Rode bessenjam met port: door de zure rode bessen te combineren met de rode port, krijg je een intense rode kleur en een heerlijke zoete smaak.
De rode bessenoogst dit jaar was groot. Sowieso gold dat voor al het fruit. Doordat er vrijwel geen vorst is geweest, was de fruitoogst erg groot.
Ik heb dus vele potten met jam gevuld en het restant aan fruit ingevroren, zodat ik het later nog kan gebruiken voor smoothies of vulling voor een taart.
Rode bessen zijn zuur
Rode bessen an sich zijn rijkelijk zuur, maar door de suiker in de jam wordt dat goed gecompenseerd. De port geeft een intens smaakniveau, waardoor het nog lekkerder wordt. En omdat de port wordt meegekookt, is vrijwel alle alcohol verdampt tegen de tijd dat het in de potten gaat.
Jump to:
- Verwerk de rode bessen samen met blauwe bessen voor een diepere smaak. Je vervangt dan de helft van de rode bessen door blauwe bessen.
- Ook lekker is om aardbeien te gebruiken. Dat geeft een zoetere smaak. Gebruik hierbij 300 gram aardbeien en 200 gram rode bessen.
- Wil je geen port gebruiken? Gebruik dan 3 eetlepels appelsap.
- Je kookt de bessen om het sap te laten vrijkomen. Doordat je het daarna zeeft blijven pitjes, steeltjes en velletjes achter in de zeef.
- Je gaat met een papiertje over de hete jam heen om het schuim te verwijderen. Anders krijg je schuim in je potten.
- Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op het koude bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.
- Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (minder snel bederf).
- Was de rode bessen goed in een vergiet. Verwijder zoveel mogelijk steeltjes.
- Zet een bord in de koeling om goed koud te worden. Dit gebruik je om te bepalen of de jam klaar is om in de potten te gieten.
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je nog restjes hebt of dat er wat overblijft. Hieronder tips om ze te verwerken.
- Deze jam is, mits de potten goed gesteriliseerd zijn en afgesloten, een jaar houdbaar op een donkere en koele plaats.
- Heb je nog rode bessen over maak dan eens frozen yogurt met rood fruit (en hierbij kun je ook rode bessen jam gebruiken) of deze toetjes met rood fruit.
- Jampotten / weckpotten met draaidop: goede materialen die je kunt steriliseren zijn onmisbaar bij het maken van jam. Deze potten hebben een schroefdop en sluiten goed af. Nog een voordeel is dat ze helder zijn, zodat je goed kunt zien wat er in de jampot zit. Maak het af met een mooi etiket. Deze potten gebruikte ik om de jam in te bewaren.
- Jam pan: misschien vraag je je af of een speciale pan voor de jam echt nodig is. Maar met het juiste materiaal krijg je de beste resultaten. Deze pan is namelijk gemaakt van koper, waardoor hij de warmte goed geleid en de jam niet aanbrandt. Hij heeft een inhoud van 12 liter (waardoor je dus voldoende inhoud hebt voor je fruit) en twee handvaten waarmee je je pan goed kunt vasthouden. Ik gebruik de jampan voor het koken van de jam.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlRode bessenjam met port
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
500 gram suiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Was het fruit grondig.
- Zet een bord in de koeling, zodat het goed koud wordt.
Maken rode bessen jam met port
- Doe het fruit in een pan met 300 mL water en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en sudder 20 tot 30 minuten, tot de bessen zacht zijn.
- Zet een fijne zeef op een kom en doe de bessen erin. Laat gedurende de nacht uitlekken.
- Meng het sap met de port en de suiker en breng aan de kook en kook gedurende 5 minuten. Controleer met de koude bord methode of de jam voldoende gegeleerd is. Wanneer dat niet het geval is, kook je nog 2 minuten extra. (zie top tips voor de uitgebreide uitleg)
- Herhaal dat tot de jam de goede consistentie heeft. Haal met een keukenpapiertje het schuim van de jam.
- Zet vervolgens het vuur uit en schenk de jam in de schone potten.
- Vergeet de potten niet te etiketteren!
Geef een reactie