Deze aardappelpuree met knoflook is ZO lekker. Romig, heerlijk luchtig en een rijke smaak door de gebakken sjalotjes en knoflook. Zo zacht als boter en heel makkelijk te maken. Dit is echt comfort food.
Aardappelpuree met Knoflook
Natuurlijk maak ik gebakken aardappels, aardappel kroketjes en af en toe een gekookte aardappel (niet te veel, want is geen favoriet hier), maar als ik een heerlijk stoofgerecht heb, maak ik vaak een aardappelpuree. Makkelijk te maken, goed voor te bereiden en natuurlijk erg lekker.
Maar aangezien ik in de winter lekker veel stoofschotels op tafel zet, wordt telkens aardappelpuree ook zo saai. Daarom wissel ik dit graag af met deze puree met knoflook en gebakken sjalotjes. En eerlijk is eerlijk, omdat ik dit zo lekker vind, maak ik deze steeds vaker en vaker. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!
Dit recept is superlekker bij een Coq au Vin, Boeuf bourguignon of Hachee. Probeer het snel zelf!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Aardappelpuree gemaakt met Knoflook?
Om deze aardappelpuree met knoflook te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Boter - Gebruik roomboter, ongezouten.
- Knoflook - Ligt gebakken geeft het veel smaak aan de puree.
- Sjalotje - Geeft extra smaak aan de puree. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
- Melk - Maakt de aardappelpuree romig. Voeg warm toe zodat de puree niet kleverig wordt.
Hoe maak je Aardappelpuree met Ui en Knoflook?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Start met het gaar koken van de aardappels in gezouten water. Ondertussen smelt je in een steelpannetje de boter tot hij gesmolten is. Schep het gesnipperde sjalotje in de pan en laat 3 minuten bakken tot hij glazig is. Voeg de knoflook toe en roerbak die 30 seconden mee.
- Schenk de melk in het pannetje en breng op smaak met zout en peper. Laat warm worden tot je stoom boven het pannetje ziet en zet het fornuis uit. Het hoeft niet te koken.
- Giet de aardappelen als ze gaar zijn af en laat ze even drogen. Stamp ze dan fijn met een pureestamper of gebruik een puree knijper.
- Meng het hete knoflookboter mengsel door de puree met een houten spatel. Serveer meteen.
Garneer met wat verse peterselie voor een mooi kleureffect (hoeft zeker niet, maar ik vind het zo gezellig staan!). Of bestrooi met Parmezaanse kaas of gesnipperde bieslook.
Dit is heerlijk met een Oma's gehaktballen, een boerenschnitzel met jagersaus en stoofvlees met pruimen.
Tips en Variaties
- Bak de ui en knoflook in de oven voordat je hem toevoegt. Haal de bovenkant van de ui en knoflook en leg op een aluminiumfolie. Besprenkel met wat zout en olijfolie en vouw de folie dicht. Bak 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal uit de oven, laat licht afkoelen en volg het recept verder. Dit geeft de ui en knoflook een geroosterde smaak.
- Laat de aardappels drogen na het koken. Zo wordt de aardappelpuree romiger.
- Stamper of puree knijper - geen mixer! Met een mixer wordt het zetmeel geactiveerd en krijg je een vaste smurrie die lijkt op lijm.
- Warmhouden tot je het nodig hebt. Knip een cirkel uit bakpapier en leg die op de aardappelpuree. Druk licht aan. Zo kun je de puree tot dertig minuten warm houden.
FAQ
In dat geval zijn de aardappels nog niet gaar genoeg geweest. Voeg wat melk of slagroom toe en verwarm de puree op laag vuur tot de stukjes zacht worden.
Ja je kunt de aardappels tot twee dagen eerder koken. Dek ze luchtdicht af en bewaar ze in de koeling.
Ga uit van ongeveer 200 gram aardappelen per persoon.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Recept
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Pureestamper of pureeknijper
Ingrediënten
- 1200 gram aardappelen kruimig, geschild in even grote stukken gesneden.
- 125 gram boter ongezouten
- 1 sjalotje fijngehakt
- 4 tenen knoflook uitgeperst
- 4 eetlepels melk
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel peper
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de aardappels in een pan met koud water en wat zout (ongeveer ½ theelepel) en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn. Dit check je met een vork. Prik je makkelijk in de aardappel dan is hij gaar. Anders verleng je de kooktijd met twee minuten en herhaal je deze test.1200 gram aardappelen
- Smelt ondertussen de boter in een steelpan.125 gram boter
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak die 3 minuten op gemiddeld vuur tot hij glazig is. Roer af en toe.1 sjalotje
- Schep de knoflook bij de ui en roerbak die 30 seconde mee.4 tenen knoflook
- Schenk dan de melk erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat warm worden tot je stoom ziet boven het pannetje. Zet het vuur dan uit (het hoeft niet te koken).4 eetlepels melk, 1 theelepel zout, ½ theelepel peper
- Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en laat je ze een paar seconde droogkoken. Stamp ze dan fijn met een puree stamper of gebruik een pureeknijper.
- Schenk het melkmengsel bij de puree en roer erdoor met een houten spatel. Serveer meteen.
Opmerkingen:
Warmhouden tot je het nodig hebt. Knip een cirkel uit bakpapier en leg die op de aardappelpuree. Druk licht aan. Zo kun je de puree tot dertig minuten warm houden. Wanneer je hem gaat bewaren laat je de puree snel afkoelen.
- Koelkast - afgedekt is de aardappelpuree met knoflook tot 3 dagen goed.
- Diepvries - Aardappelpuree is zeer goed in te vriezen. Doe de puree in een diepvrieszak of bak en vries tot 2 maanden in. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen:
- Fornuis - op laag tot gemiddeld vuur tot het warm is. Voeg nog wat extra boter toe net voor het serveren.
- Oven - 30 minuten bij 180 °C.
- Slowcooker - is hier ook supergeschikt voor: 2 tot 4 uur op lage stand.
- Of verwarm in de magnetron.
Geef een reactie