Rode bessenjam met Port, deze ambachtelijke jam barst van de sappige rode bessen en krijgt een diepe smaak door de subtiele hint van de Port. En door de zure rode bessen te combineren met de rode Port, krijg je een intense rode kleur en een heerlijke zoete smaak.
Volg dit eenvoudige recept en geniet elke ochtend van een heerlijke boterham met jam. Of schep wat van deze jam in de yoghurt. Je zult hier zeker van genieten!

Rode Bessenjam met Port een Zelfgemaakte Delicatesse
De rode bessenoogst (ook wel aalbessen genoemd) dit jaar was groot. Sowieso gold dat voor al het fruit. Doordat er vrijwel geen vorst is geweest, was de fruitoogst erg groot.
Ik heb dus vele potten met jam gevuld en het restant aan fruit ingevroren, zodat ik het later nog kan gebruiken en ik ga vandaag ook nog frozen yogurt met rood fruit (en hierbij kun je ook deze rode bessen jam gebruiken). Wat een verwennerij weer!
Rode bessen an sich zijn rijkelijk zuur, maar door de suiker in de jam wordt dat goed gecompenseerd. De Port geeft een intense smaak, waardoor het nog lekkerder wordt. En omdat de wijn wordt meegekookt, is vrijwel alle alcohol verdampt tegen de tijd dat het in de potten gaat.
Elke hap van deze rode bessenjam met Port is een combinatie van fruitige frisheid, subtiel aangevuld met de diepe smaak van de Port. Ik smeerde het vandaag op mijn boterham, maar het is ook superlekker bij een stukje gegrild vlees, in de yoghurt of eet het op je pannenkoek. Smakelijk!
Jump to:
Wat heb je nodig om Zelf Rode Bessenjam te Maken?
Om deze Rode Bessenjam met Port te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Rode bessen: Ook wel aalbessen genoemd, zijn zuur tot zoetzuur van smaak. Je kunt de hele bes eten, inclusief schil en zaden. Verwijder de steeltjes en was ze, net voor je ze gaat gebruiken, voorzichtig met water. Je kunt ook rode bessen uit de diepvries gebruiken.
- Suiker: Voor het zoeten van de jam. Het zorgt er ook voor dat de jam langer houdbaar blijft.
- Rode Port: Gebruik een zoete variant. Ruby en Tawny zijn beide goede keuzes. Wil je geen alcohol gebruiken, vervang dit door appelsap, druivensap of bessensap.
Hoe maak je Huisgemaakte Aalbessenjam?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe het fruit in de pan met water en breng aan de kook. Zet het vuur laag en sudder 20 tot 30 minuten tot de bessen zacht zijn. Roer af en toe.
- Zet een zeef op een kom en doe de bessen erin, vang het sap op in de kom. Laat een nacht uitlekken.
- Meng het sap met Port en suiker en breng aan de kook. Kook vijf minuten.
- Controleer of de jam voldoende is ingedikt door een druppel op een ijskoud bord te laten vallen. Hou het bord schuin. Loopt de druppel naar beneden, dan kook je nog eens twee minuten en herhaal je de test (tussendoor het bord in de koeling zetten). Stijft hij meteen op, dan is de jam klaar. Haal met een keukenpapier het schuim van de jam. Zet het vuur uit. Giet de jam in schone steriele potten en draai de deksel erop.
Lekker op brood, in de yoghurt, bij een goed stuk vlees of op een pannenkoek!
Tips, Vervangingen en Variaties
- Zorg ervoor dat de potten en deksels voor gebruik goed gesteriliseerd zijn. Tessa van Patisserie heeft daar een goede beschrijving van en die vind je hier.
- Verwerk de rode bessen samen met blauwe bessen voor een diepere smaak. Je vervangt dan de helft van de rode bessen door blauwe bessen.
- Appel-Bessenjam: Voeg een fijngehakte appel toe aan het recept.
- Ook lekker is om aardbeien te gebruiken. Dat geeft een zoetere smaak. Gebruik hierbij 300 gram aardbeien en 200 gram rode bessen.
- Je kookt de bessen om het sap te laten vrijkomen. Doordat je het daarna zeeft blijven pitjes, steeltjes en velletjes achter in de zeef.
- Je gaat met een papiertje over de hete jam heen om het schuim te verwijderen. Anders krijg je schuim in je potten.
- Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (minder snel bederf)

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Rode Bessenjam met Port
Ingrediënten
- 500 gram rode bessen
- 300 ml water
- 500 gram suiker
- 3 eetlepels port
Instructies
Voorbereiding
- Was het fruit voorzichtig.
- Zet een bord in de koeling, zodat het goed koud wordt.
- Steriliseer alle potten en deksels.
Maken rode bessen jam met port
- Doe het fruit in een pan met 300 ml water en breng aan de kook.500 gram rode bessen, 300 ml water
- Zet het vuur laag en sudder 20 tot 30 minuten, tot de bessen zacht zijn.
- Zet een fijne zeef op een kom en doe de bessen erin. Laat gedurende de nacht uitlekken.
- Meng het sap met de Port en de suiker en breng aan de kook en kook gedurende 5 minuten. Controleer met de koude bord methode of de jam voldoende gegeleerd is. Wanneer dat niet het geval is, kook je nog 2 minuten extra. (zie tips voor de uitgebreide uitleg)500 gram suiker, 3 eetlepels port
- Herhaal dat tot de jam de goede consistentie heeft. Haal met een keukenpapiertje het schuim van de jam.
- Zet vervolgens het vuur uit en schenk de jam in de schone potten.
- Vergeet de potten niet te etiketteren!
Opmerkingen
- Ook wel aalbessen genoemd, zijn zuur tot zoetzuur van smaak. Je kunt de hele bes eten, inclusief schil en zaden. Verwijder de steeltjes en was ze, net voor je ze gaat gebruiken, voorzichtig met water. Je kunt ook rode bessen uit de diepvries gebruiken.
- Je kookt de bessen om het sap te laten vrijkomen. Doordat je het daarna zeeft blijven pitjes, steeltjes en velletjes achter in de zeef.
- Verwerk de rode bessen samen met blauwe bessen voor een diepere smaak. Je vervangt dan de helft van de rode bessen door blauwe bessen.
- Appel-Bessenjam: Voeg een fijngehakte appel toe aan het recept.
- Ook lekker is om aardbeien te gebruiken. Dat geeft een zoetere smaak. Gebruik hierbij 300 gram aardbeien en 200 gram rode bessen.
- Zorg ervoor dat de potten en deksels voor gebruik goed gesteriliseerd zijn. Tessa van Patisserie heeft daar een goede beschrijving van en die vind je hier.
- Je gaat met een papiertje over de hete jam heen om het schuim te verwijderen. Anders krijg je schuim in je potten.
- Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (minder snel bederf)
Geef een reactie