Creoolse Jambalaya met Garnalen en Kip is één van de bekendste recepten uit New Orleans en wordt overal ter wereld gegeten. Door de heerlijke smaken van de garnalen, kip en spekjes die je mengt met een kruidige groente tomaten mengsel met Creoolse kruiden en rijst. Dit is een eenpansgerecht met veel smaak, dat ook nog eens supermakkelijk te maken is (zonder pakjes en zakjes). Ja, dit is een SUPER recept.
Creoolse Jambalaya
Jambalaya komt van het woord Jambalaia wat gemengd of gemixt betekent. Het is een afgeleide van de Spaanse Paella, waarbij het belangrijkste verschil is dat de saffraan wordt vervangen door tomaten. Bijna altijd dan.
En wist je dat er twee soorten Jambalaya bestaan? De Creoolse versie (deze dus) met een saus van tomaten en de Cajun Jambalaya die de tomaten achterwege laat en die een roux als basis heeft. De eerste versie zie je het meest terug in New Orleans. De Cajun versie kom je in Louisiana tegen.
Verschil tussen Jambalaya en Gumbo
Nu ben ik gek op de Creoolse keuken en heb ik ook al een heerlijke Gumbo met kip en worst op de site staan. Allebei gemaakt met die heerlijke kruiden en veel ingrediënten komen met elkaar overeen. En qua smaakpalet zie je heel veel overeenkomsten.
Maar wat is nu het verschil? Bij Jambalaya is de rijst verwerkt in de pan en bij een Gumbo serveer je de rijst apart. Okra is een groente die je wel terugziet in een Gumbo, maar niet in de Jambalaya.
Wat heb je nodig voor Jambalaya met garnalen
Voor de bereiding van Kip Jambalaya heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Kip - Gebruik kip zonder bot, zoals kipfilet of kip haasjes
- Spek - Spekreepjes zijn het makkelijkst. Door het uitbakken in de pan worden ze knapperig en komt het vet vrij. In dat vet kun je vervolgens de saus heerlijk op smaak brengen.
- Kruiden - Zoete paprika, oregano, tijm, cayenne, knoflook en paprikapoeder, geven de Cajun smaken aan dit gerecht.
- Rijst - Witte rijst, geen snelkookrijst. Volkoren rijst werkt niet. Basmati zou qua bereiding kunnen, maar past niet bij een traditionele Jambalaya.
- Worst - In New Orleans wordt traditioneel Andouille worst gebruikt, maar die is in Nederland vrijwel niet aan te komen en kun je ook vervangen door Chorizo of rookworst.
- Garnalen - Rauw of al gekookte garnalen zijn prima. Neem gepelde garnalen (of pel ze zelf) en verwijder het darmkanaal voor het toevoegen.
Hoe maak je Creoolse Jambalaya
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Groentes aanbakken - Door de groenten aan te bakken geven ze hun smaak af aan de saus.
- Vlees toevoegen - Voeg spekjes, worst en kip toe en bak die mee. Daardoor krijgt het vlees meer smaak
- Creoolse saus - Voeg de tomaten en bouillon toe aan de pan.
- Breng op smaak - Mix de Creoolse kruiden door de saus. Dit geeft de typische smaak aan dit gerecht
- Kook de rijst - Schud de rijst in de pan en roer alles goed door. Daardoor smelten alle smaken samen en kookt de rijst gaar in de saus en neemt het alle smaken op. Wanneer alles goed geroerd is laat je de rijst sudderen (zonder verder te roeren). Roer je te veel, dan zal de rijst plakkerig worden (omdat door het roeren het zetmeel vrij komt). De truc is om in het begin voldoende te roeren zodat de jambalaya niet aanbakt, en daarna het vuur zo laag te zetten dat de Jambalaya suddert, maar niet aanbrandt.
- Garnalen - Voeg de garnalen toe als de rijst gaar is. Zijn de garnalen roze dan hoef je ze alleen mee te warmen. Ongekookte garnalen kook je met de deksel op de pan tot ze gaar (roze) zijn. Voeg ze niet eerder toe (pas als de rijst gaar is), want als garnalen te lang koken worden ze taai. Proef en breng op smaak met zout en peper als dat nodig is. Serveer!
Serveren met
Hoewel je Jambalaya prima kunt serveren zonder bijgerechten, zie je in New Orleans vaak de volgende gerechten erbij opgediend:
- Mais muffins - Dit wordt in grote hoeveelheden in New Orleans gegeten (en echt bijna overal bij). Mais muffins zijn het bijgerecht om te serveren bij Jambalaya!
- Geroosterde Maiskolven - Jambalaya wordt ook vaak geserveerd met geroosterde maiskolven.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 2 stengels bleekselderij in reepjes
- 4 uien fijngesnipperd
- 4 tenen knoflook uitgeperst
- 30 gram tomatenpuree
- 125 gram spekreepjes
- 300 gram kipfilet of kiphaasjes, in 2 x 2 cm blokjes
- 200 gram worst chorizo of rookworst, in blokjes gesneden
- 400 gram gezeefde tomaten
- 400 ml kippenbouillon met zout, anders ½ theelepel zout extra toevoegen
- 2 theelepels paprikapoeder, zoet
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- ¼ theelepel cayennepeper
- ¼ theelepel zout
- 400 gram rijst
- 2 laurierblaadjes
- 200 gram grote garnalen Gepeld en darmkanaal verwijderd
Garnering
- 2 bosuitjes fijngesneden, optioneel verse peterselie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm 2 eetlepels olie in een pan op hoog vuur en voeg het ui, bleekselderij, knoflook en tomatenpuree toe. Bak dit 3 minuten, terwijl je roert.2 eetlepels olie, 2 stengels bleekselderij, 4 uien, 4 tenen knoflook, 30 gram tomatenpuree
- Voeg de spekjes, kip en worst toe. Bak 5 minuten tot de kip goudbruin is. Roer zo nu en dan. Zet het vuur nu gemiddeld.125 gram spekreepjes, 300 gram kipfilet, 200 gram worst
- Schenk de gezeefde tomaten en bouillon in de pan.400 gram gezeefde tomaten, 400 ml kippenbouillon
- Voeg ook de kruiden: zoet paprikapoeder, oregano, tijm, knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper en zout toe meng goed door. Breng aan de kook.2 theelepels paprikapoeder, zoet, 1 theelepel gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde tijm, 2 theelepels knoflookpoeder, 2 theelepels uienpoeder, ¼ theelepel cayennepeper, ¼ theelepel zout
- Schud de rijst in de pan en meng alles zodat het goed gemengd is. Roer goed zodat de saus en de rijst goed gemengd is. Leg de laurierblaadjes op de rijst.400 gram rijst, 2 laurierblaadjes
- Laat aan de kook komen en zet het vuur zo laag mogelijk (gebruik eventueel een sudderplaatje). Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen.
- Doe de garnalen in de pan en doe de deksel weer terug erop. Laat nu 5 minuten sudderen.200 gram grote garnalen
- Verwijder de laurierblaadjes, roer alles goed door en garneer met bosuitjes.2 bosuitjes
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Witte rijst, geen snelkookrijst. Volkoren rijst werkt niet. Basmati zou als het gaat om bereiding kunnen, maar past niet bij een traditionele Jambalaya.
- Schud de rijst in de pan en roer alles goed door. Daardoor smelten alle smaken samen en kookt de rijst gaar in de saus en neemt het alle smaken op. Wanneer alles goed geroerd is laat je de rijst sudderen (zonder verder te roeren). Roer je te veel, dan zal de rijst plakkerig worden (omdat door het roeren het zetmeel vrij komt). De truc is om in het begin voldoende te roeren zodat de jambalaya niet aanbakt, en daarna het vuur zo laag te zetten dat de Jambalaya suddert, maar niet aanbrandt.
- Mais muffins - Dit wordt in grote hoeveelheden in New Orleans gegeten (en echt bijna overal bij). Mais muffins zijn het bijgerecht om te serveren bij Jambalaya!
- Geroosterde Mais - Jambalaya wordt ook vaak geserveerd met geroosterde maiskolven.
- Koelkast - De jambalaya blijft afgedekt in de koeling tot drie dagen goed.
- Diepvries - Bewaar de Jambalaya in een diepvriesdoos of zak. Zo blijft het tot wel een maand goed. Laat de Jambalaya ontdooien in de koeling.
- Opwarmen - Doe de Jambalaya in een koekenpan en roerbak tot die heet is. Je kunt het ook in een ovenschaal doen en 30 minuten afgedekt met aluminiumfolie bij 160 °C onder- en bovenwarmte opwarmen.
Geef een reactie