Witte Asperges met Garnalen en Krieltjes, een echt lente recept. De garnalen zijn klaargemaakt in botersaus, en worden geserveerd over zachte gegaarde witte asperges, met als bijgerecht krieltjes. Dit recept gaat niet alleen over alle heerlijk ingrediënten, maar zeker over de zachte botersaus met peterselie die alles bedekt en de asperges, garnalen en krieltjes in dit recept onweerstaanbaar lekker maakt!

Witte Asperges met Garnalen en Krieltjes
Wanneer het witte goud zijn kopjes weer boven de grond steekt, komen elk jaar weer de kriebels om ze te kopen. Net als bij het eerste vaatje haring. Want asperges zijn veelzijdig om te eten. Zo vind je op mijn blog al een heerlijke asperge quiche, een aspergesoep met ham en ei en een ovenschotel met aardappels, asperges en ham.
Maar dit recept met asperges, gebakken krieltjes, garnalen en een heerlijk romige botersaus is mijn nieuwe favoriet. De zachte smaak van de asperges met de romige botersaus en een lichtzoete garnaal, die lekker stevig voelt in de mond. Ultiem! En dat geserveerd met in de boter gebakken verse krieltjes. Onweerstaanbaar. Ik zou zeggen probeer snel zelf!
Foodpost!
En zo werd ik dit jaar weer blij verrast door het Asperge Centrum (in samenwerking met Kroon op het werk) met een heerlijke aspergebox gevuld met deze asperges, een heerlijke bijpassende wijn van Barefoot, Violife vegan boter en Prosociana wedge. De asperges, afkomstig uit de provincie van de asperges Limburg, waren supervers (zie de tips om dat te testen). En dit jaar erg lekker!
Een kleine tip! Kun je geen genoeg krijgen van asperges? Fiets dan eens één van de Aspergeroutes in Limburg. Naast hele mooie fietsroutes langs de velden, kun je de asperges daar, bij één van de verkooppunten langs de route vers uit de grond kopen (en zo lekker vers zijn ze bijna nergens).
Wat heb je nodig voor Krieltjes met Asperges, Garnalen en Botersaus
Voor de bereiding van deze Witte asperges met Garnalen heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Witte Asperges - Een asperge dient minimaal 22 cm lang te zijn voordat hij gestoken mag worden. Vervolgens wordt de asperge gesorteerd in drie verschillende klassen: klasse extra, klasse I en klasse II. Voor dit recept gebruiken we klasse extra of klasse I (een uitgebreide beschrijving van de verschillende soorten klassen asperges.). Je hebt verse asperges nodig. Je kunt controleren of asperges vers zijn door twee asperges over elkaar te bewegen. Verse asperges gaan dan "piepen". Een tweede check is of het sap dat aan de onderzijde van de asperge komt als je er licht in knijpt, zoet en zeker niet bitter smaakt.
- Garnalen - Bij dit recept heb ik gekozen voor Hollandse garnalen. Ze zijn lichtzoet, romig en stevig van structuur.
- Krieltjes - Verse krieltjes gebakken in boter met een snufje zout. Meer is er niet nodig.
- Boter - Gebruik ongezouten roomboter voor dit recept. Gebruik het om de krieltjes in te bakken en om een snelle botersaus te maken.
- Peterselie - Een fris kruid.
Hoe maak je Witte Asperges met Snelle Botersaus, Garnalen en Krieltjes
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Schil de asperges met een dunschiller en verwijder het harde deel van de onderkant. Om het juiste punt te bepalen kun je de bovenkant van de asperge in je hand houden en aan het andere uiteinde de stengel langzaam om te buigen, tot hij breekt. Zo weet je zeker dat je het zachte deel overhoudt.
- Kook de asperges in een hoge pan in een laagje water van ongeveer 2 cm. Klasse II asperges (ook wel B genoemd) kwaliteit asperges kook je 5 tot 6 min. Klasse II (A) kook je 7 tot 8 minuten en de extra klasse (klasse I) worden 8 tot 10 minuten gekookt. Giet de asperges af en laat ze met de deksel erop staan (hou daarbij dezelfde tijd als de kooktijd aan, dus een klasse extra (B) laat je 5 tot 6 minuten met de deksel erop staan.
- Bak ondertussen de krieltjes in de boter.
- Smelt boter in een pannetje en zet het vuur uit. Roer de garnalen en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep de krieltjes en asperges op het bord en verdeel de garnalen met saus over de asperges. Serveer meteen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Witte Asperges met Garnalen en Krieltjes
Apparatuur
- asperge pan (optioneel, je kunt ook een grote pan gebruiken)
Ingrediënten
- 25 gram roomboter, ongezouten
- 400 gram krieltjes
- 1 kg witte asperges, Extra klasse I of klasse II (A), geschild en 2-3 cm van de onderkant verwijderd
- 50 gram roomboter, ongezouten
- 150 gram Hollandse Garnalen
- 15 gram Peterselie, plat, fijngehakt
Instructies
Krieltjes bereiden
- Smelt boter in de koekenpan. Voeg de krieltjes toe en bak ze goudbruin.25 gram roomboter, 400 gram krieltjes
Asperges
- Gebruik een hoge pan en vul die met 2 cm water. Vul met asperges en laat ze zo veel mogelijk rechtop staan.
- Kook extra klasse asperges 8 tot 10 minuten, klasse A (II) asperges kook je 7 tot 8 minuten.1 kg witte asperges
- Giet af (hou de asperges in de pan) en doe de deksel terug op de pan. Laat extra klasse asperges 10 minuten en klasse II asperges 8 minuten staan.
Garnalen Botersaus
- Smelt de boter in een pan op laag vuur, zodat hij niet verkleurt. Draai als de boter gesmolten is, het vuur uit.50 gram roomboter
- Voeg de garnalen en peterselie toe en proef. Indien nodig breng je het op smaak met zout en peper.150 gram Hollandse Garnalen, 15 gram Peterselie
Serveren
- Schep een portie krieltjes op het bord en leg de asperges ernaar. Verdeel garnalen en botersaus over de asperges. Serveer meteen.
Opmerkingen
- Een asperge dient minimaal 22 cm lang te zijn voordat hij gestoken mag worden. Vervolgens wordt de asperge gesorteerd in drie verschillende klassen: klasse extra, klasse I en klasse II. Voor dit recept gebruiken we klasse extra of klasse I (een uitgebreide beschrijving van de verschillende soorten klassen asperges.).
- Je hebt verse asperges nodig. Je kunt controleren of asperges vers zijn door twee asperges over elkaar te bewegen. Verse asperges gaan dan "piepen". Een tweede check is of het sap dat aan de onderzijde van de asperge komt als je er licht in knijpt, zoet en zeker niet bitter smaakt.
- Krieltjes, boter en garnalen - Bewaar volgens de informatie op de verpakking.
- Peterselie - Heb je een geopend pakje verse kruiden, zoals peterselie, wikkel het in een licht vochtig papiertje en vervolgens kun je het in de koelkast nog tot twee dagen bewaren, zonder dat het verlept is.
- Asperges - Asperges eet je het liefst meteen als je ze koopt. Maar soms komt dat net niet uit. Eet je de asperges binnen 2 tot 3 dagen verpak ze dan in een licht vochtige handdoek in de koelkast. Zo drogen ze niet uit. Wil je ze toch langer bewaren, was en schil ze dan. Snij de harde onderkant eraf, dep ze goed droog en vries ze in een diepvries zak of bak in (je hoeft ze niet te blancheren). Wanneer je ze nodig hebt, kun je ze bevroren gebruiken (ze hoeven niet vooraf ontdooid te worden). Je kunt de asperges op deze manier tot 3 maanden bewaren in de diepvries.
Voedingswaarde
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het aspergecentrum Nederland. Ik kies zelf met welke merken/bedrijven ik een samenwerking aanga. Daardoor kies ik bewust voor bedrijven en merken waar ik achter sta. Lees voor meer informatie de disclaimer.
Geef een reactie