Een knapperige pavlova met rood fruit, een toefje slagroom. Dat is een traktatie en een heerlijk dessert recept voor Pasen en moederdag.
Het is altijd leuk om na een heerlijk diner met een mooi dessert op de proppen te komen. In de winter, na bijvoorbeeld het Kerstdiner, kies ik vaak voor een heerlijk toetje met chocola, een tiramisu of mousse. Toetjes die voor mij echt bij de winter horen. Maar in de lente en zomer verlang ik toch naar iets frivolers, luchtigs en met wat fruit. En een pavlova, dat heerlijke schuimige gebak, kan voor mij dan prima. Die pavlova wordt opgebouwd uit meringues die bespoten worden met een toef slagroom en gegarneerd met heerlijk vers fruit en drijvend in een frambozen saus.
Ik koos hier voor drakenfruit, omdat het zo'n prachtige kleur heeft (en een echt spectaculair resultaat geeft) en frambozen. Daarbij wat granaatappelpitjes voor een heuse vitrine C boost. En wanneer je dit toetje aansnijdt, proef je de lagen goed samenkomen. Je lepel glijdt door de slagroom en komt dan bij de knapperige meringue terecht. In je mond proef je eerst het friszure fruit, vervolgens de rijke slagroom en als laatste voel je de meringue op je tong uiteenspatten. Dit is met recht een toetje dat je bijvoorbeeld met Pasen of Moederdag serveert. Want hier wordt iedereen blij van.
Tips:
- Meringue kun je misschien wel aankomen in de winkel, maar je maakt ze eigenlijk heel eenvoudig zelf. Het kost weinig werk, je moet alleen rekenen op wat droogtijd in de oven. Heb je op de dag zelf geen tijd, maak ze dan een dag te voren. Als je ze luchtdicht bewaart kun je ze een paar dagen knapperig houden.
- De pavlova maak je net voor het bereiden. De slagroom reageert namelijk met de meringue en het smelt als het ware weg. Maar je kunt de aparte ingrediënten natuurlijk wel voorbereiden. Maak het fruit schoon en bewaar tot gebruik in de koeling, verpak de meringues luchtdicht, klop de slagroom en maak de frambozensaus. Dan ben je binnen 5 minuten klaar voor serveren!
It's a good taste!
Recept pavlova met rood
fruit
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
meringue
- 4 eiwitten maat m
- 200 gram suiker
- ½ theelepel azijn
- ½ theelepel maizena
frambozen saus
- 125 gram frambozen
- 50 gram suiker
garnering
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 1 pitahaya drakenfruit
- 125 gram frambozen
- 3 eetlepels granaatappelpitjes
- muntblaadjes optioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
meringue
- Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius.
- Neem een schone kom en klophaken (was ze nog even goed af voor je ze gebruikt, zodat ze goed vet vrij zijn, anders zullen de eiwitten niet opstijven) en klop de eiwitten tot ze licht gaan schuimen.
- Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe tot er glanzende pieken ontstaan.
- Voeg dan de azijn en maizena toe, mix nog heel even.
- Bekleedt een bakplaat met papier en verdeel de meringue over 4 à 5 plaatsen, je krijgt een soort hoopje.
- Zet in de oven en bak ze in 90 minuten gaar.
- Zet de oven uit en laat de meringues daarna nog 30 minuten met gesloten deur in de oven afkoelen.
- Haal ze uit de oven en laat ze op een rooster verder afkoelen.
- Bewaar de meringues in een afgesloten bak tot gebruik.
frambozensaus
- Doe 125 gram frambozen met de suiker in een pannetje en verwarm 3 minuten. De suiker is dan opgelost en er komt al sap vrij.
- Wrijf de frambozen vervolgens met de achterkant van je lepel door een zeef. Zo blijven de pitjes achter en heb je een gladde saus.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Garnering
- Klop de slagroom met de suiker tot hij stijf is.
- Was de frambozen en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Snijdt de pitahaya in schijven en vervolgens in kwarten.
- Leg een meringue op een bordje en schep wat slagroom erop.
- Verdeel ¼van de frambozen, wat kwartjes pitahaya en granaatappelpitjes over de slagroom.
- Schenk wat saus er om heen en serveer meteen.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Bakplaat
- Mixer, staafmixer
Geef een reactie