Rucolastamppot met gegrilde zalm, een slanke en gezonde maaltijd. De gegrilde vis, lekker zacht en met veel smaak, combineert heerlijk met de peperige rucola stamppot.
Rucolastamppot is nog niet zo heel bekend in de stamppot wereld, maar als je dit een keer gemaakt hebt, wordt dat meteen anders. Wat een lekkere variant op de gebruikelijke hutspot en andijviestamppot.
En in plaats van saucijs, blinde vink of rookworst een heerlijk gegrilde zalm erbij geserveerd. De zalm is heerlijk op smaak gebracht met rozemarijn en knoflook en is een heerlijke combinatie met de stamppot.
- Haal de zalm 15 minuten voor het grillen uit de koeling, zodat hij op kamertemperatuur komt. Daardoor wordt hij gelijkmatiger gaar (bij een koude vis kun je te gaar / rauwe vis krijgen).
- Bestrooi de vis voor het grillen met zout, zodat hij water onttrekt aan de buitenkant van de vis. Die wordt daardoor heerlijk krokant. De peper kun je ook na het grillen toevoegen.
- Bij een grillpan gebruik je olie op de vis in plaats van in de pan (de olie ligt anders tussen de ribbels van de grillpan en de vis bakt dan alsnog aan).
- Aan de rucolastamppot voeg je ui, zout en peper toe aan het kookvocht, wat veel smaak geeft. Gebruik daarom dit kookvocht voor het smeuïg maken van je stamppot.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Rucolastamppot met gegrilde zalm
Ingrediënten
Gegrilde zalm
- 4 zalm filets
- 4 takjes rozemarijn
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Rucola stamppot
- 1.2 kilogram aardappelen , kruimig
- 1 ui
- 5 peperkorrels
- ½ theelepel zout
- 375 gram rucola
- 1 eetlepel olijfolie
Instructies
Rucola stamppot
- Schil de aardappelen en was ze grondig.
- Doe in een pan met ongeveer 5 cm water en voeg het zout toe.
- Snij de ui in vieren, bindt het weer vast met een bindtouw en voeg toe aan het water.
- Doe de peperkorrels in een thee-ei en hang dat in het water.
- Leg daarop de aardappels en breng het geheel aan de kook.
- Kook de aardappels 20 minuten of tot ze gaar zijn.
- Snij de rucola fijn (of gebruik een schaar en knip de rucola fijn).
- Zet ondertussen een vergiet op een kom en giet de aardappels af, waarbij je het kookvocht opvangt.
- Haal tussen de aardappels het thee-ei en het pakketje met ui eruit.
- Stamp de aardappels fijn.
- Voeg zoveel van het kookvocht toe totdat je een mooi puree krijgt.
- Roer de rucola erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Leg de deksel op de pan en zet even terzijde.
Gegrilde zalm
- Snij de tenen knoflook in dunne reepjes.
- Maak sneeën (tot ongeveer de helft) in de zalm en stop daar een reepje knoflook en wat rozemarijn in.
- Strooi het zout erover.
- Bestrijk met de olijfolie
- Zet de grillpan op het vuur en zorg dat hij goed heet is.
- Grill de zalm aan beide zijden, ongeveer 3 minuten per zijde, totdat hij net gaar is.
- Breng op smaak met de peper.
- Schep wat rucolastamppot op het bord en serveer de zalm erbij.
- Sprenkel wat goede olijfolie, extra vierge erover.
Opmerkingen:
- Haal de zalm 15 minuten voor het grillen uit de koeling, zodat hij op kamertemperatuur komt. Daardoor wordt hij gelijkmatiger gaar (bij een koude vis kun je te gaar / rauwe vis krijgen).
- Bestrooi de vis voor het grillen met zout, zodat hij water onttrekt aan de buitenkant van de vis. Die wordt daardoor heerlijk krokant. De peper kun je ook na het grillen toevoegen.
- Bij een grillpan gebruik je olie op de vis in plaats van in de pan (de olie ligt anders tussen de ribbels van de grillpan en de vis bakt dan alsnog aan).
- Aan de rucolastamppot voeg je ui, zout en peper toe aan het kookvocht, wat veel smaak geeft. Gebruik daarom dit kookvocht voor het smeuïg maken van je stamppot.
Geef een reactie