Een romige saus die makkelijk te bereiden is: dit snelle recept voor tartaarsaus is zo lekker! Een klassieke saus die je kunt serveren bij gefrituurde gerechten, zoals scampi's, calamares en Kibbeling. En als je dit zelfgemaakte recept ooit hebt geproefd, ga je het voortaan altijd thuis maken!

Zelf Tartaarsaus Maken
Ik ben dol op tartaarsaus. Het is zo lekker. Ik eet het altijd bij de Kibbeling.
Het is een klassieke Franse Saus: Sauce Tartare, waarbij Tartare staat voor de Tartaren die in Oekraïne en delen van Rusland woonden.
En nu is het me opgevallen dat Ravigotesaus ook vaak Tartaarsaus wordt genoemd. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Tartaarsaus wordt gemaakt op basis van olie, azijn en eigeel (net als mayonaise) en daarbij gaan allerlei heerlijke ingrediënten zoals bieslook, dragon, peterselie en augurk. Een Ravigotesaus is een saus op basis van olie en azijn (dus geen mayonaise), waar vrijwel dezelfde lekkere ingrediënten worden toegevoegd. Daarmee is de Tartaarsaus wat dikker en loopt een Ravigotesaus wat meer uit.
Hoe smaakt Sauce Tartare?
Tartaarsaus is een beetje zoet en hartig tegelijk, met een pittige scherpe bite. Het bevat veel verschillende smaken, en het is een zeer complexe smaak. Het is romig met een knapperige textuur en pittigheid.
Door al deze smaken toe te voegen, is het heerlijk om te serveren bij een hartige gefrituurde maaltijd. Want gerechten uit de frituur zijn vaak zacht van binnen en knapperig van buiten. En dat is superlekker gecombineerd met de romigheid van de saus.
Dit recept voor een tartaarsaus is snel, makkelijk en lekker, en ik weet zeker dat je dit veel gaat serveren (ik zeker!)
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte Tartaarsaus?
Om deze Tartaarsaus zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Mayonaise - De basis van de tartaarsaus.
- Zure room - Geeft meer romigheid aan de saus.
- Kappertjes - Pittig, citroen, en met een uitbarsting van smaak.
- Augurken - gebruik zoetzure augurken en hak ze heel klein. Ze geven wat knapperigheid en een pittige smaak aan de saus.
- Mosterd - geeft een zoete en pittige smaak. Gebruik Dyon mosterd voor het beste resultaat.
- Bieslook, Peterselie en Dragon - kruiden die de saus een heerlijke aardse smaak geven. In plaats van peterselie kun je ook dille gebruiken (of meng het door elkaar). Erg lekker.
- Suiker - om de saus een beetje zoeter te maken. Anders kan het zuur overweldigend zijn.
Hoe maak je verse Tartaar saus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Schep de mayonaise en zure room in een kom en roer.
- Neem een eetlepel mosterd en voeg deze toe aan de kom.
- Doe er een theelepel suiker en peper en zout naar smaak bij.
- Voeg fijngehakte kappertjes, augurken, bieslook, peterselie en dragon toe en roer alles goed door. Zet de saus tot gebruik in de koelkast.
Serveer deze heerlijke tartaarsaus met Hollandse Kibbeling.
Garneer met wat vers gehakte bieslook, peterselie en bieslookbloemen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Tartaarsaus Maken
Ingrediënten
- 120 gram mayonaise
- 60 gram crème fraîche
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel suiker
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 1 eetlepel kappertjes, fijngesneden
- 2 kleine augurken, zoetzure, in kleine blokjes gesneden
- 10 gram bieslook, fijngesnipperd
- 5 gram peterselie, fijngesnipperd
- 1 theelepel dragon, droog
Instructies
- Doe de mayonaise, crème fraîche, mosterd, suiker, zout en peper in een middelgrote kom en meng.120 gram mayonaise, 60 gram crème fraîche, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel suiker, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Voeg kappertjes, augurken, bieslook, peterselie en dragon toe. Mix en bewaar in de koelkast tot gebruik.1 eetlepel kappertjes, 2 kleine augurken, 10 gram bieslook, 5 gram peterselie, 1 theelepel dragon
Opmerkingen
- Koelkast - Dek de saus af en bewaar deze maximaal vijf dagen in de koelkast.
- Diepvries - Vries deze saus niet in. Door de mayonaise is de saus ongeschikt om in te vriezen.
Geef een reactie