Een bami salade met een waanzinnig lekkere dressing van sojasaus, rijstazijn en sesamolie. Het is smaakvol, zout met een vleugje sesam. Zijdeachtig en licht zoet. Ik ben dol op deze dressing en gebruik hem vaak om mijn salades op smaak te brengen! Het is een geweldig lunchidee (om mee naar het werk te nemen) omdat het ook koud een heerlijke salade is.
Ik eet graag een salade als lunch. Als ik thuis of op het werk ben, is het altijd een favoriet. En dan is deze bami salade met groenten en garnalen één van de lekkerste die ik ken.
Want deze bami salade is makkelijk te bereiden, heerlijk van smaak en kun je goed bewaren. Het is heerlijk om zowel warm als koud te eten. En maak je hem van te voren klaar dan zullen de smaken met de tijd nog beter worden. Ideaal dus om van te voren klaar te maken en mee te nemen!
Een gemakkelijk te bereiden bami salade met garnalen en een heerlijke dressing. Je kunt het warm of koud serveren. Een heerlijke lunch voor thuis of om mee te nemen naar het werk.
Pasta vs noedelsalade
Pasta salades zijn er in alle soorten en maten, maar een lekkere bami salade is niet zo gebruikelijk. Natuurlijk is de Oosterse keuken geen onbekende, maar salades in deze keuken zijn hier niet zo gebruikelijk.
Toch is het zeker een heerlijk variant, die ook nog eens snel klaar is. Het is een makkelijk recept dat binnen een half uurtje op tafel staat. En je kunt het zowel warm als koud eten.
De romige noedels, frisse komkommer en wortel en zoetige garnalen combineren heerlijk met de kruidige dressing. Deze is een beetje ziltig, maar door een beetje zoet zuur toe te voegen, overheerst dat niet. De peper geeft de salade net wat meer pit.
- Noedels - Ik heb Mie nestjes gebruikt voor dit recept voor bami salade. Ze zijn dik en de noedels hebben een bite. Bedekt met de dressing krijgen ze zo'n heerlijke smaak. Maar voel je vrij om andere soorten noedels te gebruiken. Ik heb het gemaakt met sobanoedels, rijstnoedels en meer. Ik heb zelfs tagliatelle pasta in deze salade gebruikt. En alle varianten waren superlekker!
- Sojasaus - Gebruik lichte sojasaus, ketjap Asin of Japanse sojasaus voor de dressing. Ze zijn allemaal zout. Gebruik geen ketjap manis of medja in dit recept, want dan wordt het recept te zoet.
- Garnalen - Gebruik voor dit recept gepelde en schoongemaakte garnalen. Je kunt rauwe of reeds gekookte garnalen gebruiken. Rauwe garnalen zijn grijs, ze worden pas roze als ze gaar zijn. Dat duurt, als je ze in een pan bakt, zo'n drie minuten. Je kunt ze ook in heet water of bouillon koken tot ze roze en gaar zijn. Haal ze direct uit de pan als ze verkleurd zijn, want als je ze te lang kookt, worden ze kleiner en krijgen ze een taaie bite.
Stap 1 - Bak de garnalen tot ze gaar zijn
- Giet olie in een wok en voeg de peper reepjes en uitgeperste knoflook toe. Roerbak 30 seconden.
- Voeg de garnalen toe en bak ze tot ze roze zijn, in ongeveer drie minuten. Haal de garnalen uit de pan en leg ze op een bord. Zeef de resterende olie en doe in een kom.
Stap 2 - Maak de dressing
- Schenk de sojasaus in de kom met de gezeefde olie. Voeg suiker toe.
- Giet de rijstazijn erbij en meng de dressing voor de bami salade goed door elkaar.
Stap 3 - Doe de groenten en garnalen in een kom
- Snij de wortel in kleine reepjes. Schil de komkommer en halveer. Verwijder de zaden. Snij de komkommer vervolgens in halve maantjes. Voeg beide toe aan de salade kom.
- Doe de garnalen bij de groenten.
Stap 4 - Voeg de bami toe en meng alles goed door
Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af. Voeg de bami toe aan de salade. Giet de dressing over de noedelsalade en meng alles goed door elkaar. Bestrooi met gebakken uien en serveer.
Aan de bovenkant van de garnalen kan een donker lijntje zichtbaar zijn. Dat is het darmkanaal van de garnalen. Snij met een scherp mesje heel voorzichtig en ondiep boven het darmkanaal en haal het er dan voorzichtig uit.
Bewaar de garnalen in de koelkast en, als je bakje geopend is op ijs, zodat je zeker weet dat ze koel blijven.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Bami salade met groenten en garnalen
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 kruidnagel knoflook
- ½ rode peper
- 16 garnalen gepeld, zonder hoofd en staart
- ½ komkommer
- 1 wortel
- 1 eetlepel sojasaus (zout) zout
- ½ theelepel rijstazijn
- ½ theelepel suiker
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Instructies
Bereiding
- Hak de knoflook fijn.
- Verwijder de zaden van het pepertje. Snij in kleine stukjes.
- Pel de garnalen (als dat nog niet is gebeurd) en verwijder het darmkanaal (zie de tips).
- Kook de mie volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Besprenkel met wat olie en roer goed door.
- Halveer de komkommer en haal de zaadjes eruit en snij in plakjes
- Schil de wortel en snij deze in dunne reepjes.
Bami salade met garnalen
- Verhit een pan met olijfolie en roerbak de knoflook en peper gedurende een halve minuut.
- Voeg de garnalen toe en kook tot ze roze zijn geworden (ongeveer drie minuten op gemiddeld vuur.)
- Haal de garnalen uit de pan en zeef de olie.
- Meng de sojasaus, rijstazijn en de suiker met de gezeefde olie. Zo krijg je een smaakvolle dressing.
- Meng in een schaal de komkommer, wortel, tagliatelle en de garnalen.
- Besprenkel dit met de dressing en meng.
- Voeg naar smaak gebakken uitjes toe. Serveer meteen.
Opmerkingen:
- taugé
- paprika
- gesneden kool
- sugarsnaps (suikererwten) in dunne reepjes
Geef een reactie