Geniet van deze heerlijke maaltijd met dit makkelijke recept voor gebakken zalm met kruidenboter. De zalm is perfect gebakken en de kruidenboter met rode wijn en sjalotjes geven de vis een heerlijke smaak. Ontdek de perfecte combinatie van smaken. Heerlijk verfijnd en elegant.
Heerlijke Gebakken Zalm met Kruidenboter
Zalm is een vis die altijd kan. Gewoon doordeweeks, maar ook bij feestdagen of speciale gebeurtenissen. Zoals moederdag. Je kunt het heel eenvoudig opdienen, gewoon gebakken in de pan, gestoofd of uit de oven. Maar het is een vis die je ook kunt aankleden. Door bijvoorbeeld te serveren met een heerlijke kruidenboter. Deze keer dus gebakken zalm met kruidenboter van rode wijn en ui.
De zalm bak je aan in de boter tot hij precies juist gegaard is. De kruidenboter smelt langzaam over de zalm waarbij alle smaken vrijkomen. Een zoet gestoofd sjalotje in rode wijn, romige boter, knoflook en frisse peterselie. Een heerlijke combinatie met de unieke zalm smaak.
Serveer deze heerlijke zalm met zijdezachte aardappelpuree met knoflook en geroosterde groente en je hebt een elegant en lekker diner.
Wat heb je nodig voor Zalmfilet met wijn-kruidenboter recept?
Om deze Gebakken Zalm met Kruidenboter te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Kruidenboter
- Rode wijn: Gebruik een volle rode wijn met een diepe smaak. Een Cabernet Sauvignon, of een Bordeaux. Je kunt de rode wijn eventueel ook door een Port wijn vervangen dan wordt de kruidenboter iets zoeter.
- Sjalotje: Geeft extra smaak aan de boter. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
- Boter: De romige basis van de kruidenboter. Zorg ervoor dat het op kamertemperatuur is, dan mengt hij beter.
- Peterselie: Geeft een frisse en peperige smaak accent.
- Knoflook: scherp en aromatische smaak.
Ingrediënten Gebakken zalm
- Boter en Olie: De zalm bak je in een boter olie mengsel. Zo kun je de vetten goed heet maken, zonder dat de boter verbrand (en heb je toch die heerlijke smaak). Gebruik ongezouten roomboter.
- Zalmfilet: Heeft een stevige, vleesachtige smaak. Het heeft een unieke smaak, niet specifiek de smaak van vis. De graatjes zijn verwijderd. Het is echter verstandig om er vanuit te gaan dat er altijd een graatje in kan zitten. Check vooraf en hou er ook rekening mee bij het eten.
- Zout en peper: Voor het op smaak brengen van de vis.
Hoe maak je Zalmfilet met Kruidenboter?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schenk de rode wijn in een steelpannetje en voeg daaraan het gesnipperde sjalotje Breng aan de kook en laat inkoken tot je nog twee eetlepels wijn over hebt. Zet het vuur uit en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Doe de boter in een schaaltje en voeg de wijn, uitje, peterselie, en het uitgeperste knoflook toe en roer dat goed door elkaar. Zet de boter minimaal een uur in de koeling om op te stijven.
- Verhit in een koekenpan, een combinatie van boter en olie. Bak de zalm 3 – 4 minuten.
- Draai de zalm om en bak ook de andere zijde nog 3 – 4 minuten tot je een kerntemperatuur hebt van 55 °C. De zalm is dan medium gebakken.
Serveer de zalm met de kruidenboter. Dit is erg lekker met aardappelpuree met knoflook en geroosterde groente uit de oven.
Tips, Vervangingen en Variaties
- De zalm controleer je door een vleesthermometer in het midden van de zalm te steken. Wanneer hij 55 °C aangeeft, is de zalm medium gebakken (het allerlekkerste). Mochten er zwangere vrouwen, zieke personen of kinderen mee-eten, bak de vis dan voor hen tot de kerntemperatuur 60 °C (done) is.
- Gelijkmatig bakken: Zorg ervoor dat de pan goed heet is voor je de zalmfilets toevoegt. Hebben ze een huid, bak dan die zijde als eerste aan.
- In plaats van rode wijn kruidenboter is het ook erg lekker om de zalm te serveren met knoflookboter of een ravigotte saus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Kruidenboter
- 100 ml rode wijn
- 1 sjalotje fijngehakt
- 75 gram roomboter ongezouten, kamertemperatuur
- 1 eetlepel platte peterselie vers, fijngehakt
- 1 teentje knoflook
Gebakken zalm
- zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel roomboter
- 1 eetlepel olie
- 4 zalmfilets
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kruidenboter
- Schenk de rode wijn in een steelpannetje en voeg het gesnipperde sjalotje toe.100 ml rode wijn, 1 sjalotje
- Breng aan de kook op hoog vuur en laat inkoken tot twee eetlepels wijn.
- Zet het vuur uit en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Roer de peterselie door de boter.75 gram roomboter, 1 eetlepel platte peterselie
- Pers het knoflookteentje boven de boter uit en roer dat, samen met het afgekoelde ui / rode wijn mengsel door de boter.1 teentje knoflook
- Zet de boter in de koeling, minstens 1 uur zodat hij goed opstijft.
Gebakken Zalm
- Bestrooi de zalm met zout en peper naar smaak.zout en peper
- Verhit in een koekenpan de boter met de olie tot het goed heet is.1 eetlepel roomboter, 1 eetlepel olie
- Bak de zalm 3-4 minuten aan elke zijde.4 zalmfilets
- Haal uit de pan en serveer met een eetlepel kruidenboter.
Opmerkingen:
- Heeft een stevige, vleesachtige smaak. Het heeft een unieke smaak, niet specifiek de smaak van vis.
- De graatjes zijn verwijderd. Het is echter verstandig om er vanuit te gaan dat er altijd een graatje in kan zitten. Check vooraf en hou er ook rekening mee bij het eten.
- De zalm controleer je door een vleesthermometer in het midden van de zalm te steken. Wanneer hij 55 °C aangeeft, is de zalm medium gebakken (het allerlekkerste). Mochten er zwangere vrouwen, zieke personen of kinderen mee-eten, bak de vis dan voor hen tot de kerntemperatuur 60 °C (done) is.
- Gelijkmatig bakken: Zorg ervoor dat de pan goed heet is voor je de zalmfilets toevoegt. Hebben ze een huid, bak dan die zijde als eerste aan.
Koel de zalm snel af als je hem nog wilt bewaren en verwerk hem snel.
- Koelkast: Bewaar de zalm in een luchtdichte verpakking in de koeling. Zo blijft hij tot twee dagen goed. De kruidenboter dek je af en kun je tot 4 dagen bewaren.
- Diepvries: Bewaar de zalm in een diepvrieszak of doos. In de vriezer blijft hij tot 3 maanden goed. In een diepvriesdoos blijft de kruidenboter tot wel 2 maanden goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koeling.
- Opwarmen: Leg de zalm in een ovenschaal die je afdekt met aluminiumfolie. Zet 10-15 minuten in een voorverwarmde oven bij 190 °C of tot hij warm is. Of bak de zalm tot hij warm is in de koekenpan.
Geef een reactie