Een witte asperge quiche is superlekker gemaakt met verse asperges (in het seizoen). Het is lekker met ham, zalm maar een variant met een romig eiermengsel op smaak gebracht met verschillende kazen maakt het helemaal af! Dit is echt een recept dat heerlijk is voor Pasen!

Vegetarische Witte Asperge Quiche
Ik ben dol op quiche met een brunch. Vaak maak ik een prei quiche met geitenkaas, een gorgonzola appel quiche en voor de brunch kan ik uitkijken naar een ontbijt quiche met gebakken ei en bacon (zo'n makkelijk recept).
Maar dan wordt het lente. En zijn er weer volop witte asperges. Alleen in de lente verkrijgbaar en misschien daarom kijk ik er altijd naar uit. En vandaag een lekkere asperge quiche. En hoewel ik vaak asperges combineer met ham of gerookte zalm is dit een vegetarische variant. Het romige kaas ei mengsel is een supercombinatie met de krokante bladerdeeg korst. Een hartige taart, die je snel en makkelijk maakt om vervolgens goudbruin te bakken in de oven. Je eet de quiche vervolgens warm of koud.
Met een combinatie van lekkere kazen die de smaak van de asperges ophalen. En daardoor is deze quiche heel, heel lekker. Bijvoorbeeld voor de paas brunch.
Wat heb je nodig voor Asperge Quiche met Kaas
Voor de bereiding van deze witte asperge quiche heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Witte asperges - Het witte goud uit de zwarte grond. Asperges zijn te verkrijgen in verschillende klassen: klasse extra, klasse I, klasse II en asperges die buiten deze klassen vallen. De klasse extra is de beste kwaliteit (en het duurst) en dit loopt naar beneden af. De asperges die buiten de klassen vallen zijn te kort, te dun (of dik) en/of gebroken. En deze zijn eigenlijk ideaal voor soep of quiches.
- Suiker - Voeg een beetje suiker toe om de smaak van de asperges op te halen.
- Eieren - Door de quiche te bakken stollen de eieren, wat ervoor zorgt dat de vulling niet uitloopt.
- Room - Voor een romige vulling. Je kunt eventueel ook kookroom gebruiken.
- Kaas - Gebruik een combinatie van kazen. Parmezaanse en belegen kaas zijn goede keuzes, maar bijvoorbeeld Gruyère kaas is ook erg lekker.
- Bladerdeeg - Voor het maken van de bodem. Je kunt ook kiezen voor hartig taartdeeg.
Hoe maak je Vegetarische Quiche met Witte Asperges
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Bedek een quiche vorm met bladerdeeg en bak die blind in 30 minuten bij 180 °C.
- Kook de asperges met zout en suiker beetgaar in 15 minuten.
- Snij van de bovenzijde 2 cm van de asperge en doe de rest van de stengel in de keukenmachine. Voeg 2 eieren toe en pureer dat fijn.
- Doe in een grote kom de slagroom, rest van de eieren en kazen en meng de aspergepuree hierdoor heen.
- Schenk de asperge vulling in de gebakken bladerdeeg vorm.
- Verdeel de asperge topjes in de vulling en bak 40 minuten bij 180 °C tot de vulling gestold is. Serveer warm of koud.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlVegetarische Witte Asperge Quiche
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
Bladerdeeg bodem
- 5 vellen bladerdeeg ontdooid
Asperge vulling
- 400 gram asperges wit
- â…› theelepel zout
- ½ theelepel suiker
- 4 eieren maat L
- 250 gram slagroom
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 60 gram kaas belegen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bladerdeeg bodem blind bakken
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Bedek een quiche vorm met het bladerdeeg en snij het overhangende deel af.5 vellen bladerdeeg
- Prik met een vork wat gaatjes in de bladerdeeg bodem. Zo kan de lucht ontsnappen.
- Knip een rondje van bakpapier en leg dat in de vorm.
- Bedek het bakpapier met bakbonen.
- Verwijder de bonen en het bakpapier en laat het bladerdeeg nog eens 5 minuten afbakken.
Asperge vulling
- Schil de asperges en snij het houtige deel aan de onderzijde van de asperge af.400 gram asperges
- Breng een pan met water aan de kook en voeg daaraan het zout en de suiker toe.⅛ theelepel zout, ½ theelepel suiker
- Kook de asperges beetgaar in ongeveer 15 minuten.
- Laat de asperges uitlekken en snij de top van de stengel (ongeveer 2 cm).
- Zet de vorm in de oven en laat 30 minuten bakken.
- Doe de stengels van de asperges en 2 eieren in een blender en pureer dat heel fijn. Meng het aspergemengsel met de rest van de eieren, de slagroom en twee kazen.4 eieren, 250 gram slagroom, 50 gram Parmezaanse kaas, 60 gram kaas
- Schenk de asperge vulling in de bladerdeegvorm.
- Verdeel de asperge uiteinde over de bovenkant van de quiche en plaats de quiche in de oven.
- Bak de quiche 40 minuten. Je kunt de quiche warm en/of koud eten.
Opmerkingen:
- Koelkast - De witte asperge quiche is tot twee dagen afgedekt te bewaren in de koelkast.
- Diepvries - De hartige taart met asperges kun je ook invriezen. Verpak de stukken dan luchtdicht. Het kan tot maximaal 1 maand in de diepvries worden bewaard. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Dek de quiche af met aluminiumfolie en bak 15 - 20 minuten in de oven bij 180 °C.
Noëlle says
Hier en daar een paar kleine aanpassingen aan het recept, zo heb ik flink wat peper, een lenteuitje en wat zout toegevoegd. De bodem heb ik glutenvrij gemaakt https://glutenvrijerecepten.nl/quiche-bodem-glutenvrij. De taart is heerlijk geworden! En heel goed gelukt!
Andréa says
Klinkt goed! Lekker hoor!