Deze chipolatapudding is een heerlijk en klassiek dessert dat de perfecte afsluiting is voor een gezellig etentje. Het is een rijke en romige pudding met stukjes fruit, en cake en soms zelfs kleine stukjes noten erdoorheen. De pudding wordt vaak geserveerd met slagroom en vers fruit.
Dit traditionele Nederlandse dessert is geliefd vanwege zijn unieke smaak en textuur, en het is gemakkelijk te maken met slechts een paar basisingrediënten. Het resultaat is een prachtig dessert dat er niet alleen goed uitziet, maar ook heerlijk smaakt!
Heerlijke Klassieke Chipolata Pudding
Vandaag een heerlijk Nederlands toetje: Chipolata pudding. Vroeger toen ik jong was kwam dit regelmatig op tafel tijdens de feestdagen. Ik was er dol op en nam regelmatig een extra portie.
Een paar jaar heb ik dit toetje aan mij voorbij laten gaan, het was een beetje in de vergetelheid geraakt. Tot ik enkele weken geleden een plaatje van een chipolatapudding voorbij zag komen. En meteen kreeg ik weer zin in dit heerlijke nagerecht.
Het recept voor mijn chipolatapudding is makkelijk. Het enige lastige is dat je de pudding in de vorm giet en dan moet wachten totdat het klaar is om gegeten te worden. Maar dat kan natuurlijk helemaal aan mij liggen. Ik hoop dat jullie ook zo gaan genieten van deze chipolatapudding en het een keer gaan uitproberen. Laat je het me weten wat je ervan vond?
Geschiedenis van de Chipolata pudding.
In het buitenland kijken ze je vast raar aan als je zegt data je Chipolata eet als toetje. Daar kent men het als worst. Het is echt iets Nederlands. Maar hoe komen we aan de naam van deze heerlijke pudding?
In het begin van de negentiende eeuw is er iemand geweest die een pudding maakte die hij vulde met stukjes koek, rozijnen, likeur en sukade. En wanneer je een hapje nam van deze pudding dan leek dat een beetje op worst met stukjes erin, die leek op een chipolata worst (Je moet er wel wat verbeelding voor over hebben, ben ik met je eens).
En er bestaat niet alleen chipolatapudding, maar ook chipolata vla en chipolata ijs. Smullen!
Wat heb je nodig voor Chipolata pudding?
Om deze Klassieke Chipolatapudding te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Eidooiers: Deze zorgen ervoor dat de pudding lekker, romig, zijdezacht wordt en bindt.
- Vanille-extract: Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Suiker: Om de pudding te zoeten.
- Gelatine: Je kunt het als vellen of als gelatinepoeder kopen. Begin met het zacht maken van de gelatine in het water, en dan moet je het oplossen in een hete vloeistof. Voor het resultaat maakt het niet uit welke soort gelatine je gebruikt.
- Maraschino likeur. Deze kleurloze likeur wordt gemaakt van marasca kersen. Hij heeft een zoetzure, krachtige smaak.
- Slagroom: Geeft de chipolata pudding een romige smaak.
- Bigarreaux: Dit zijn gekonfijte kersen. De kersen zijn geel, rood en groen gekleurd. Dat komt doordat ze afkomstig zijn van de kersenboom ‘Bigarreau Napoleon’ waar ze in deze kleuren aan de boom hangen. Ze zijn heerlijk zoet.
- Bitterkoekjes: Kleine ronde, iets waaide koekjes. Ze worden gemaakt van amandelen, bittere amandelen, suiker en eiwit. De bittere amandel geeft de koekjes zijn speciale licht bittere nasmaak.
- Gekonfijte sinaasappelschil: Stukjes sinaasappel schil die gesuikerd zijn. Je kunt ze koken in bakwinkels, maar dit is ook een makkelijk recept om zelf gekonfijte sinaasappelschil te maken.
Hoe maak je Chipolatabavarois?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de eidooiers, suiker, vanille-extract en 2 eetlepels slagroom in een grote kom en klop tot het schuimig en lichtgeel is. Breng de helft van de slagroom aan de kook en schenk het druppelsgewijs bij het eigeel mengsel, terwijl je met een garde roert. Schenk als je alle room hebt toegevoegd terug in de pan en verwarm terwijl je roert. Na 1-2 minuten begint de custard in te dikken. Hij is goed wanneer je een houten spatel in de pudding dipt en je met je vinger een lijn door de pudding trekt, die niet meteen dichtloopt.
- Meng de in water geweekte gelatine door de warme slagroom en laat een half uur staan tot hij wat kouder en dikker wordt. Klop de rest van de slagroom op tot Griekse yoghurt dikte en spatel die, samen met de maraschino likeur door de pudding.
- Voeg nu ook de bitterkoekjes en fijngesneden bigarreaux aan de schaal en spatel die er voorzichtig doorheen.
- Schenk de chipolatapudding in de vorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Wanneer je de pudding wilt opdienen hou je de vorm even in een bak met heet water. Daardoor komt de pudding los van de vorm. Leg een bord op de vorm en draai alles in zijn geheel om.
Garneer de chipolatapudding met toefjes slagroom, vers fruit en chocola.
Tips, Variaties en Vervangingen
- Bigarreaux: Vervang door gekonfijte kersen (bijv. Amarena kersen), sukade (de gesuikerde schil van de sukade vrucht) of fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil. En gedroogd fruit, zoals blokjes dadel of abrikoos, krenten en rozijnen.
- Bitterkoekjes: Je kunt ook blokjes cake gebruiken.
- Maraschino likeur: vervang door rum. De smaak wordt dan wel iets anders.
- Gelatine: in plaats van gelatineblaadjes kun je ook poeder gebruiken. Je hebt voor dit recept 10 gram, 3 ½ theelepel gelatinepoeder nodig. Week dit in 2 eetlepels water voordat je het gebruikt.
- Ook lekker:
- Met chocola: Snij 50 gram chocola fijn en meng dat door de afgekoelde pudding.
- Vers fruit: Gebruik in plaats van bigarreaux stukjes vers fruit, in kleine blokjes gesneden. Het is niet mogelijk om ananas of kiwi te gebruiken. In dit fruit zit een enzym wat ervoor zorgt dat de gelatine niet opstijft.
- Noten: Meng 2 eetlepels fijngehakte noten, amandelen of walnoten door de pudding voor een krokante bite.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Puddingvorm 500 ml
Ingrediënten
- 3 eigelen maat L
- 100 gram suiker
- 175 ml slagroom
- 5 blaadjes gelatine of 10 gram gelatinepoeder in water geweekt
- 175 ml slagroom
- 1 eetlepel maraschino likeur
- 100 gram bigarreaux fijngesneden
- 30 gram bitterkoekjes in blokjes
- 1 eetlepel gekonfijte sinaasappelschil fijngesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- In een grote vuurvaste schaal doe je de eidooiers met de suiker en twee eetlepels slagroom. Meng dit met een garde tot het lichtgeel en schuimig is.3 eigelen, 100 gram suiker, 175 ml slagroom
- Ondertussen verwarm je de rest van de eerste portie slagroom tot hij kookt. Schenk de hete vloeistof langzaam bij het eimengsel terwijl je mixt met een garde. Begin druppelsgewijs, anders stollen de dooiers. Wanneer alle slagroom is toegevoegd en gemengd, schenk je alles terug in de pan.
- Zet het vuur laag en laat langzaam opwarmen. Na 1-2 minuten begint de pudding in te dikken. Verwarm tot hij klaar is. Dat is het moment dat je een houten lepel in de pudding doopt en je met een vinger een streep trekt. Wanneer de streep niet meteen dichtloopt, is de pudding klaar.
- Draai het vuur uit. Knijp de gelatine blaadjes uit en meng die door de pudding. Leg een stukje plastic folie op de pudding. Laat een half uur afkoelen tot hij wat dikker wordt.5 blaadjes gelatine
- Klop de slagroom tot Griekse yoghurt dikte. Spatel die, samen met de Maraschino likeur door de pudding.175 ml slagroom, 1 eetlepel maraschino likeur
- Schep ook de bitterkoekjes, bigarreaux en gekonfijte sinaasappelschil er met een spatel voorzichtig doorheen.100 gram bigarreaux, 30 gram bitterkoekjes, 1 eetlepel gekonfijte sinaasappelschil
- Schenk in de puddingvorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koeling.
- Wanneer je de pudding wilt serveren, zet je hem even in een bak met heet water. De pudding laat dan los van de vorm. Zet een bord op de vorm en draai alles in één keer om.
- Garneer met slagroom, vers fruit, chocola en serveer!
Opmerkingen:
- Bigarreaux: Vervang door gekonfijte kersen (bijv. Amarena kersen), sukade (de gesuikerde schil van de sukade vrucht) of fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil. En gedroogd fruit, zoals blokjes dadel of abrikoos, krenten en rozijnen.
- Bitterkoekjes: Je kunt ook blokjes cake gebruiken.
- Maraschino likeur: Vervang door rum. De smaak wordt dan wel iets anders.
- Gelatine: in plaats van gelatineblaadjes kun je ook poeder gebruiken. Je hebt voor dit recept 10 gram, 3 ½ theelepel gelatinepoeder nodig. Week dit in 2 eetlepels water voordat je het gebruikt.
- Met chocola: Snij 50 gram chocola fijn en meng dat door de afgekoelde pudding.
- Vers fruit: Gebruik in plaats van bigarreaux stukjes vers fruit, in kleine blokjes gesneden. Het is niet mogelijk om ananas of kiwi te gebruiken. In dit fruit zit een enzym wat ervoor zorgt dat de gelatine niet opstijft.
- Noten: Meng 2 eetlepels fijngehakte noten, amandelen of walnoten door de pudding voor een krokante bite.
- Vooraf maken: Dek de vorm af met plastic folie. Zo blijft hij tot een dag goed in de koeling.
- Koelkast: Dek de pudding af en bewaar tot 2 dagen in de koeling. Zorg ervoor dat je de pudding niet te lang bewaard, want de structuur kan anders worden.
- Diepvries: Doordat de structuur in de diepvries verandert, kun je de pudding niet invriezen.
Geef een reactie