Deze heerlijke varkenshaas saté van de BBQ met een recept voor een romige satésaus, maakt elk grill momentje een feestje. Een makkelijk Indonesisch recept.
Na veel uitprobeer momenten heb ik nu het recept voor de allerlekkerste varkenshaas saté van de BBQ gevonden en ik deel het graag met jullie. De marinade maak je in slechts 10 minuten en de marineer tijd is ook niet zo lang. Na slechts 2 uur kun je al beginnen met grillen. En om het recept compleet te maken heb ik het recept voor een heerlijke romige saté saus erbij gedaan. Niet persé nodig, omdat de saté al superlekker is, maar hou je van saté saus, dan past dit er helemaal bij.
Wat is saté?
Saté vindt zijn oorsprong in Indonesië en zijn blokjes gekruid vlees op een stokje met een saus erbij. Na het marineren wordt het gegrild of gebarbecued. Het is het meest bekend in zuid Oost Azië, maar ook in Suriname en Nederland is het erg populair.
Je kunt als vlees kiezen voor kip, rund of varken, maar soms wordt er ook vis, geit of zelf tofu (voor een vegetarische variant) gebruikt.
Waarom varkenshaas?
Varkenshaas is het meest malse stukje vlees van het varken en het bevindt zich in de rug. Het is daarom een favoriet bij veel mensen. Het is relatief snel klaar en bevat weinig pezen. En je kunt het goed marineren. En daarom is het heel geschikt om er saté van te maken. Varkenshaas kun je bakken in de pan, in de oven bakken of grillen. Het mag na bereiding nog een beetje rozig kijken en is juist aan te raden want dat maakt het vlees extra sappig en mals. De kerntemperatuur is dan 63 graden Celsius.
Dit is een recept voor varkenshaas saté van de BBQ met saté saus. Maar je kunt eindeloos variëren met dit heerlijke recept:
- wil je geen varkensvlees eten, dan kun je de varkenshaas vervangen door blokjes kip.
- pinda's kun je prima vervangen door andere. noten. Denk aan cashewnoten, pecannoten of zelfs walnoten (alhoewel mijn ervaring is dat cashewnoten de smaak het meest benaderen). Vaak kun je die alleen niet als pasta aankomen, zoals pindakaas. Maal dan de benodigde hoeveelheid (in dit recept 4 eetlepels) fijn in de blender en gebruik dat in plaats van pindakaas.
- Kokosmelk geeft een romig tintje aan de saté saus. Heb je het niet in huis dan kun je het ook vervangen door melk of soja melk.
- Wanneer je houten saté prikkers gebruikt, laat je ze voor gebruik minimaal 1 uur in water weken. Op die manier branden ze niet aan wanneer je het vlees grilt.
- Het vlees laat je minimaal 2 uur marineren, maar je kunt het ook de dag ervoor al klaarmaken.
- Zorg ervoor dat de blokjes varkenshaas ongeveer even groot zijn. Op die manier zijn ze op dezelfde tijd klaar op de grill. Bij ongelijke groottes kan het zijn dat niet alle blokjes gaar zijn (of juist dat er vlees te gaar is).
- Om schiften tegen te gaan breng je de saté saus niet aan de kook. Je verwarmt hem op gemiddeld vuur. Wanneer de saus bindt en er rook vanaf komt is hij klaar.
- Mocht de saus te dik zijn dan kun je hem verdunnen met kokosmelk (of water).
Een barbecue voorbereiden kan soms veel werk zijn. En inschatten van de hoeveelheden is soms ook wat lastig. Hierbij een aantal tips hoe je het goed kunt voorbereiden en de restjes kunt bewaren.
- Wil je de varkenshaas saté voorbereiden dan snij je het vlees in blokjes en stop je het samen met de marinade in een diepvrieszak. Vries het tot 2 maanden in. Voor gebruik hoef je het alleen nog te ontdooien (extra marineer tijd is niet nodig) en op een stokje te rijgen.
- Je kunt de saté al de avond van te voren marineren.
- Hou bij het bbq je vlees in de koelkast en haal alleen eruit wat je nodig hebt. Wanneer je vlees in de koeling heeft gelegen (en het niet uit de diepvries is gekomen), kun je het prima invriezen tot 2 maanden. Om de stokjes bind je dan wat keukenpapier zodat deze niet door je zakje heen prikken.
- Je kunt het vlees ook opbakken op de grill of in de pan en laten afkoelen. Dan kun je het tot 2 dagen bewaren in de koeling of tot 1 maand invriezen. Deze restjes vlees gebruik ik bijvoorbeeld in bami goreng of in zelfgemaakte soep.
- De allerlekkerste recepten voor op de BBQ en bijgerechten vind je hier verzamelt.
- Salade met gerookte kip en pesto is een heerlijk bijgerecht op de BBQ
- Bacon bourbon kip spiesjes voor op de BBQ
- Groentespies voor op de BBQ
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlVarkenshaas saté van de BBQ
Ingrediënten
Varkenshaas sate van de BBQ
- 600 gram varkenshaas (in blokjes van 2 x 2 cm gesneden)
- 1 teentje knoflook (uitgeperst)
- 2 cm gember (geraspt)
- 100 ml ketjap manis
- 100 ml zonnebloem olie
- 2 eetlepels bruine suiker
- ½ citroen (sap)
- 1 theelepel peper
- 2 theelepels zout
Romige saté saus
- 4 eetlepels pindakaas (of gemalen noten)
- 4 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel sambal
- 2 eetlepels ketjap manis
- 100 ml kokosmelk
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Varkenshaas saté van de BBQ
- Maak de marinade door de knoflook, gember, ketjap manis, zonnebloemolie, bruine suiker, citroen, zout en peper goed te mengen. Mix zolang tot de bruine suiker is opgelost.
- Voeg de blokjes varkenshaas toe en meng goed door, zodat alle blokjes bedekt zijn met de marinade.
- Dek af met plastic folie en zet minimaal 2 uur in de koelkast om te marineren.
- Rijg de varkenshaas op een saté prikker. 3 per stokje is een goed aantal.
- Grill de saté 5 minuten aan beiden zijden tot hij gaar is.
Romige saté saus
- In een sauspannetje meng je de pindakaas, bruine suiker, sambal, ketjap manis en kokosmelk met een garde.
- Laat op gemiddeld vuur warm worden tot het een gladde hete saus is, maar laat hem niet koken. Mocht de saus te dik worden dan verdun je hem met kokosmelk of water.
Geef een reactie