Vijgen op siroop, al is dit fruit zoet van zichzelf, met de siroop worden ze onweerstaanbaar en zijn ze langer houdbaar. Lekker gecombineerd met geitenkaas of bij een dessert.
Het laatste recept uit deze serie: vijgen op siroop. Hoewel het een vreemde eend in de bijt lijkt, is het op siroop zetten van vruchten ook een techniek om vruchten langer te bewaren. En daarom vond ik het zo goed passen in deze week. En deze methode kun je voor heel veel vruchten toepassen: voor pruimen, peren, citroenen, kersen ga maar door.
Dit specifieke recept komt uit het boek Ambachtelijk culinair van Tim Hayward en ik heb daar een review over geschreven die je hier terug kunt vinden.
Jump to:
- Heb je geen piment dan kun je dit ook 1 stokje kaneel toevoegt (in plaats van een ½ stokje)
- Je kunt de kruiden ook vervangen door 2 theelepels speculaaskruiden. Voeg dan alleen een ½ kaneelstokje toe. Gewoon ook omdat het zo mooi kijkt 😉
- Kun je echt geen verse vijgen aankomen, gebruik dan gedroogde en laat ze 1 uur wellen in heet water en vervolgens uitlekken in een vergiet.
- Door de vijgen een nachtje in suikerwater te weken, onttrek je vocht uit de vijgen en gaat je suikerwater naar vijgen smaken.
- Het suikerwater verhit je en kook je in. Daardoor dood je bacteriën en daardoor blijven de vruchten langer goed.
- Vijgen uit Noord-Europa zijn minder zoet dan het fruit uit Afrika en daardoor heel geschikt voor deze bewaarmethode, waardoor je ze extra smaak geeft.
- De vijgen krijgen elke dag meer smaak. Het geeft dus helemaal niets als je ze al iets eerder maakt.
- Je voegt het citroensap toe als conserveringsmiddel zodat de vijgen langer houdbaar zijn.
- Je steriliseert de potten voor het bewaren van de vijgen op siroop voldoende door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).
- Steriliseer de potten voordat je de vijgen op siroop gaat maken.
- Was de vijgen in een vergiet
- Los de suiker voor de siroop op in heet water en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je nog restjes hebt of dat er wat overblijft. Hieronder tips om ze te verwerken.
- De vijgen op siroop zijn 2 weken houdbaar in de koeling, mits ze zijn bewaard in een vooraf gesteriliseerde pot.
- Vijgen zijn heerlijk met yoghurt als ontbijt. Of serveer ze met een zacht geitenkaasje als hapje.
- Jampotten / weckpotten met draaidop: goede materialen die je kunt steriliseren zijn onmisbaar bij het maken van jam. Deze potten hebben een schroefdop en sluiten goed af. Nog een voordeel is dat ze helder zijn, zodat je goed kunt zien wat er in de jampot zit. Maak het af met een mooi etiket. Deze potten gebruikte ik om de jam in te bewaren.
- Jampan: misschien vraag je je af of een speciale pan voor de jam echt nodig is. Maar met het juiste materiaal krijg je de beste resultaten. Deze pan is namelijk gemaakt van koper, waardoor hij de warmte goed geleid en de jam niet aanbrandt. Hij heeft een inhoud van 12 liter (waardoor je dus voldoende inhoud hebt voor je fruit) en twee handvaten waarmee je je pan goed kunt vasthouden. Ik gebruik de jampan voor het koken van de jam.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlVijgen op siroop
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
200 gram suiker
500 ml water
½ stokje kaneel
¼ theelepel nootmuskaat
1 citroen sap
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Steriliseer de potten. En zet ze klaar.
- Doe het water en de suiker in een steelpannetje en verwarm, terwijl je het suikerwater roert, tot de suiker opgelost is.
- Zet het vuur uit en voeg de kruiden toe.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Was de vijgen.
- Verwijder de steeltjes van de vijgen.
Vijgen in siroop
- Dompel de vijgen in het suikerwater en laat minimaal 8 uur (1 nacht) weken.
- Haal de vijgen uit de siroop en breng de siroop met het citroensap aan de kook.
- Voeg de vijgen toe en laat 5 minuten sudderen.
- Zet het vuur uit en haal de vijgen met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de gesteriliseerde potten.
- Laat de siroop 20 minuten afkoelen en zeef de siroop.
- Verdeel de siroop over de potten.
- Dek de potten af en bewaar ze in de koeling.
Opmerkingen:
- Door de vijgen een nachtje in suikerwater te weken, onttrek je vocht uit de vijgen en gaat je suikerwater naar vijgen smaken.
- Het suikerwater verhit je en kook je in. Daardoor dood je bacteriën en daardoor blijven de vruchten langer goed.
- Vijgen uit Noord-Europa zijn minder zoet dan het fruit uit Afrika en daardoor heel geschikt voor deze bewaarmethode, waardoor je ze extra smaak geeft.
- De vijgen krijgen elke dag meer smaak. Het geeft dus helemaal niets als je ze al iets eerder maakt.
- Je voegt het citroensap toe als conserveringsmiddel zodat de vijgen langer houdbaar zijn.
- Je steriliseert de potten voor het bewaren van de vijgen op siroop voldoende door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).
- Â
Geef een reactie