Een quiche met tomaat, mosterd en brie. Een recept voor een heerlijke hartige taart. Lekker als lunch of als diner met een groene salade.
Een quiche: een hartige taart waarbij het deeg is gemaakt van bloem, boter en water (meestal dan). Als vulling gebruik je een mengsel van eieren en room en daar voeg je dan weer groenten, vlees, vis of kaas en kruiden aan toe. Even bakken in de oven en je hebt een heerlijk warm of koud lunch gerecht. Of ontbijt of diner. Want een quiche is namelijk, zoals je ook al in de beschrijving kunt lezen heel veelzijdig. Eigenlijk kan een quiche altijd.
Tips voor de
perfecte quiche
- de perfecte quiche heeft een krokante bodem. Dat kun je op een paar manieren voor elkaar krijgen: door de bodem blind voor te bakken (10 minuten bij 180 graden Celsius). Dat is eigenlijk de beste manier. Heb je daar geen tijd voor dan kun je twee eetlepels paneermeel over de bodem strooien. Dat neemt ook overtollig vocht op.
- Prik met een vorm gaatjes in de bodem.
- Alle ingrediënten in de bodem moeten zo koud mogelijk zijn voor een perfect quiche deeg.
- Heb je geen tijd om zelf deeg te bereiden (al heb je dat zo gedaan), gebruik dan bladerdeeg of het slankere hartige taart deeg.
- Gaar je groenten, vlees en vis voor je het aan de vulling toevoegt.
- Zorg dat je groenten en andere ingrediënten die je in de vulling stopt altijd goed droogt door bijvoorbeeld te deppen met keukenpapier.
- Voeg voldoende eieren toe. Per 100 ml vocht voeg je één ei (M) toe.
- Niet alleen room kun je als vocht gebruiken, denk ook eens aan ricotta of mascarpone als alternatief.
- Na het bakken los je de quiche uit de vorm en koel je hem af op een rooster. In de vorm af laten koelen geeft een kleffe bodem.
It's a good taste!
Recept Quiche met tomaat, mosterd en
brie
📖 Recipe
RECEPTKAART
Quiche met tomaat, mosterd en brie
Een quiche met tomaat, mosterd en brie. Een recept voor een heerlijke hartige taart. Lekker als lunch of als diner met een groene salade.
Ingrediënten
Bodem
- 120 gram boter, koud
- 240 gram bloem, koud
- 1 eetlepel water, ijskoud
- 1 eigeel , koud
- 0.25 theelepel zout
Vulling
- 1 eetlepel mosterd
- 50 gram belegen kaas, geraspte
- 3 tomaten, in plakken gesneden
- 100 gram brie , in dunne plakjes gesneden
- 125 ml melk
- 2 eidooiers, L
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
Garnering
- 10 blaadjes basilicum, in reepjes gescheurd
- 5 takjes peterselie, fijngehakt
- 3 takjes tijm, de blaadjes afgerist
Instructies
Bodem
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe de boter, het zout en de bloem in de keukenmachine en pulseer een aantal keer, totdat de boter de grootte van erwtjes heeft.
- Voeg dan het ei geel toe en het water.
- Pulseer nogmaals en kijk of er grove korrels zijn gevormd en het deeg licht plakt.Wordt die nog niet gevormd voeg dan nog een eetlepel water toe en herhaal de voorgaande stap.
- Maak een deegbal en pak die in plastic in.
- Laat 30 minuten in de koeling rusten.
- Rol het deeg uit en bekleedt de quiche vorm met het deeg.
- Prik gaatjes in de bodem.Laat nog 15 minuten koud worden in de koeling.
- Leg een bakpapier op het deeg en vul met bakerwten.
- Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de bakerwten eruit en bak nog 3 minuten.
- Laat de bodem afkoelen naar kamertemperatuur op een rooster.
Vulling
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Smeer de bodem van de quiche in met mosterd.
- Strooi de geraspte kaas op de bodem.Verdeel de tomaten en brie plakjes hierover.
- Meng in een kom de melk, eidooiers en knoflook en schenk die over de quiches.
- Zet de quiche in de oven en bak 35 minuten tot de bovenkant stevig is.
- Haal de quiche uit de oven en los hem.
- Strooi de garnering op de quiche en server meteen.
Voedingswaarde
Calories: 320kcalCarbohydrates: 25gProtein: 9gFat: 20gSaturated Fat: 12gCholesterol: 126mgSodium: 250mgFiber: 1gSugar: 2gVitamin A: 965IUVitamin C: 4.9mgIron: 1.9mg
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me weten hoe je het vindt!
Geef een reactie