Volkoren speltbrood, is een makkelijk brood om zelf te bakken. De speltbloem en meel geven een nootachtige smaak en vezels aan het brood. Het brood is zacht van binnen en heerlijk knapperig van buiten. Laat de heerlijke geur van het brood in je huis rondgaan en geniet van vers brood zo uit de oven op tafel. Je gezin zal het zeker lekker vinden!
Zelf Speltbrood Bakken
Ik hou van brood bakken, zelfgebakken maisbrood, croissants en Brabantse worstenbroodjes staan hier regelmatig op tafel. Het is zo heerlijk om je los te gaan op een stuk deeg en daar dan een vers brood mee op tafel te zetten. Want eerlijk is eerlijk zelfgebakken, knapperig brood uit de oven is zoveel lekkerder als supermarkt brood.
En zelf brood bakken is ook heel prijsbewust. Een zelfgebakken brood kost net zoveel of minder als een vergelijkbaar supermarktbrood. En wanneer je in de herfst of winter een brood bakt, warm je van de restwarmte ook nog een keer een beetje je huis op (twee vliegen in een klap).
Speltbrood maken met de Broodbakmachine
Ik maak vaak gebruik van de broodbakmachine als ik brood bak en wat minder tijd heb. Ik laat het apparaat kneden en de eerste rijs doen. Dan hoef ik alleen nog maar het brood te vormen in een busbrood, het nogmaals te laten rijzen en af te bakken. En dan wordt dit recept nog makkelijker!
Dit volkoren speltbrood is heerlijk smeuïg en heeft lekker veel smaak. Ik haal het vaak uit de oven en laat het een kwartiertje koelen voordat ik het eerste plakje eraf snijdt. Het warme brood, waarop de boter smelt met een plakje kaas, er is (bijna) niets lekkerders!
Top Tip
Smeer het brood na het bakken in met gesmolten boter. Het krijgt dan een mooie glans en een volle smaak.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Volkoren Speltbrood
Ingrediënten
- 180 gram water, lauwwarm
- 7 gram gist, instant
- 1 theelepel suiker
- 2 theelepels azijn
- 350 gram melk
- 25 gram boter
- 2 eetlepels honing
- 350 gram speltmeel
- 500 gram speltbloem
- 16 gram zout
Instructies
- Voeg gist en suiker aan het water toe en roer. Laat 10 minuten staan tot je belletjes ziet verschijnen. Zijn er geen belletjes, dan werkt de gist niet meer en moet je nieuw gist gebruiken/180 gram water, 7 gram gist, 1 theelepel suiker
- Meng in een kom de azijn, melk, boter, honing en het gistmengsel en roer goed.2 theelepels azijn, 350 gram melk, 25 gram boter, 2 eetlepels honing
- Voeg speltbloem en het meel toe en kneed ongeveer 5 minuten.350 gram speltmeel, 500 gram speltbloem
- Schep het zout erbij en kneed nogmaals 10 minuten. Voel op dat moment of het deeg te nat of te droog is (het mag niet plakken, maar alle bloem moet zijn opgenomen). Voeg eventueel nog wat water of bloem toe. Check of het deeg voldoende is gekneedt (zie *).16 gram zout
Eerste rijs
- Maak een bol van het deeg.
- Vet een kom met olie in en leg het deeg erin. Draai het deeg eenmaal om, zodat alle zijden met olie zijn bedekt. Bedek de kom met plasticfolie en laat het deeg anderhalf uur rijzen.
- Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het deeg in tweeën. Bol elk stuk deeg op.
- Laat 20 minuten rusten onder een keukenhanddoek.
Tweede rijs
- Druk beide stukken uit tot een rechthoek waarvan het brede stuk even breed is als het bakblik. Rol het brood strak op en leg in het, met de naad naar beneden, in het bakblik.
- Dek de bakblikken af met plasticfolie.
- Laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C of 180 °C.
Bakken
- Bak de broden in 35 minuten gaar en bruin. Controleer of het brood gaar is door op de onderzijde van het brood te kloppen. Wanneer het gaar is, klinkt het brood hol.
- Haal de broden uit de oven en verwijder de vorm. Laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Bewaar de broden in een afgesloten doos tot maximaal 2 dagen.
- Diepvries: Laat het volkoren speltbrood afkoelen en vries het tot een maand in. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.
Mirjam says
graag wil ik dit recept gaan proberen. Mijn oven is vaak net wat koeler dan staat aangegeven, bij sommige recepten zet ik hem dan vaak wat hoger.
Wat doe ik als het brood nog net niet gaar blijkt? Langer bakken of de oven warmer zetten? En hoe weet ik dat zonder het brood uit de vorm te halen?
Andréa says
Ja dat is lastig. Het allerbeste werkt om een oventhermometer te gebruiken, dan weet je zeker hoe warm die staat. Wat ik, als je dat niet hebt, zou doen is het brood bakken, kloppen op de bodem. Klinkt het brood niet hol, dan is het nog niet gaar en bak je nog eens 5 minuten. Net zolang tot het gaar is. Ik hoop dat het gaat lukken (heb het vandaag nog zelf gebakken en was weer superlekker)!