Pruimen, heerlijk zoet en sappig, zijn kort houdbaar in de fruitschaal. Maar met deze pruimenjam met vanille blijf je de zomer in je huis houden. Een makkelijk recept wat je met gewone suiker snel maakt. En deze pruimenjam vindt iedereen lekker!
Voorbereidingstijd 20 minutenmin
Bereidingstijd 40 minutenmin
Koeltijd 2 uuruur
Totale tijd 3 uuruur
Gang Jam, Inmaken en Bewaren, Lunch Recept, Ontbijt
azijnafhankelijk van het water. Per liter water, 300 ml azijn toevoegen.
1500gramsuiker afhankelijk van gewicht, kan meer of minder zijn
3theelepelsvanille-extract
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Voorbereiding
Zet een bord in de koelkast, minimaal 1 uur van te voren (dit heb je nodig om te controleren of de jam voldoende is ingedikt.)
Steriliseer de potten zoals beschreven bij de tips.
Maak een bak met water en voeg daar ⅓ deel azijn aan toe. Was de pruimen in het azijnwater.
azijn
Snij de pruimen in tweeën en verwijder de pit
3000 gram pruimen
Maken pruimenjam
Doe de pruimen en het vanille-extract met 150 ml water in een pan.
3 theelepels vanille-extract
Breng de inhoud van de pan aan de kook, zet het vuur laag en laat het 20 minuten doorkoken.
Pureer de jam met een blender en zeef de puree zodat je geen velletjes in de jam krijgt.
Weeg de overgebleven puree. Voeg voor elke kilo 750 gram suiker toe.
Breng de puree met de suiker opnieuw aan de kook en laat 20 minuten doorkoken.
Pak het bord uit de koelkast, en laat er een paar druppels gelei op vallen. Wanneer de jam goed is zal de gelei meteen opstijven, anders moet je nog 2 minuten doorkoken en opnieuw controleren (het bord tussendoor in de koeling terugzetten want je hebt een koud bord nodig voor het controleren).
Giet een klein bodempje onderin de jampotten (ongeveer 1 cm) (niet te veel anders kunnen de potten barsten), wacht een minuut en giet vervolgens de rest erbij.
Draai de deksel op de potten en zet de potten op hun kop.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur en draai de potten om. Ze zijn nu steriel.
Etiketteer de jam.
NOTES
1.-
Wil je deze jam maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop:
2.- Vanille
Vervang de vanille door 2 theelepels gemalen kaneel toe te voegen.
Heb je geen vanille extract voeg dan het merg van 1 vanille peul toe. Dat doe je door de vanille peul in tweeën te snijden. Met de bolle kant van een lepel schraap je het vanille eruit. Dit doe je bij de pruimen. Ook kun je het extract vervangen door 6 theelepels vanille suiker.
3. - Steriliseren Je steriliseert de potten voor de jam voldoende door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).4. - Jam dikte testOm te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op het koude bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.5. - AzijnwaterJe wast de pruimen in azijnwater, zo verwijder je eventuele bacteriën en resten chemicaliën.6. - Bewaren
Deze jam is, mits de potten goed gesteriliseerd zijn en afgesloten, een jaar houdbaar op een donkere en koele plaats. Na openen bewaar je ze in de koelkast.
Je kunt de jam ook invriezen in diepvrieszakjes. Laat ze ontdooien in de koelkast.
Heb je teveel pruimen of even geen tijd., was en halveer ze dan. En vries ze vervolgens in. Zo blijven ze tot 3 maanden goed. Ze zijn dan nog prima te gebruiken om deze pruimenjam wat later te maken.
7. VoedingswaardenDe voedingswaarden zijn gegeven per pot van 250 ml. Is je pot groter dan zal de voedingswaarden toenemen. Dit is dus NIET de voedingswaarde per besmeerde boterham.