Zachte witte bolletjes vind je die ook zo lekker? Met dit recept maak je ze snel en eenvoudig zelf. Met een handige video met alle stappen.
Wat een feest deze keer weer bij de foodblogswap waar we elke maand mogen koken van een blog van een andere foodblog(st)er. Deze keer mocht ik koken van het blog van slowfoody en wat een leuk blog. Als moeder van 3 zonen (heel herkenbaar) probeert ze elke dat iets lekkers op tafel te zetten. En gezien de lekkere recepten op haar blog lukt dat heel goed.
Zachte witte bolletjes
En toen ik op het recept van de zachte witte bolletjes stuitte was ik meteen verkocht. Lekkere zachte bolletjes, warm uit de oven. Dat lust ik elke dag wel. En ze zijn eigenlijk heel eenvoudig te maken. Slowfoody maakte gebruik van een instructiefilmpje om te bekijken hoe ze de bolletjes het beste kon maken, dus vandaar dat ik dat gemaakt heb voor je. Hoef je niet meer op Youtube naar de bewerking te zoeken. En natuurlijk heb ik hieronder ook nog een aantal handige tips. Zo kan het zeker niet mislukken.
Tips
- In het recept voeg je lauwe melk en suiker bij het gist. Zo kun je snel en eenvoudig testen of het gist nog werkzaam is. Zie je na 5 minuten geen belletjes, dan kun je beter een nieuw pakje gist gebruiken. Het suiker voeg je toe als "eten" voor het gist.
- Gebruik lauwe melk en zachte boter en beiden zeker niet te koud. Gist werkt het beste bij 37 graden Celsius en zo start het rijzen snel.
- Vind je het lastig om te bepalen of je deeg al klaar is. Ga er vanuit dat het sowieso 10 minuten met de mixer en 15 minuten met de hand duurt. Je kunt heel goed voelen of het deeg klaar voor de eerste rijs is, het voelt dan heel soepel en elastisch.
- Voeg het zout pas na 5 minuten toe. Gist kan absoluut niet tegen geconcentreerd zout. Door het pas na vijf minuten toe te voegen is het gist al goed verdeeld in het deeg.
- Dek tijdens het rijzen het deeg af met een licht vochtige theedoek en vervolgens met plastic folie. Zo droogt je deeg niet uit.
- Wanneer je de bolletjes maakt, vorm je ze eerst tot een bol. Druk dan met je duim aan de onderzijde in het midden en trek het deeg aan alle zijden naar beneden en druk het aan de onderkant dicht. Daardoor krijg je een mooi en glad bolletje.
- Door ze na het bakken te bestrijken met de gesmolten boter krijg je zachte bolletjes. Laat je deze stap achterwege dan krijgen ze een harde bovenkant.
Vervangers
- Door de melk te vervangen door soja melk en de boter door margarine wordt dit recept lactose vrij.
Lekker erbij
- Deze zachte witte bolletjes zijn heerlijk met kaas of hagelslag. Maar ja daar smaakt alles lekker bij toch?
Bewaaradvies
- Normaal gesproken eet je de broodjes dezelfde dag op, anders zijn ze niet meer vers.
- In een speciale broodtrommel, die te koop zijn via bijvoorbeeld deze link, blijft brood tot 3 dagen vers.
- Bewaar brood niet in de koeling, omdat het de structuur van het brood verandert, door het vocht. Echt niet lekker dus.
- Brood kun je prima invriezen. Het blijft dan tot twee weken goed. Haal het brood 3 uur voor gebruik uit de diepvries zodat het goed kan ontdooien. Wil je het warm eten, dan bak je het 3 minuten bij 180 graden Celsius (vanuit de diepvries)
Andere lekkere broodjes
recepten
- Worstenbroodjes
- Rozemarijn pompoenbroodjes
- Hamburgerbroodjes
- Sinaasappel broodjes met walnoten
Recept zachte witte broodjes
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlZachte witte broodjes
Apparatuur
- optioneel: mixer met deeghaken
- theedoek
- huishoudfolie
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
- boterkwastje
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
- 240 ml melk (lauwwarm)
- 12 gram gist (instant)
- 45 gram boter (kamertemperatuur)
- 1 ei (losgeklopt)
- plantaardige olie (voor invetten)
- 15 gram boter (gesmolten, voor bestrijken)
- bloem (voor bestuiven werkblad)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Voorbereiding
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Tot de eerste rijs
- Schenk 120 ml van de lauwwarme melk bij de gist in een kommetje. Voeg ook de suiker toe. Meng het kort en laat 5 minuten staan tot de gist is opgelost en er bellen vormen.
- Doe de bloem in een grote kom.
- Voeg de rest van de lauwe melk toe, het gist-melkmengsel, het ei en de boter. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten goed door met de hand of de mixer met deeghaken.
- Voeg na 5 minuten het zout toe en blijf kneden. Wanneer je met de mixer kneed nog ongeveer 5 minuten, met de hand ongeveer 10 minuten. Het deeg voelt dan zacht en elastisch. Plakt het deeg nog erg voeg dan wat bloem toe.
- Vet een grotere kom in met wat plantaardige olie en doe het deeg hierin. Draai het deeg een keer om en dek de kom eerst af met een licht vochtige theedoek en vervolgens met huishoudfolie.*
- Laat het deeg 90 minuten rijzen op een warme plaats, totdat het verdubbeld is.
Tot de tweede rijs
- Bestrooi je werkblad met bloem.
- Druk de lucht uit het deeg en leg het voor je op je werkblad. Verdeel het deeg in 12 stukken die ongeveer even groot zijn. Wil je het heel precies doen dan weeg je het deeg en deel je dat getal door 12. Elk stukje deeg zou dat gewicht moeten hebben.
- Rol elk stuk deeg tot een bolletje. Plaats je duim dan onderin het bolletje en trek het deeg naar ondere toe. Haal je duim eruit en druk het deeg aan de onderzijde goed dicht. en plaats deze in de beklede bakvorm.
- Leg de bolletjes op de bakplaat. Zorg dat je voldoende afstand tussen de bolletjes houdt. Door het rijzen zullen ze groter worden.
- Dek de bolletjes af met de licht vochtige theedoek en vervolgens het huishoudfolie.*
- Laat de bolletjes op een warme plaats gedurende 1 uur rijzen.
Bakken
- Verwarm de oven na 30 minuten rijstijd voor op 190 graden.
- Na de laatste rijs schuif je de bakplaat in de oven en bak je 20 minuten.
- Haal de bolletjes uit de oven en bestrijk ze meteen met de gesmolten boter.
Opmerkingen:
- *Maak de theedoek niet door en door nat. Dan wordt hij te zwaar en gaat hij plakken aan het deeg. Bespuit hem met een plantenspuit zodat er net een nevel op de handdoek zit.
willemieke says
Goedemiddag, het is niet helemaal duidelijk hoe lang de 2e rijs is, is dat 1 uur?
Hartelijke groet
Andréa says
Beste Willemieke, de tweede rijs is inderdaad 1 uur. Ik zag dat dat niet helemaal duidelijk was in het recept dus dat heb ik aangepast. Fijne dag, Andréa
Yaja says
Hallo
ik heb deze bolletjes onlangs gemaakt, heel erg bedankt voor het recept.
Wel een vraagje: de bolletjes zijn behoorlijk laag gebleven. Eerste rijs ging prima volgens mij, de tweede heb ik mijn twijfels over. De vochtige theedoek lag over de bolletjes heen, ik vroeg me af of het kon dat die te zwaar was en dat ze daardoor niet echt omhoog kwamen. Zou dat kunnen? Of heb ik iets anders fout gedaan?
Ze waren wel erg lekker trouwens!
Sjef says
Ze waren erg lekker.
Alleen heb ik nog een losgeklopt ei over!
Andréa says
Fijn te horen! Losgeklopt eitje bak ik vaak op voor de lunch (evt. nog een extra erbij).