Dit recept voor mini cheesecakes met bosvruchten geeft een knapperige bodem, een romige cheesecake met een zoete bosvruchten jam erin. En doordat ze eenpersoons zijn, is het makkelijk uitserveren! Probeer zelf.
Cheesecakes zijn altijd heerlijke taarten om te serveren op een verjaardag. En ook al denk je bij het vertalen van de naam dat het heel erg naar kaas gaat smaken, dat is absoluut niet waar. De naam verwijst naar de roomkaas en die smaak meer naar room, dan naar kaas. Dat komt omdat roomkaas gemaakt wordt van melk en slagroom. En het wordt niet gerijpt, dus het krijgt niet de tijd om een smaak te ontwikkelen. Dat maakt het heel geschikt om te gebruiken in zoete recepten zoals cheesecakes.
Cheesecake
Cheesecake recepten zijn al heel oud. Ze zijn terug te vinden tot de oude Grieken en ieder land heeft zijn eigen variëteiten. In Nederland is dat vaak de ongebakken, opgeklopte versie met kwark. In het buitenland wordt hij meestal in de oven gebakken. Wat de meeste cheesecake recepten gemeen hebben is dat ze gebakken zijn op een kruimelbodem van koekjes, waarop de topping wordt aangebracht. Cheesecakes worden vaak op smaak gebracht. Chocola en vruchten worden daarbij vaak gekozen, maar karamel, vanille en zelfs thee kun je terugvinden. Zo kun je heerlijk variëren en ook op deze website vindt je een paar heerlijke andere cheesecake recepten: Aardbeien vanille gemarmerde cheesecakes, pompoen cheesecake, een cheesecake met witte chocola en passievrucht en de Nederlandse stroopwafel cheesecake.
Een Nederlandse Cheesecake
variant
Ook allemaal heerlijke cheesecake recepten waarbij je de vulling bakt. En zo kwam ik er ook achter dat ik helemaal geen Nederlandse variant van de cheesecake op mijn blog heb. Daar ga ik natuurlijk binnenkort verandering in brengen.
De cheesecakes in dit recept heb ik gebakken op een bodem van bastogne koeken. Dat vind ik de meest lekkere koeken die passen bij een cheesecake recept. Vervolgens is de vulling erover gegoten en wat jam. Door ze te bakken in de muffinpan krijg je individuele gebakjes. En dat is wel erg lekker. Proef zelf maar!
It's a good taste!
Recept Mini cheesecakes met
bosvruchten
Heb je deze mini cheesecakes met bosvruchten gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- muffin/cupcake vorm
- Keukenmachine met mes
- Handmixer
- koelkast
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 100 gram Bastogne koeken
- 100 gram roomkaas kamertemperatuur
- 1 ei maat M
- 1 eetlepel zure room
- 50 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepels citroensap
- 12 theelepels bosvruchten jam
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
- Vet een muffinvorm met olie in en zet klaar.
- Doe de koeken in een foodprocessor en maal ze fijn.
- Smelt de boter in een pan en schenk de gesmolten boter bij de koekjes.
- Roer alles goed door.
- Verdeel het koekjes-boter mengsel over de bodem van de 12 muffinvormpjes.
- In een tweede kom mix je de roomkaas met de suiker, ongeveer 3 minuten op hoge snelheid.
- Klop het ei, de zure room, het vanille extract en de citroen erdoor en meng nog eens 3 minuten.
- Verdeel het roomkaasmengsel over de muffinvormen.
- Verwarm de jam in een steelpannetje tot hij mooi vloeibaar wordt.
- Schep in elke cheesecake een theelepel jam en roer dat er met de achterkant van een lepel voorzichtig doorheen.
- Zet de cheesecakes in de oven en bak 10 minuten.
- Zet de oven uit en laat 30 minuten in de gesloten oven staan.
- Zet de cheesecakes in de koeling en laat ten minste 3 uur goed koelen.
- Maak de muffins met een spatel los en haal ze uit de vorm.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier of bakmat
- Mixer, staafmixer
- Blender, keukenmachine met mes
- Cupcake blik met papieren vormpjes
Geef een reactie