Geroosterde groenten uit de oven, heerlijk op smaak gebracht met Italiaanse kruiden, olie en oude kaas. Lekker bakken in de oven zodat alle geuren en smaken goed mengen. Top recept voor Kerstmis, Pasen en heerlijke dineetjes.
Als ik aan de Kerstmis van vroeger denk, dan denk ik aan rollade. Eén van de recepten die mijn moeder graag maakte. Of de beenham, ook een trouwe tafelgenoot tijdens de kerstdagen. De toetjes, ik heb heel wat vienetta ijsrollen voorbij zien komen (sorry voor de reclame) en als voorgerecht garnalen of zalm salade met cocktail saus zoals alleen mijn moeder die kan maken. Heel erg lekker.
Jump to:
Kerst herinneringen
Ik herinner me het genieten van de Kerstdagen, de Kerst mis waar ik elk jaar naar de viering ging en waarna het voor mij echt Kerst was, de sneeuw die in mijn beleving er elk jaar was (al zie ik toch weinig foto's met daadwerkelijk sneeuw), de familie die op bezoek kwam, de mooi versierde boom. Ik geniet van de gezelligheid van Kerstmis. Maar nog steeds kan ik mij niet herinneren wat voor een groenten wij aten. Misschien werden ze niet geserveerd (alhoewel ik me dat bij mijn moeder niet kan voorstellen) of ze zijn verdrongen (;-)).
Dus ik ga er nu voor zorgen dat mijn kinderen kunnen zeggen: "Jongens in 2015 aten wij geroosterde groenten ovenschotel." Zo is dat probleem ook weer opgelost.
Hoe rooster je groenten in de oven?
Start met de oven voor te verwarmen naar 180 tot 220 graden Celsius. 180 graden gebruik je bij zachte groenten, courgette, aubergine, tomaat en venkel (zoals in deze ovenschotel). Bij hardere groenten (wortel, paprika, sperziebonen, ui en pompoen) verwarm je tot 220 graden Celsius. De baktijd is 30 tot 40 minuten
Leg de groenten op een bakplaat in verdeel ze zodat alle groenten tegelijkertijd gaar zijn. Hussel de groenten met olie en breng op smaak met zout, peper en andere smaakmakers naar keuze. Wanneer je de groenten afdekt worden ze nattig en dat wil je niet, maar soms zie je dat ze te bruin worden. Dek ze dan af met aluminium folie, maar haal dat er 5 minuten voordat je baktijd over is af, zodat ze nog kunnen drogen.
Kun je restjes geroosterde groenten nog een keer verwarmen?
Dat kan zeker. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius en verdeel de groentes over een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en hussel goed door. Bak ze zo 5 minuten tot ze goed heet zijn.
Tip: warm ze niet op in de stoomoven of magnetron. Daarbij worden ze zacht en vochtig en dat is niet lekker!
De ingrediënten voor deze geroosterde groenten ovenschotel
Hierbij een overzicht van de ingrediënten die je nodig hebt om deze geroosterde groenten uit de oven te maken
Hoe maak je deze geroosterde groenten uit de oven?
Een recept dat je makkelijk kunt uitprinten van deze geroosterde groenten ovenschotel vind je terug aan de onderzijde van deze blog.
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer een ovenschaal eerst in met een laagje olie. Snij een knoflook teentje doormidden en wrijf dat over de bodem en de zijkanten van de ovenschaal zodat zij die heerlijke smaak overnemen.
Stap 2: Snij de groenten in plakken die allemaal dezelfde dikte hebben van 0.5 cm. Doe dat voor de courgette, aubergine, venkel en tomaat.
Stap 3: Vul de ovenschaal om en om met de groenten plakjes. Is de aubergine erg groot halveer de plakken dan. Vul op deze manier de ovenschaal tot hij helemaal gevuld is.
Stap 4: Besprenkel de groenten met de rest van de olie en verdeel de Italiaanse kruiden over de groenten. Bestrooi met de kaas en zet de schaal in de oven. Bak de groenten in 40 minuten gaar.
💭 Top tips
- Zorg dat de groenten plakken even dik zijn. Zo garen ze op hetzelfde moment. Mochten de aubergine plakken te groot zijn in doorsnede, halveer ze dan.
- Bak de ovenschotel 40 minuten. Controleer elke 10 minuten of de groenten niet te snel bruin worden. Dek de schaal anders af met aluminium folie.
- Om de ovenschotel meer smaak te geven gebruik je Roma tomaten in plaats van de 'normale' tomaat.
- Heb je geen verse Italiaanse kruiden, gebruik dan 2 theelepels gedroogde kruiden.
🥘 Andere lekkere recepten
Dit is een heerlijk gerecht om te serveren bij een heerlijk etentje. Recepten die hier bij passen zijn bijvoorbeeld:
🍽 Handige materialen
- Ovenschaal - kies een ovenschaal van de juiste afmeting (niet te klein en niet te groot) en het liefst met een anti aanbak laag. Kijk ook goed naar het materiaal. Je wilt een ovenschaal die de warmte egaal verspreid zodat je gerecht zodat het overal even gaar is. En ook belangrijk is dat hij geen naden heeft en in de afwasmachine kan worden schoongemaakt. In dit recept gebruik ik de ovenschaal bij het grillen in de oven.
- Snijplank set - Onmisbaar in elke keuken is een goede snijplank set. En waarom een set? Omdat je niet wilt dat je je kruisbesmetting krijgt van bijvoorbeeld rauw vlees met je groenten. Deze snijplanken zijn op kleur gecodeerd (en hebben een bijpassend label), zodat je precies weet waarvoor je je plank kunt gebruiken. Zo hebben ziektemakers geen kans. Ik gebruik snijplanken bij het snijden van de groenten en kip in dit recept.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige proffesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Geroosterde groenten uit de oven
Equipment
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 courgette
- 4 tomaten
- 1 aubergine
- 2 venkel knollen
- 15 gram Italiaanse kruiden
- 50 gram Oude kaas
Notes
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Smeer de ovenschaal in met olie.
Geroosterde groenten uit de oven
- Snij het knoflook teentje doormidden en wrijf de zijkanten en bodem van de schaal in met de knoflook.
- Snij de courgette, tomaten, aubergine en venkelknollen in schijven van ongeveer ½ cm dik.
- Leg de plakjes groenten om en om (dus eerst een plakje courgette, dan tomaat, aubergine en tenslotte venkel en blijf dat herhalen) in de schaal.
- Besprenkel met de rest van de olie.
- Bestrooi met de Italiaanse kruiden en rasp de kaas erover.
- Schuif 40 minuten in de oven. Controleer om de 10 minuten of de groenten niet te bruin worden. Dek in dat geval af met aluminiumfolie.
Geef een reactie