Deze Herfst Quiche met zoete aardappel, pompoen en noten (Ook wel Quiche d'automne). Al het heerlijks uit de herfst. En je maakt de bodem en vulling helemaal zelf. En dat proef je. Maar wist je dat dit eigenlijk een heel makkelijk recept is? Probeer het snel zelf, want van deze vegetarische hartige taart geniet iedereen tot de laatste hap.
Herfst Quiche met Zoete Aardappel
Een Quiche d'Automne, een herfst quiche, is natuurlijk gevuld met het lekkers wat de herfst te bieden heeft. Pompoen, zoete aardappel en noten. De heerlijke korst (echt superlekker en makkelijk te maken) en de ei-room vulling maken het geheel fluweel zacht. Dit is een recept dat heerlijk is als lunch, maar ook als hapje op een feestje.
Dit recept heb ik inmiddels al vaker gemaakt en telkens verrast het iedereen. En zeker de korst die echt zo lekker is. En nog makkelijk te maken ook. Dit zou ik zeker uitproberen!
Dit recept is aangepast naar een recept van Kleine hartige taartjes - Petit Gâteau. Te verkrijgen via deze link en steun daarmee mijn werk aan ByAndreaJanssen
Wat heb je nodig voor deze Zoete Aardappel Quiche?
Om deze Herfst Quiche met Zoete Aardappel zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Bloem - Voor dit recept kun je gewone tarwebloem gebruiken.
- Suiker, zout - Smaakmakers van het quiche deeg.
- Boter - Ongezouten roomboter, zo koud mogelijk. Bij het maken van het deeg snij je de boter in vlokken, zodat hij smelt bij het bakken en heerlijke romige pakketjes vormt.
- Melk - Voor het romig en soepel maken van het deeg. Melk wordt ook gebruikt voor de vulling zodat hij romige proeft
- Ei- Een ei dooier gebruikt in het deeg om het romiger en voller van smaak te maken. Je gebruikt een heel ei en een dooier voor de quiche roomvulling. Dit zorgt voor binding en een rijkere smaak.
- Slagroom - Bevat meer vet dan melk en dat geeft de vulling die romige smaak.
- Nootmuskaat - Een kruid met een diepe, bitterzoete smaak. Rasp verse nootmuskaat dat smaakt het lekkerste. In plaats van een vleugje nootmuskaat voeg je een vleugje koekkruiden toe.
- Pompoen en Zoete aardappel - Deze typische wintergroenten gebruik je als vulling in deze quiche. Door de pompoen, zoete aardappel en knoflook te roosteren voordat je ze als vulling gebruikt, krijgen ze nog meer smaak. Vervang de zoete aardappel of pompoen met worteltjes. Ook zo'n heerlijke herfstgroente.
- Knoflook - Geeft de vulling meer smaak. Rooster het met de groente voor nog meer smaak.
- Walnoten en Hazelnoten - Grof gehakt geven ze een bite en een nootachtige smaak aan de quiche. In plaats van walnoten kun je deze ook vervangen door dezelfde hoeveelheid tamme kastanjes.
- Tijm - Een smaakmaker die extra lekker is wanneer je iets roostert (zoals hier de geroosterde zoete aardappel en pompoen).
- Kaneel - Een zoete houtachtige smaak die de smaken van de groenten helemaal ophaalt.
Hoe maak je Quiche met Zoete Aardappel en Zelfgemaakt Quiche deeg?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng bloem, suiker en zout goed en doe in de keukenmachine. Doe de koude boter erbij en pulseer tot het de grootte van erwtjes heeft. Schenk de koude melk en ei-dooier bij het bloemmengsel en pulseer tot het deeg loskomt van de rand. Haal uit de machine en verpak in plastic folie. Laat minimaal 30 minuten koud worden in de koeling. Bekleedt dan de vorm met het deeg en laat dat ook 30 minuten koelen.
- Meng de ingrediënten voor de vulling door. Laat minimaal 30 minuten goed koud worden.
- Bak de pompoen, zoete aardappel en knoflook in een voorverwarmde oven van 180 °C, op smaak gebracht met kaneel, nootmuskaat, olijfolie, zout en peper. Voeg daarna de noten en tijm toe.
- Vul de quiche met het geroosterde groenten mengsel en de roomvulling. Bak 20 minuten in de oven, dek dan af met aluminium folie en bak nog eens 20 minuten. Verwijder de vorm en serveer meteen.
Ingrediënten over?
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je nog restjes hebt of dat er wat overblijft. Hieronder tips om ze te verwerken.
- Heb je nog wat quiche over, warm die dan de dag erop op (of eet hem koud). Misschien dat de smaken dan nog wel beter zijn.
- Je gebruikt het eigeel, maar niet het eiwit. Met het eiwit kun je een heerlijke pavlova maken, macarons of een sherry sour cocktail.
- Nog wat pompoen over? Maak een heerlijke pompoensoep met saffraan, een pompoen curry of pompoen cheesecake.
- Zoete aardappel kun je ook gebruiken voor deze heerlijke vegetarische taco's met zoete aardappel en bonen, een zoete aardappel hummus of in deze kip en zoete aardappel in kokos saus stoofschotel.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Quiche deeg
- 140 gram bloem
- ⅓ theelepel suiker
- ⅓ theelepel zout
- 100 gram boter koud
- 2 eetlepels melk koud
- 5 gram eigeel (ongeveer ¼ eidooier)
Roomvulling
- 85 ml melk vol, koud
- 85 ml slagroom koud
- 1 ei maat L
- 1 eigeel maat L
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat vers geraspt
Quiche vulling
- 200 gram pompoen in blokjes gesneden, 1 x 1 cm
- 150 gram zoete aardappelen in blokjes gesneden, 1 x 1 cm
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook ongeschild
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- ⅙ theelepel gemalen kaneel
- ⅙ theelepel gemalen nootmuskaat
- 50 gram walnoten in grove stukken gehakt
- 50 gram hazelnoten grof gehakt
- 1 theelepel gedroogde tijm
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Quiche deeg
- Doe de bloem, suiker en zout in de keukenmachine met mes.140 gram bloem, ⅓ theelepel suiker, ⅓ theelepel zout
- Pulseer even zodat hij goed mengt.
- Voeg de boter toe en meng door tot de boter ongeveer de grootte van een erwt heeft.100 gram boter
- Schenk de melk en de eidooier erbij en pulseer tot er een bol wordt gevormd (het deeg komt los van de rand).2 eetlepels melk, 5 gram eigeel
- Haal het deeg uit de deegmachine, maak een platte schijf en verpak die in plasticfolie.
- Laat minimaal 30 minuten, maar het kan tot een nacht in de koeling goed afkoelen (dan plakt hij minder).
- Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 25 cm. Leg die in de quichevorm en snij het deeg wat uitsteekt af tot de bovenzijde van de vorm. Zet in de koeling tot gebruik.
Roomvulling
- Meng de ingrediënten voor de roomvulling in een kom goed door.85 ml melk, 85 ml slagroom, 1 ei, 1 eigeel, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper, ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat
- Dek af met plasticfolie en laat minimaal 30 minuten in de koeling op smaak komen.
Quiche vulling
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de pompoen en de zoete aardappel over de bakplaat en leg het teentje knoflook ertussen.200 gram pompoen, 150 gram zoete aardappelen, 1 teentje knoflook
- Breng op smaak met zout, peper, kaneel en nootmuskaat.⅛ theelepel peper, ⅙ theelepel gemalen kaneel, ⅙ theelepel gemalen nootmuskaat, ¼ theelepel zout
- Besprenkel met olijfolie en schuif de plaat in de oven.2 eetlepels olijfolie
- Bak de groenten 30 minuten tot ze zacht zijn.
- Knijp het teentje knoflook uit en verdeel dat, samen met de noten en tijm, door het geroosterde groentemengsel.50 gram walnoten, 50 gram hazelnoten, 1 theelepel gedroogde tijm
- Vul de quichevorm met de groenten.
- Schenk het roommengsel tot ongeveer ½ mm onder de rand (niet hoger, want de vulling zet iets uit en het deeg krimpt iets waardoor de vulling er anders overheen gaat).
- Zet in de oven gedurende 20 minuten, dek dan af met aluminium folie en bak nog eens 20 minuten.
- Verwijder de quiche vorm en serveer meteen.
Opmerkingen:
- Voorbereiding:
- Maak het deeg en leg het in de koeling. Dit kan tot 2 dagen voordat je het recept maakt (maar in ieder geval 30 minuten van tevoren).
- De roomvulling kun je tot 1 dag van tevoren maken.
- Snij de pompoen en zoete aardappel in blokjes. Bewaar in een luchtdichte doos of zak en voeg een vochtige keukendoekjes toe. Zo blijven ze tot 2 dagen goed.
- Hak de walnoten en hazelnoten grof. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bak. Dit kun je tot een week van tevoren doen.
- Koelkast: Bewaar in de koeling, afgedekt, gedurende maximaal 3 dagen. Misschien dat de smaken dan nog wel beter zijn.
- Diepvries: Verpak de quiche in twee lagen aluminiumfolie of in één laag en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo kun je hem tot 2 maanden bewaren in de diepvries.
Geef een reactie