Zelf Frikandellen Maken? Die Oer-Hollandse snack, gebakken in de frituur met zijn specifieke smaak. Waarom? Omdat dit de meest lekkere, malse en sappige frikandel is die je ooit gegeten hebt. De combinatie van verschillende soorten gehakt en het heerlijke kruidenmengsel zorgen ervoor dat hij bijna hetzelfde smaakt als het origineel. En dan met echt lekker vlees. Een heerlijk recept!
Zelf Frikandellen Maken
In onze Nederlandse cultuur is de frikandel niet meer weg te denken (de snackbar cultuur dan). En sinds het rond 1954 voor het eerst is gemaakt is er veel veranderd. Waar het vroeger een product was dat bij de slager te vinden is, wordt het tegenwoordig door snack fabrikanten geproduceerd.
Dat heeft ook invloed gehad op de kwaliteit van het vlees. In plaats van een mengsel van kip, rund en varkensgehakt bestaat de huidige frikandel uit wat varkensgehakt (25 %), kippen separator vlees (40 %) en soms paardenvlees (5 %) en de overige 30 tot 35 % is paneermeel, water en kruiden.
Maar wil je nu een frikandel van lekker vlees, met de smaak van een frikandel? Nu dan ben je hier aan het juiste adres! Deze frikandellen hebben bijna dezelfde smaak, alleen je proeft dat je echt vlees gebruikt. En dat is pas echt lekker!
Wat heb je nodig voor de lekkerste frikandellen
Voor de bereiding van Vlaamse Curryworst (oftewel de frikandel) heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Half-om-half gehakt - Half rundvlees en half varkensvlees. Het wat vettere varkensvlees geeft een wat diepere smaak aan de frikandel, en het rundvlees is wat pittiger en bevat minder vet. Zorg ervoor dat je ongekruid gehakt koopt.
- Kipgehakt - Dit kun je zelf maken van kipfilet, maar ik maak het mezelf makkelijk en koop naturel gehakt, we voegen zelf voldoende kruiden toe aan de frikandel.
- Allspice - Ook wel piment genoemd. Het is een kruid dat afkomstig is uit Jamaica en het smaakt een beetje naar een combinatie van nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Je kunt het als besje kopen bij de supermarkt, en bij de kruidenwinkel als poeder (veel makkelijker). Kun je het echt niet aankomen dan kun je het vervangen door ⅓ theelepel nootmuskaat, ⅓ theelepel kaneel en ⅓ theelepel kruidnagel (maar ik adviseer je voor het echte kruid te gaan).
- Nootmuskaat, Peper, zout en Uienpoeder - Brengen de frikandellen, samen met de allspice op smaak.
- Slagroom - Bindt het gehakt en zorgt ervoor dat hij mooi sappig en romig is.
Howto: Frikandellen Zelf Maken
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Gehakt - Maal het gehakt nog fijner (dan krijg je de structuur van een frikandel zoals je hem als snack kent). Vind je een wat grovere structuur lekkerder, dan meng je alles in een grote schaal.
- Op smaak brengen - Voeg de specerijen en slagroom toe en meng goed door.
- Vormen - Maak een worst van ongeveer 20 cm lengte met een doorsnede van 2 cm. Door het koken (volgende stap), zet de worst iets uit.
- Inpakken - Pak de worst in plastic folie (gewone vershoudfolie) en knoop de beide uiteinde dicht. Door de worst in plastic folie te koken, houdt hij zijn vorm.
- Koken - Kook de worsten in heet water 10 minuten. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur uit. Door het koken hoef je de frikandel is hij al gaar en hoef je hem alleen nog maar te bakken voor een krokante buitenkant.
- Bakken - Verwijder de plastic folie. Dit is het moment van invriezen of bakken. 3 minuten bij 180 °C is voldoende.
Serveren met
- Serveer de frikandellen, samen met kroketten en friet, mayonaise, curry en ketchup als een heerlijk fastfood diner.
- Snij de frikandel open en doe er mayonaise en curry in en verdeel daar fijngehakte uitjes overheen. Een heerlijke frikandel speciaal.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 kg Half-om-halfgehakt naturel
- 250 gram kipgehakt naturel
- 3 theelepels zout
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel allspice of piment
- 1 theelepel nootmuskaat
- 3 theelepels uienpoeder
- 180 ml slagroom
Frituren
- Zonnebloemolie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe het half-om-halfgehakt en kipgehakt in de kom van de keukenmachine uitgerust met mes en maal het fijner *.1 kg Half-om-halfgehakt, 250 gram kipgehakt
- Voeg zout, peper, allspice, nootmuskaat, uienpoeder en slagroom toe en meng tot alles goed gemixt is.3 theelepels zout, 1 theelepel peper, 1 theelepel allspice, 1 theelepel nootmuskaat, 3 theelepels uienpoeder, 180 ml slagroom
- Pak wat gehakt (ongeveer een bolletje met een doorsnede van 8 tot 10 cm) en vorm dat tot een lange worst van 20 cm lang en 2 cm dikte.
- Rol die in plastic folie en knoop beide uiteinde dicht.
- Breng een pan water aan de kook en zet het vuur uit. Doe de rolletjes frikandel in de pan en kook 10 minuten.
- Haal de frikandellen uit het plastic.
- Verwarm de frituur naar 180 °C en bak de frikandellen 3 minuten tot ze goudbruin zijn.
Opmerkingen:
- Serveer de frikandellen, samen met kroketten en friet, mayonaise, curry en ketchup als een heerlijk fastfood diner.
- Snij de frikandel open en doe er mayonaise en curry in en verdeel daar fijngehakte uitjes overheen. Een heerlijke frikandel speciaal.
- Koelkast - De gekookte worsten kun je tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Ze hoeven dan alleen nog gefrituurd te worden.
- Diepvries - Verpak ze in een diepvrieszak of doos en bewaar ze tot 2 maanden in de diepvries. Wil je ze los kunnen pakken, vries ze dan eerst op een bakplaat (los van elkaar) in en doe ze vervolgens pas in een diepvriesdoos of zak. Laat ze ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Bak de frikandellen 3 ½ minuut in de frituur.
Geef een reactie