Pruimen, heerlijk zoet en sappig, zijn kort houdbaar in de fruitschaal. Maar met deze pruimenjam met vanille blijf je de zomer in je huis houden. Een makkelijk recept wat je met gewone suiker snel maakt. En deze pruimenjam vindt iedereen lekker!
Vandaag de start van een nieuwe week en deze keer de week van de zelfgemaakte jams. Want nu is het oogstseizoen. En heb je geen fruitboom in je tuin, het fruit in de winkel is van superkwaliteit (want uit het seizoen) en niet al te duur.
En wat is er heerlijker om, wanneer de wind buiten om het huis giert, een heerlijk potje zomer open te draaien en op je boterham of pannenkoek te smeren. Maar natuurlijk ook gewoon lekker in alle andere jaargetijden.
En heb je nog pruimen over? Dan kun je ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor havermout pannenkoekjes met pruimen compote. Of maak één van deze heerlijke andere jams: bramenjam met oregano en appelgelei met lavendel.
Heerlijke pruimenjam met vanille maak je makkelijk zelf met gewone suiker. En dan heb je een paar heerlijke potten vol zomersmaak!
- Pruimen - Lekkere verse pruimen gebruik je voor dit recept. Heb je een pruimenboom (dat is fijn), dan heb je er waarschijnlijk voldoende. Maar in het pruimenseizoen zijn ze ook goed in de supermarkt te krijgen. Ik was de pruimen in azijnwater en snij ze doormidden. Dan verwijder ik de pit. Het velletje wordt dus meegekookt (dat geeft die mooie kleur aan de jam).
- Vanille-extract - Een vleugje vanille is een superlekkere combinatie met de pruimen. Heb je geen vanille-extract vervang deze dan door 6 theelepels vanille suiker.
- Suiker - Het is niet per se nodig om voor pruimen geleisuiker te gebruiken. Dit fruit bevat al voldoende pectine. De hoeveelheid suiker die je uiteindelijk nodig hebt, is afhankelijk van de overgebleven gekookte pruimen puree.
Stap 1 - Kook de pruimen
- Maak azijnwater en was daarin de pruimen. Daarmee verwijder je vuil en eventuele restjes bestrijdingsmiddelen. Snij de pruimen dan door en verwijder de pitten. Bij rijpe pruimen wip je die er makkelijk uit met het puntje van je mes.
- Doe de pruimen in de pan en voeg de vanille toe.
- Schenk ook het water in de pan.
- Breng alles aan de kook en draai het vuur laag. Laat 20 minuten sudderen.
Stap 2 - Pureer en maak de pruimenjam
- Pureer de gekookte pruimen met de staafmixer.
- Zet een zeef boven een kom en giet de pruimenpuree in de zeef. Druk met de bolle kant van de lepel het pruimensap door de zeef.
- Weeg het pruimensap en voeg voor elke kilo 750 gram suiker toe (makkelijk is om het gewicht te vermenigvuldigen met 0.75 voor de gewenste hoeveelheid suiker). Doe die bij het pruimensap.
- Breng weer aan de kook. Verwijder het gevormde schuim met een lepel. Zet het vuur laag en laat 20 minuten sudderen.
Stap 3 - De jam test
- Pak een voorgekoeld bord uit de ijskast en schep een halve theelepel jam op het ijskoude bord.
- Hou het bord schuin en kijk of de jam uitgehard is of nog vloeibaar. Is hij nog vloeibaar kook de jam nog 2 minuten en herhaal de jam test. Ga door tot de halve theelepel jam niet meer uitloopt. (zet het bord tussen de tests door terug in de koelkast!)
Stap 4 - Doe de jam in de potten
- Schenk een klein bodempje in elke steriele pot (niet meteen vol anders kunnen de potten barsten) en wacht één minuut. Giet dan de potten verder vol.
- Doe de deksel dicht en zet de potten op de kop. Laat afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn. Zet ze nu weer normaal. De potten zijn nu luchtdicht afgesloten. Etiketteer de jam en bewaar op een koele en donkere plaats (of eet meteen op ;-)).
- Vervang de vanille door 2 theelepels gemalen kaneel.
- Heb je geen vanille-extract voeg dan het merg van 1 vanille peul toe. Dat doe je door de vanille peul in tweeën te snijden. Met de bolle kant van een lepel schraap je het vanille eruit. Dit doe je bij de pruimen. Ook kun je het extract vervangen door 6 theelepels vanille suiker.
- Ook gember is heerlijk als smaakmaker met pruimen. Je kunt 1 theelepel gember poeder toevoegen aan het fruit voor een vleugje gembersmaak.
- Voeg één theelepel sinaasappelrasp en twee eetlepels sinaasappelsap toe voor een heerlijk vleugje citrus.
- Voeg een beetje likeur toe aan de gezeefde pruimen, zoals amaretto, whiskey of Cointreau (ongeveer 3 tot 4 eetlepels).
- De vanille voeg je toe om de smaak van de pruimen nog wat op te halen. Pruimen en vanille zijn een hele bekende combinatie en niet voor niets. Probeer het zeker in deze jam en je zult zien waarom!
- De jam op deze foto is in een weckpot gegoten en bewaard. Het oog wil soms ook wat :-). Je kunt overwegen om een pot met schroefdeksel te gebruiken. Deze sluiten goed af en je hoeft de rubberen ringen niet te vervangen (en dit moet bij een weckpot met enige regelmaat gebeuren). Als de ringen niet goed zijn treedt er eerder bederf op in je pot jam.
- Je steriliseert de potten voor de jam voldoende door ze twee minuten in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).
- Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op het koude bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling zet.
- Je wast de pruimen in azijnwater, zo verwijder je eventuele bacteriën en resten chemicaliën.
Nee, het is zelfs beter om een paar minder rijpe pruimen toe te voegen (als je ze hebt). Deze minder rijpe pruimen bevatten meer pectine, wat er voor zorgt dat de jam eerder geleert (dik wordt).
- Deze jam is, als de potten goed gesteriliseerd zijn en afgesloten, een jaar houdbaar op een donkere en koele plaats. Na openen bewaar je ze in de koelkast.
- Je kunt de jam ook invriezen in diepvrieszakjes. Laat ze ontdooien in de koelkast.
- Heb je te veel pruimen of even geen tijd? Was en halveer ze dan en vries ze vervolgens in! Zo blijven ze tot 3 maanden goed. Ze zijn dan nog prima te gebruiken om deze pruimenjam wat later te maken.
- Jampotten / weckpotten met draaidop: goede materialen die je kunt steriliseren zijn onmisbaar bij het maken van jam. Deze potten hebben een schroefdop en sluiten goed af. Nog een voordeel is dat ze helder zijn, zodat je goed kunt zien wat er in de jampot zit. Maak het af met een mooi etiket.
- Staafmixer: ik kan niet meer zonder deze staafmixer voor het pureren van smoothies, soep en jam. Deze staafmixer heeft voldoende vermogen om het echt glad te pureren.
- Jampan: misschien vraag je je af of een speciale pan voor de jam echt nodig is. Maar met het juiste materiaal krijg je de beste resultaten. Deze pan is namelijk gemaakt van koper, waardoor hij de warmte goed geleid en de jam niet aanbrandt. Hij heeft een inhoud van 12 liter (waardoor je dus voldoende inhoud hebt voor je fruit) en twee handvaten waarmee je je pan goed kunt vasthouden.
🥘 Andere lekkere recepten
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 3000 gram pruimen
- azijn afhankelijk van het water. Per liter water, 300 ml azijn toevoegen.
- 1500 gram suiker afhankelijk van gewicht, kan meer of minder zijn
- 3 theelepels vanille-extract
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Zet een bord in de koelkast, minimaal 1 uur van te voren (dit heb je nodig om te controleren of de jam voldoende is ingedikt.)
- Steriliseer de potten zoals beschreven bij de tips.
- Maak een bak met water en voeg daar ⅓ deel azijn aan toe. Was de pruimen in het azijnwater.azijn
- Snij de pruimen in tweeën en verwijder de pit3000 gram pruimen
Maken pruimenjam
- Doe de pruimen en het vanille-extract met 150 ml water in een pan.3 theelepels vanille-extract
- Breng de inhoud van de pan aan de kook, zet het vuur laag en laat het 20 minuten doorkoken.
- Pureer de jam met een blender en zeef de puree zodat je geen velletjes in de jam krijgt.
- Weeg de overgebleven puree. Voeg voor elke kilo 750 gram suiker toe.
- Breng de puree met de suiker opnieuw aan de kook en laat 20 minuten doorkoken.
- Pak het bord uit de koelkast, en laat er een paar druppels gelei op vallen. Wanneer de jam goed is zal de gelei meteen opstijven, anders moet je nog 2 minuten doorkoken en opnieuw controleren (het bord tussendoor in de koeling terugzetten want je hebt een koud bord nodig voor het controleren).
- Giet een klein bodempje onderin de jampotten (ongeveer 1 cm) (niet te veel anders kunnen de potten barsten), wacht een minuut en giet vervolgens de rest erbij.
- Draai de deksel op de potten en zet de potten op hun kop.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur en draai de potten om. Ze zijn nu steriel.
- Etiketteer de jam.
Opmerkingen:
-
- Wil je deze jam maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop:
- Vervang de vanille door 2 theelepels gemalen kaneel toe te voegen.
- Heb je geen vanille extract voeg dan het merg van 1 vanille peul toe. Dat doe je door de vanille peul in tweeën te snijden. Met de bolle kant van een lepel schraap je het vanille eruit. Dit doe je bij de pruimen. Ook kun je het extract vervangen door 6 theelepels vanille suiker.
- Deze jam is, mits de potten goed gesteriliseerd zijn en afgesloten, een jaar houdbaar op een donkere en koele plaats. Na openen bewaar je ze in de koelkast.
- Je kunt de jam ook invriezen in diepvrieszakjes. Laat ze ontdooien in de koelkast.
- Heb je teveel pruimen of even geen tijd., was en halveer ze dan. En vries ze vervolgens in. Zo blijven ze tot 3 maanden goed. Ze zijn dan nog prima te gebruiken om deze pruimenjam wat later te maken.
Geef een reactie