Italiaanse geroosterde groenten uit de oven, heerlijk op smaak gebracht met Italiaanse kruiden, olie en oude kaas. Lekker bakken in de oven zodat alle geuren en smaken goed mengen. Top recept voor Kerstmis, Pasen en heerlijke dinertjes.
Als ik aan de Kerstmis van vroeger denk, dan denk ik aan rollade. Eén van de recepten die mijn moeder graag maakte. Of de beenham, ook een trouwe tafelgenoot tijdens de kerstdagen. De toetjes, ik heb heel wat Vienetta ijsrollen voorbij zien komen (sorry voor de reclame) en als voorgerecht garnalen of zalm salade met cocktail saus zoals alleen mijn moeder die kan maken. Heel lekker.
Kerst herinneringen
Ik herinner me het genieten van de Kerstdagen, de Kerst mis waar ik elk jaar naar de viering ging en waarna het voor mij echt Kerst was, de sneeuw die in mijn beleving er elk jaar was (al zie ik toch weinig foto's met daadwerkelijk sneeuw), de familie die op bezoek kwam, de mooi versierde boom. Ik geniet van de gezelligheid van Kerstmis. Maar nog steeds kan ik mij niet herinneren wat voor een groenten wij aten. Misschien werden ze niet geserveerd (alhoewel ik me dat bij mijn moeder niet kan voorstellen) of ze zijn verdrongen (;-)).
Dus ik ga er nu voor zorgen dat mijn kinderen kunnen zeggen: "Jongens in 2015 aten wij geroosterde groenten ovenschotel." Zo is dat probleem ook weer opgelost.
Hoe rooster je groenten in de oven?
Start met de oven voor te verwarmen naar 180 tot 220 °C. 180 graden gebruik je bij zachte groenten, courgette, aubergine, tomaat en venkel (zoals in deze ovenschotel). Bij hardere groenten (wortel, paprika, sperziebonen, ui en pompoen) verwarm je tot 220 °C. De baktijd is 30 tot 40 minuten
Leg de groenten op een bakplaat in, verdeel ze zodat alle groenten tegelijkertijd gaar zijn. Hussel de groenten met olie en breng op smaak met zout, peper en andere smaakmakers naar keuze. Wanneer je de groenten afdekt worden ze nattig en dat wil je niet, maar soms zie je dat ze te bruin worden. Dek ze dan af met aluminium folie, maar haal dat er 5 minuten voordat je baktijd over is af, zodat ze nog kunnen drogen.
Kun je restjes geroosterde groenten nog een keer verwarmen?
Dat kan zeker. Verwarm de oven voor op 230 °C en verdeel de groentes over een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en hussel goed door. Bak ze zo 5 minuten tot ze goed heet zijn.
Tip: warm ze niet op in de stoomoven of magnetron. Daarbij worden ze zacht en vochtig en dat is niet lekker!
De ingrediënten voor deze Gegrilde Groenteschotel
Om deze Italiaanse Geroosterde Groenten uit de Oven zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
Hoe maak je deze Italiaanse groenten uit de oven?
Een recept dat je makkelijk kunt uitprinten van deze geroosterde groenten ovenschotel vind je terug aan de onderzijde van deze blog.
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C. Smeer een ovenschaal eerst in met een laagje olie. Snij een knoflook teentje doormidden en wrijf dat over de bodem en de zijkanten van de ovenschaal zodat zij die heerlijke smaak overnemen.
Stap 2: Snij de groenten in plakken die allemaal dezelfde dikte hebben van 0.5 cm. Doe dat voor de courgette, aubergine, venkel en tomaat.
Stap 3: Vul de ovenschaal om en om met de groenten plakjes. Is de aubergine erg groot halveer de plakken dan. Vul op deze manier de ovenschaal tot hij helemaal gevuld is.
Stap 4: Besprenkel de groenten met de rest van de olie en verdeel de Italiaanse kruiden over de groenten. Bestrooi met de kaas en zet de schaal in de oven. Bak de groenten in 40 minuten gaar.
TIPS
- Zorg dat de groenten plakken even dik zijn. Zo garen ze op hetzelfde moment. Mochten de aubergine plakken te groot zijn in doorsnede, halveer ze dan.
- Bak de ovenschotel 40 minuten. Controleer elke 10 minuten of de groenten niet te snel bruin worden. Dek de schaal anders af met aluminium folie.
- Om de ovenschotel meer smaak te geven gebruik je Roma tomaten in plaats van de 'normale' tomaat.
- Heb je geen verse Italiaanse kruiden, gebruik dan 2 theelepels gedroogde kruiden.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 courgette
- 4 tomaten
- 1 aubergine
- 2 venkel knollen
- 15 gram italiaanse kruiden
- 50 gram oude kaas
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Smeer de ovenschaal in met olie.4 eetlepels olijfolie
Geroosterde groenten uit de oven
- Snij het knoflook teentje doormidden en wrijf de zijkanten en bodem van de schaal in met de knoflook.1 teentje knoflook
- Snij de courgette, tomaten, aubergine en venkelknollen in schijven van ongeveer ½ cm dik.1 courgette, 4 tomaten, 1 aubergine, 2 venkel knollen
- Leg de plakjes groenten om en om (dus eerst een plakje courgette, dan tomaat, aubergine en tenslotte venkel en blijf dat herhalen) in de schaal.
- Besprenkel met de rest van de olie.
- Bestrooi met de Italiaanse kruiden en rasp de kaas erover.15 gram italiaanse kruiden, 50 gram oude kaas
- Schuif 40 minuten in de oven. Controleer om de 10 minuten of de groenten niet te bruin worden. Dek in dat geval af met aluminiumfolie.
Geef een reactie