Geniet van deze gezonde havermoutpannenkoeken met pruimen compote. Door de havermout vullen deze lekkere pannenkoeken goed en hebben ze veel vezels.
Samen met de heerlijke zoete pruimencompote, die je maakt zonder pakjes en zakjes van verse pruimen, heb je een heerlijk ontbijt, brunch of lunch recept. Dit zomerse gerecht ga je vaker maken!
Jump to:
Geniet van gezonde havermoutpannenkoeken met een verrukkelijke pruimencompote.
Toen ik een keer geen bloem in huis had, maar wel pannenkoeken wilde gaan bakken, zag ik een pak havermout staan. Als foodblogger struin ik over het wereld wijde web en ik wist gewoon zeker dat ik dat al een paar keer voorbij had zien komen. Moest gaan lukken toch?
Nu is het zo dat ik ook geen banaan in huis had en dat wordt vaak gebruikt bij het maken van deze pannenkoekjes. Dus dat werden havermoutpannenkoeken zonder banaan. Blijkt prima te gaan en ze waren dan ook erg lekker.
Uit het seizoen
De pruimen haalde ik uit mijn eigen pruimenboom (maar kun je ook goed aankomen in de winkel in hun oogsttijd in de zomer). Een heerlijke compote van fruit uit het seizoen. Net wat gezonder in vergelijking met stroop. En zo ontstond dit recept voor deze heerlijke havermoutpannenkoeken met pruimen compote. Ik ga ze binnenkort weer maken en jij?
Met Video
En wat nieuw is, maar zeker vaker gaat gebeuren: Ik heb het hele recept, het maken van de havermout pancakes en de pruimen compote, voor je gefilmd. Kan het zeker niet meer mislukken 😉 . Het filmpje en het recept staan onder de foto. En wil je nog meer filmpjes zien (of op de hoogte blijven van nieuwe filmpjes van mij: volg dan mijn youtube kanaal).
Wat heb je nodig voor Pruimen Compote met Havermout Pannenkoeken?
Om deze Havermoutpannenkoeken met Pruimen Compote te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Havermout pancakes
- Yoghurt: Maakt het beslag dikker.
- Ei: Bindt het beslag.
- Melk: Zorgt ervoor dat het beslag vloeibaar wordt. Door de juiste hoeveelheid yoghurt en melk, krijg je een perfect beslag.
- Maple syrup: Dit sap van de esdoornboom, wordt gebruikt als zoetstof
- Havermout: Havermout - Een volkoren graansoort gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Vaak worden ze voorgestoomd de bereidingstijd te verkorten.
- Boter: Om de pannenkoeken in te bakken.
Ingrediënten Pruimen Compote
- Pruimen: Smaken meestal lekker zoet, al zijn er ook zoetzure varianten. Eet ze uit de hand of verwerk ze in baksels, jam en toetjes. Tussen juli en september zijn ze in het seizoen.
- Kaneel: Heeft een zoete houtachtige smaak met een vleugje citroen. We gebruiken het hier gemalen.
- Honing: Voor het licht zoeten en een extra fruitig smaakje van de compote.
Hoe maak je Havermout Pannenkoeken zonder Banaan?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng in een grote kom yoghurt, ei, melk en Maple syrup. Voeg de havermout toe en roer er doorheen. Laat 30 minuten staan, zodat het beslag goed dik wordt.
- Smelt boter in een koekenpan en schenk een soeplepel beslag in de pan. Bij een grote koekenpan van 26 cm kun je er drie tegelijkertijd bakken. Bak de pannenkoekjes tot de bovenkant bijna droog is, draai om en bak de andere kant. Ongeveer drie minuten per kant.
- Doe de gewassen, ontpitte en fijngesneden pruimen in een steelpan. Schenk de honing erbij.
- Voeg nu ook de kaneel toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en let 5 minuten sudderen. De compote is nu klaar en kan warm en koud geserveerd worden.
Lekker met pruimencompote, maar ook met pruimenjam met vanille, kruidige perenjam en bramenjam met oregano.
Tips, Vervangingen en Variaties
- In plaats van Maple syrup kun je ook een banaan prakken met een vork en toevoegen.
- Ook lekker is om wat (gemalen) noten toe te voegen aan het beslag. Ongeveer 2 eetlepels.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Havermout pannenkoekjes
- 125 gram magere yoghurt
- 1 ei maat L
- 100 ml melk
- 1 eetlepel maple syrup
- 4 eetlepels havermout
- boter om in te bakken
pruimen compote
- 500 gram pruimen
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel gemalen kaneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Havermout pannenkoekjes
- Meng in een kom de yoghurt, ei, melk en Maple syrup.125 gram magere yoghurt, 1 ei, 100 ml melk, 1 eetlepel maple syrup
- Roer de havermout erdoor en laat het 30 minuten staan. Het beslag wordt lekker dik.4 eetlepels havermout
- Smelt wat boter in de pan en voeg 1 soeplepel beslag toe.boter
- Bak de pannenkoekjes ongeveer 3 minuten aan elke zijde en ga door tot het beslag op is.
pruimen compote
- Maak de pruimen schoon, halveer ze en haal de pit eruit.500 gram pruimen
- Snij ze in kleine stukjes.
- Doe de pruimen in een steelpan en voeg de honing en kaneel toe.2 eetlepels honing, 1 theelepel gemalen kaneel
- Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
- Schep de compote in een kommetje en serveer warm of koud.
Opmerkingen:
- In plaats van Maple syrup kun je ook een banaan prakken met een vork en toevoegen.
- Ook lekker is om wat (gemalen) noten toe te voegen aan het beslag. Ongeveer 2 eetlepels.
- Koelkast: De pannenkoeken en pruimencompote kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries: De pannenkoeken kun je invriezen. Leg een bakpapier tussen de pannenkoeken, zodat ze niet aan elkaar plakken. Ook de pruimencompote kun je invriezen. Beiden bewaar je in een diepvrieszak of bak. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de pannenkoeken in de magnetron, bak opnieuw in een koekenpan of verwarm 15 minuten in een oven bij 160 °C. De pruimencompote kun je zowel koud als warm eten. Wanneer je deze warm wilt eten, voeg je twee eetlepels water toe aan de compote. Verwarm vervolgens de compote op gemiddeld vuur in een steelpannetje, terwijl je roert.
Geef een reactie