Wat heb je nodig voor Naanbrood met Knoflook?
Voor de bereiding van Knoflook Naanbrood heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Welke gist gebruik je?
In dit recept is 7 gram (2 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 14 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 7 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.
De temperatuur van het water?
Zorg ervoor dat het water lauw (ongeveer 37 °C) is. Dat is de ideale temperatuur voor gist om op te starten en te zorgen dat het brood luchtig wordt. Is het water te koud, dan duurt het langer. Te heet water zorgt ervoor dat het gist dood gaat.
Hoe maak je Homemade Naanbrood, met Knoflook en Peterselie?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Maak een papje van het lauwe water, suiker en gist. Laat 5 minuten staan. Doe het bloem en het bakpoeder in een kom. Schenk daar het gistmengsel, de yoghurt, melk en de helft van de uitgeperste knoflook bij. Kneedt 3 minuten goed door en voeg dan het zout toe. Kneedt nog eens 10 minuten tot het deeg elastisch en zacht is.
Doe het deeg in een ingevette kom en draai het een keer om. Dek af met plastic folie en laat 2 uur rijzen. Druk het deeg in en verdeel in acht gelijke stukken.
Meng 3 eetlepels gesmolten boter met de rest van de knoflook. Verwarm een koekenpan op hoog vuur tot hij heet is. Doe wat olie in de pan. Pak een stuk deeg en rol dat uit tot een ovaal plat brood. Pak het brood en leg dat in de koekenpan. Als het deeg belletjes begint te vertonen, draai je het om. Laat nog 2 minuten bakken. Haal uit de pan en besmeer met de gesmolten knoflookboter en bestrooi met fijngehakte peterselie. Herhaal het bakken voor de andere broodjes. Serveer meteen.
- Gist mengsel - Het gist mengsel maak je om het gist al een start te geven, maar het is ook een check om te controleren of het gist nog wel werkt. Maak het mengsel en check na 5 minuten of er belletjes ontstaan. Zijn er geen belletjes, gebruik dan een nieuwe batch gist en begin opnieuw.
- Check deeg kneden - Dat doe je door een vliesje trekken. Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten.
- Gesmolten knoflookboter - Smelt eerst de boter en voeg dan de knoflook pas toe. Dat geldt ook voor het brood, bak dat eerst in de pan en daarna besmeer je het met de gesmolten knoflookboter. Anders kan het knoflook aanbranden en dat is niet lekker.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 1 Handmixer met deeghaken
Ingrediënten
- 60 ml water lauw (37°C)
- 2 eetlepels suiker
- 7 gram gist instant
- 500 gram bloem tarwebloem is prima
- 1 theelepel bakpoeder
- 3 eetlepels melk
- 250 ml Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olie
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 theelepels zout
- 3 eetlepels boter gesmolten
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 3 eetlepels olie
- 15 gram peterselie fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe het water, de suiker en het gist in een kommetje en meng goed door. Laat 5 minuten staan tot er belletjes verschijnen(zie tips).60 ml water, 2 eetlepels suiker, 7 gram gist
- Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en voeg het gistmengsel, melk, yoghurt, olie en knoflook toe. Meng met de mixer op gemiddelde stand 3 minuten door (het kan ook met de hand gekneed worden).500 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 3 eetlepels melk, 250 ml Griekse yoghurt, 2 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook
- Verdeel het zout over het deeg en kneedt een minuut of 10 door met de mixer of hand. Controleer of het deeg klaar is met de vliesmethode (zie tips). Anders kneedt je nog 2 minuten en check je het weer.2 theelepels zout
- Vet een kom in met olie, leg het deeg erin, draai 1 × om en dek de kom af met plastic folie. Laat 2 uur rijzen.
- Meng de gesmolten boter met de knoflook.3 eetlepels boter, 2 teentjes knoflook
- Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel in 8 gelijke stukken.
- Rol, op een bebloemd oppervlakte, elk stukje deeg uit tot een ovale plak (ongeveer 15 - 18 cm lengte).
- Verhit een pan met olie op hoog vuur tot hij heet is en leg er een stuk brood in.3 eetlepels olie
- Wanneer er luchtbellen aan de bovenzijde ontstaan draai je het brood om en bak je het nog 2 minuten.
- Haal het brood uit de pan en bestrijk met de gesmolten knoflookboter. Bestrooi met peterselie.15 gram peterselie
- Herhaal de vorige drie stappen voor elke bol deeg.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - In een luchtdichte doos kun je Naan tot 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur.
- Koelkast - Naan kun je NIET bewaren in de koelkast omdat deze te vochtig is.
- Diepvries - Verpak het Knoflook naanbrood in een luchtdichte doos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat het ontdooien bij kamertemperatuur.
- Opwarmen - Bestrijk het brood met gesmolten boter. Vervolgens verhit je een pan op hoog vuur. Bak de Naan 10 seconde met de knoflook zijde naar beneden. Draai om en bak nog eens 25 seconden.
Geef een reactie