Daging Rendang Basah is in de maak. Hemelse geuren stijgen op uit de keuken, niet alleen de smaak is super, maar ook de geuren. Een heerlijk recept.
Zoals al eerder geschreven ben ik dol op de Indonesische keuken. Ik ben er dan ook mee opgegroeid. Nee, niet dat ik zelf uit Indonesië kom, maar de buren wel. En enkele keren per jaar, op de verjaardagen, mochten wij mee eten. Dagenlang genoten wij al van de geuren, ik kreeg al op voorhand honger, en wanneer het zover was.... smullen.
Ik serveerde de rendang met een heerlijke kool komkommer salade waar ik je het recept ook van geef. Omdat de knapperige kool zo mooi in balans is met de rendang en heerlijk fris.
Toen dit boek uitkwam, wilde ik dit dus echt graag reviewen. Het bevat namelijk de mooiste recepten en familieverhalen uit Boekoe Kita en Boekoe Bangsa.
Review Boekoe Bagoes (mooi boek) - Harold Pereiro, Mirjam van der Rijst & Eveline Stoel
Wauw, dat was het eerste wat in mij opkwam toen ik dit boek zag. Wat een geweldige cover. Ik kreeg al helemaal zin om het verder te gaan lezen. Dit boek bevat familieverhalen uit heel het land en recepten. Superleuk want ook hier uit de omgeving kwam een familie aan het woord met hun verhaal en inderdaad herkende ik hen.
De recepten staan vol met exotische namen, die alleen al geurig lezen. Gelukkig is in de kaft een handige lijst opgenomen met de Nederlandse vertaling erbij. Dat is toch wat handiger in de winkel. Het fotowerk is echt super en ook de recepten lijken me heerlijk. Veel variatie, wat vegetarisch, zoet en stoofschotels. Ik ga dit boek zeker nog vaak gebruiken.
Pluspunten uit het boek
- mooi fotowerk, mooie cover, je krijgt alleen al bij het kijken naar de recepten honger.
- leuk dat de recepten afgewisseld worden met familieverhalen.
- van spekkoek tot rendang dit boek is heel afwisselend, ook heerlijke vegetarische gerechten..
- een handige verklaring in de kaft, zodat het zoeken van de ingrediënten nog makkelijker wordt.
- het boek bevat naast Indonesische gerechten, ook Molukse gerechten en Chinees-Indische gerechten
Minpunten uit het boek
- mijn recensie exemplaar was een paperback. Liever heb ik bij kookboeken een harde kaft, omdat ze dan veel langer mooi blijven.
Samenvattend: hou je van Indonesisch eten (of Moluks / Chinees Indisch) dan is dit boek een echte aanrader. Dit is een naslagwerk dat dan zeker in je kast zou moeten staan!
Je kunt dit boek bijvoorbeeld bij bol.com bestellen via deze link.
Maar nu eerst een heerlijk recept uit dit boek.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Daging Rendang Basah
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 3 uien gesnipperd
- 4 theelepels ketoembar = koriander
- 5 theelepels djahé = gemalen gember
- 2 theelepels djintan = gemalen komijn
- 2 tenen knoflook gehakt
- 6 kemiri noten grof gehakt
- 3 theelepels trassie
- 750 ml water
- 100 gram santen
- 2 theelepels tamarinde pasta
- 1 eetlepel palmsuiker
- 750 gram runderlappen
- 6 salamblaadjes
- 3 djeroek poeroet blaadjes
- 2 theelepels galangal powder
- 1 stengel sereh gekneusd
- zout naar smaak
Kool komkommer salade
- 100 gram chinese kool gesneden
- 100 gram rode kool gesneden
- 1 theelepel dille
- ½ komkommer in blokjes gesneden
- ½ citroen sap
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 bosuitje fijngesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Daging Rendang Basah
- Zet een pan op het vuur en fruit de ui glazig.
- Zet het vuur laag en voeg de gemalen kruiden, de knoflook, kemiri noten en trassie toe en roerbak alles 1 minuut.
- Voeg het vlees toe en bruin het aan, ongeveer 5 minuten aan beide zijden
- Doe de inhoud van de pan in een slowcooker.
- Schenk het water erbij en roer de santen, tamarinde pasta en palmsuiker door het kruidige mengsel.
- Leg de blaadjes salam en djeroek, de laos en sereh erbovenop.
- Zet de slowcooker op de hoogste stand en laat 4 uur sudderen.
- Proef en breng eventueel op smaak met zout.
Kool komkommer salade
- Meng de beide soorten kool met het citroensap.
- Meng daar de komkommer, dille, bosui en olijfolie door.
- Roer de salade goed door elkaar.
- Serveer meteen
Opmerkingen:
- ah
- kemiri noten, salam blaadjes, palmsuiker en djeroek poeroet blaadjes kun je verkrijgen bij de Toko
Voedingswaarde
Boekoe Baboes is mij toegestuurd door Terra Lannoo om te reviewen. De review is van mijzelf en betreft mijn persoonlijke mening. Lees ook de disclaimer voor meer informatie
Geef een reactie