Ook zo'n liefhebber van koekjes? Dan zijn deze gevulde kerstkoekjes echt iets voor jou! Ook leuk om mooi te verpakken en als Kerst cadeau te geven.
Een macaron zijn twee flinterdunne amandelkoekjes, met daar tussen een vulling. Die vulling kan romig zijn, fruitig of zelfs hartig. En hiermee kun je eindeloos variëren. Dus ook als je kerstkoekjes bakt.
Deze macaron kerstkoekjes hebbende vulling waarin kerst zuurstokken in zijn verkruimeld. En na het maken van het koekje is de zijkant ook nog door de verkruimelde kerststokken gerold. Dat ziet er supermooi uit. En is ook nog heel lekker. Probeer het zelf.
- Amandelmeel is goed verkrijgbaar via de natuurwinkel of goed gesorteerde speciaalzaken
- Kun je toch niet aan amandelmeel komen, dan is het eenvoudig zelf te maken. Ontvel amandelen en maal ze fijn in een keukenmachine.
- Laat de macarons goed droog worden, anders krijg je scheurtjes in het koekje. Je controleert door licht op het koekje te drukken. Het koekje mag niet meer plakken.
- Macaron beslag moet dik, maar niet te dik zijn. Klop het beslag en trek met een spatel een acht in het beslag. Wanneer je het blijft zien (het mag iets dichtlopen, maar niet te veel), dan is het beslag goed. Anders moet je nog even doorkloppen.
- Vervang de zuurstokken met groen en rood gekleurd musket zaad. Ook heel feestelijk en hoort bij kerst. Is het Sinterklaas tijd, pak dan eens pepernoten en maal ze fijn.
- Bij deze koekjes is warme chocolademelk erg lekker. Probeer deze Nutella chocolade melk eens. Een heerlijke combinatie.
Voorbereiden en bewaren
- Deze macaron kerstkoekjes kun je al een paar dagen van te voren maken. Bewaar de macarons in de koelkast. Zo blijven ze een week goed.
- Macarons kun je invriezen in een diepvrieszak. Je kunt ze tot een maand bewaren in de diepvries.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlMacaron kerstkoekjes
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Macarons
- 110 gram amandelmeel
- 2 eiwitten (maat L)
- 25 gram suiker
Vulling
- 2 eiwitten (maat L)
- 100 gram suiker
- 180 gram boter (kamertemperatuur)
- 2 zuurstokken (verkruimeld)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Macarons
- Klop de eiwitten schuimig en voeg de suiker toe.
- Klop de eiwitten dan tot ze net stijf zijn.
- Meng het eiwitschuim met een spatel voorzichtig door het amandelmengsel.
- Controleer met de acht methode (zie tips) of het beslag de juiste dikte heeft.
- Wanneer ze goed gemengd zijn breng je het over naar een spuitzak.
- Spuit rondjes van 2 cm doorsnede op de bakplaat.
- Verwarm de oven na 30 minuten voor op 150 graden Celsius
- Laat 45 minuten aan de lucht drogen en bak dan 11 minuten in een oven.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Vulling
- Meng in een kom suiker met eiwitten.
- Zet de kom op een pan met kokend water, waarbij de onderkant van de kom het water niet raakt (au-bain-marie).
- Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Haal de kom van het vuur en klop met een mixer tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur en dikker wordt.
- Voeg dan de boter beetje voor beetje toe en blijf mengen tot het boter mengsel klaar is.
- Breng over naar een spuitzak.
- Pak een koekjes onderkant. Spuit daarop de vulling en leg er een bovenkant op.
- Rol de koekjes door de zuurstokken. Herhaal voor alle koekjes helften.
Opmerkingen:
- Amandelmeel is goed verkrijgbaar via de natuurwinkel of goed gesorteerde speciaalzaken
- Kun je toch niet aan amandelmeel komen, dan is het eenvoudig zelf te maken. Ontvel amandelen en maal ze fijn in een keukenmachine.
- Laat de macarons goed droog worden, anders krijg je scheurtjes in het koekje. Je controleert door licht op het koekje te drukken. Het koekje mag niet meer plakken.
- Macaron beslag moet dik, maar niet te dik zijn. Klop het beslag en trek met een spatel een acht in het beslag. Wanneer je het blijft zien (het mag iets dichtlopen, maar niet te veel), dan is het beslag goed. Anders moet je nog even doorkloppen.
- Vervang de zuurstokken met groen en rood gekleurd musket zaad. Ook heel feestelijk en hoort bij kerst. Is het Sinterklaas tijd, pak dan eens pepernoten en maal ze fijn.
- Bij deze koekjes is warme chocolademelk erg lekker. Probeer deze Nutella chocolade melk eens. Een heerlijke combinatie.
Geef een reactie