Spelt is een gezonde graansoort. En is door veel mensen erg goed te verdragen. Vandaar een recept voor een volkoren speltbrood.
Een lekker knapperig brood uit de oven. Gemaakt van speltmeel en gezoet met honing. Lekker romig en een volle smaak. Het recept is meteen voor 2 broden zodat je er lekker lang van kunt genieten.
Tips:
- Je kunt het deeg ook kneden en de eerste rijs uitvoeren met de broodbakmachine. Voeg dan de ingrediënten volgens de receptuur van de fabrikant toe. Selecteer het deegmachine. Ga dan verder in het recept bij de tekst: stort het deeg...;
- Je kunt het brood nadien ook nog insmeren met gesmolten boter, voor een mooie glans en een volle smaak.
Recept Volkoren speltbrood

Heb je deze volkoren speltbroden gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlVolkoren speltbrood
Ingrediënten
- 180 gram water ( lauwwarm)
- 7 gram gist (droog)
- 1 theelepel suiker
- 2 theelepels azijn
- 350 gram melk
- 25 gram boter
- 2 eetlepels honing
- 16 gram zout
- 350 gram speltmeel
- 500 gram speltbloem
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Meng het gist met de suiker in het water.
- Laat 10 minuten staan tot je belletjes ziet verschijnen. Dit is het teken dat het gist nog werkzaam is. Krijg je geen belletjes dan moet je nieuw gist gebruiken.
- Meng in een kom de azijn, melk, boter, honing en het gistmengsel en roer goed door elkaar.
- Voeg 250 gram spelt meel toe en meng alles goed door elkaar.
- Voeg de rest van het bloem en meel toe en kneed ongeveer 5 minuten.
- Schep het zout erbij en kneed nogmaals 10 minuten.
- Voel op dat moment of het deeg te nat of te droog is (het mag niet plakken, maar alle bloem moet zijn opgenomen). Voeg eventueel nog wat water of bloem toe.
- Maak een bol van het deeg.
- Vet een kom met olie in en leg het deeg erin.
- Keer het eenmaal om, zodat alle zijden met olie zijn bedekt. Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg anderhalf uur rijzen.
- Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het deeg in tweeën.
- Bol elk stuk deeg op.
- Laat 20 minuten rusten onder een keukenhanddoek.
- Druk beide stukken uit tot een rechthoek waarvan het brede stuk even breed is als het bakblik. Rol het brood strak op en leg in het, met de naad naar beneden, in het bakblik.
- Dek de bakblikken af met plasticfolie.
- Laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bak de broden in 35 minuten gaar en bruin.
- Controleer of het brood gaar is door op de onderzijde van het brood te kloppen. Wanneer het gaar is, klinkt het brood hol.
- Stort op een rooster.
Opmerkingen:
Indicatie Voedingswaarde (Per Persoon / Portie)
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier of bakmat
- Mixer, staafmixer
- Bakblikken, springvormen
Mirjam says
graag wil ik dit recept gaan proberen. Mijn oven is vaak net wat koeler dan staat aangegeven, bij sommige recepten zet ik hem dan vaak wat hoger.
Wat doe ik als het brood nog net niet gaar blijkt? Langer bakken of de oven warmer zetten? En hoe weet ik dat zonder het brood uit de vorm te halen?
Andréa says
Ja dat is lastig. Het allerbeste werkt om een oventhermometer te gebruiken, dan weet je zeker hoe warm die staat. Wat ik, als je dat niet hebt, zou doen is het brood bakken, kloppen op de bodem. Klinkt het brood niet hol, dan is het nog niet gaar en bak je nog eens 5 minuten. Net zolang tot het gaar is. Ik hoop dat het gaat lukken (heb het vandaag nog zelf gebakken en was weer superlekker)!