Vijgen op siroop zijn een heerlijke zoete lekkernij die je makkelijk kunt maken. De combinatie van sappige vijgen ingemaakt in een kruidige siroop geeft een rijke smaak. De vijgen worden zachte en doordrenkt met de smaak van kaneel, kruidnagel en andere specerijen. Lekker bij kaas, vlees, zoete baksels of als toetje.
Vijgen Inmaken in Siroop
Soms heb je in de zomer zoveel oogst dat je het niet allemaal op kunt eten. Je kunt het delen, maar als je dan nog over hebt, is het inmaken van vruchten in siroop een goede manier om ze langer houdbaar te maken. En dit is heerlijk voor vijgen, maar ook voor pruimen, peren, citroen, kersen enzovoorts.
De zoete smaak van vijgen wordt sterker door de suiker in de siroop, wat er ook voor zorgt dat het fruit langer goed blijft. De kruiden geven een warme, aromatische smaak. Het citroensap zorgt voor een fris accent en helpt de vruchten conserveren. Deze combinatie zorgt voor heerlijke vijgen die je zowel bij hartige als zoete gerechten kunt gebruiken. Een heerlijke traktatie die je makkelijk zelf maakt.
Dit recept is gebaseerd op een recept uit het boek Ambachtelijk culinair van Tim Hayward.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 500 ml water
- ½ kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 2 zwarte peperkorrels
- 2 kardemom peulen
- 2 pimentbessen
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- 12 verse vijgen
- 3 eetlepels citroensap vers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Steriliseer de potten (zie tips hieronder) en zet ze klaar.
- Doe het water en de suiker in een steelpan. Verwarm en roer tot de suiker is opgelost.200 gram suiker, 500 ml water
- Zet het vuur uit en voeg de kruiden toe.½ kaneelstokje, 2 kruidnagels, 2 zwarte peperkorrels, 2 kardemom peulen, 2 pimentbessen, ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- Laat het suikerwater afkoelen tot kamertemperatuur.
- Was de vijgen en verwijder de steeltjes.12 verse vijgen
Vijgen in siroop
- Dompel de vijgen in het suikerwater en laat minimaal 8 uur (1 nacht) weken.
- Haal de vijgen uit de siroop. Breng de siroop met het citroensap aan de kook.3 eetlepels citroensap
- Voeg de vijgen toe en laat 5 minuten sudderen.
- Zet het vuur uit. Haal de vijgen met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de gesteriliseerde potten.
- Laat de siroop 20 minuten afkoelen en zeef de siroop.
- Verdeel de siroop over de potten.
- Dek de potten af en bewaar ze in de koeling.
Opmerkingen:
- Door de vijgen een nachtje in suikerwater te weken, onttrek je vocht uit de vijgen en krijgt het suikerwater een vijgensmaak.
- Vijgen uit Noord-Europa zijn minder zoet dan die uit Afrika en zijn daardoor heel geschikt voor deze methode, waardoor je ze extra smaak geeft.
- De vijgen krijgen elke dag meer smaak. Het is dus niet erg als je ze eerder maakt.
- Je kunt de potten steriliseren door ze, samen met de deksels, 2 minuten in kokend water onder te dompelen en ze omgekeerd op een schone theedoek laten drogen aan de lucht. Als ze droog zijn draai je ze om en schroef je de deksel erop.
- Was ze in de vaatwasser op de hete stand (schroef de deksel er meteen op als je ze eruit haalt).
Geef een reactie