Zelf appelgelei maken is erg makkelijk. En zeker als je wat verse appels over hebt een aanrader. De zoete appel karamel smaak met de bloemige lavendel in een romige jam. Een echte smaaksensatie!

Zelf Appelgelei Maken
Appelstroop was mij tot voor kort wel bekend, maar echt een ondergeschoven kindje is deze appelgelei. De intense smaak van de appelstroop is niet terug te vinden in de appelgelei. Die smaakt meer naar een karamel, romig en zoet. De lavendel uit eigen tuin, wordt er kort in meegekookt.
Elke ochtend eet ik een lekker bakje muesli met een theelepel appelgelei (in plaats van honing) in de yoghurt. Echt verrukkelijk!
Appelgelei is anders dan appelstroop
Waarschijnlijk ken je appelstroop, dat een hele intense appelsmaak heeft. Het is donker gekleurd en heel vast. En wil je die lekkere appelstroop maken dan ben je met dit recept aan het verkeerde adres. Deze appel gelei heeft een vleugje appelsmaak, maar niet overheersend.
Door de gelei in te koken is hij licht karamel van smaak en door de lavendel krijg je een bloemig smaakaccent. Deze appelgelei is licht van kleur en heeft meer weg van honing dan een dikke stroop. En dat maakt hem nu juist zo speciaal.
Wat heb je nodig voor Appel Gelei met Lavendel?
Om deze appelgelei zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Appels - Gebruik een (zoet) zure appel, zoals Granny Smith, Goudrenet of Jonagold.
- Suiker - Omdat we citroen toevoegen is geleisuiker niet nodig. Maar je kunt het citroensap met de suiker vervangen door eenzelfde hoeveelheid geleisuiker.
- Citroen - Naast dat citroen een heerlijke frisse smaak geeft aan de appelgelei, zorgt het er ook voor dat het appelsap geleert en een gelei wordt.
- Lavendel - Een smaakje voor de appelgelei om hem net wat lekkerder te maken. Je kunt ook munt of calvados (1 eetlepel) gebruiken. Of laat een extra smaakje achterwege.
Hoe maak je deze Appel en Lavendel Gelei?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Snij de appel in grove stukken en giet er water bij. Laat 30 minuten koken.
- Leg een kaasdoek in een vergiet en zet die op een kom. Schep de appels op het kaasdoek en laat minimaal 8 uur uitlekken.
- Doe het sap samen met suiker, citroensap en lavendel in een pan en breng aan de kook. Hang een suikerthermometer in de pan en kook tot de gelei 105 °C aangeeft.
- Controleer of de gelei voldoende ingedikt is. Dat doe je door een druppel gelei op een ijskoud bord te laten vallen. Wanneer je hier met een lepel een lijn trekt vloeit hij niet dicht. Giet vervolgens ongeveer 1 cm gelei in de gesteriliseerde potjes (zo kan het glaswerk wennen aan de hitte) en laat 1 minuut staan. Schep vervolgens de potjes vol, draai het deksel erop en zet op zijn kop. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Waarom krijg ik geen gelei?
Voor het maken van gelei heb je pectine nodig die er voor zorgt dat de jam / gelei indikt. Meestal heeft het niet geleren twee oorzaken:
- Je hebt te weinig citroensap toegevoegd. Het citroensap verlaagt de pH, waardoor de pectine, die natuurlijk aanwezig is, geleert. Meet het citroensap zorgvuldig af.
- Je hebt het sap te kort of te lang gekookt. Wanneer je te kort kookt, zal de pectine nog niet geleren. Wanneer je te lang kookt kook je de pectine kapot (en ook dan geleert hij niet meer).
Hoe controleer je of je gelei klaar is?
Voor het controleren of de appelgelei met lavendel is de volgende methode simpel en snel. Zet een uur voor je gaat beginnen een bord in de koelkast zodat hij goed koud is. Wanneer het test moment is gekomen (zie het recept), laat je een druppel gelei op het ijskoude bord vallen. Wanneer je nu met en lepel (of met je vinger) een lijn door de gelei trekt, dan mag hij niet dichtlopen.
Het kan natuurlijk zijn dat het nog niet voldoende is ingekookt. Zet het bord terug in de koeling en kook nog even door, tot ongeveer 110 °C (niet hoger). Controleer nu nogmaals met de koud bord methode.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Appelgelei Maken
Ingrediënten
- 4000 gram appels
- 2500 ml water
- 1200 gram suiker
- 60 ml citroensap
- 2 eetlepels lavendel, van de takjes gerist.
Instructies
Voorbereiding
- Steriliseer de potten en zet ze klaar.
- Zet een kom met een zeef die is bedekt met een doek klaar.
- Was de appels in water met azijn. Aan elke liter water voeg je 300 ml azijn toe. Zo was je verontreinigingen en ongedierte van de appels.4000 gram appels
- Snij de appels in grote stukken. Ook de pitten gaan in de pan.
Appelgelei met lavendel
- Doe de appels in een pan en voeg het water toe.2500 ml water
- Doe een deksel op de pan en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en kook 30 minuten tot de appels zacht en gaar zijn.
- Pak de kom en zeef en doe de appels in de zeef (op het doek).
- Laat de appels minimaal 8 uur uitlekken. Druk niet op de appels anders wordt de gelei troebel.
- Meet het sap dat is vrijgekomen. Het zou ongeveer 2 liter moeten zijn.
- Doe het sap samen met de lavendel, suiker en citroensap in een pan en breng aan de kook.1200 gram suiker, 2 eetlepels lavendel, 60 ml citroensap
- Hang een suikerthermometer in de pan en verwarm tot 105 °C.
- Pak je koude bord en laat een druppel op het bord vallen. Is de druppel meteen vast dan is je gelei klaar. Anders verwarm je nog iets verder tot maximaal 110 °C.
- Schenk de gelei ongeveer 1 cm in de potten en laat 1 minuut staan (zo kan de pot aan de warmte wennen). Schenk de potten dan helemaal vol.
- Zet de potten op de kop en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Geef een reactie