Hemels romig en fris, deze sinaasappelvla met Bastogne koekjes is zo lekker! Het is een makkelijk, snel te maken recept dat de perfecte afsluiter is van elk dinertje. Serveer het in een mooi opgemaakt glas met of zonder een toefje slagroom.

Sinaasappelvla met Bastogne
Sinaasappelvla met Bastogne is een makkelijk en lekker toetje na elk etentje. Het is snel in elkaar te zetten, binnen 15 minuten staat de vla al te koelen en gemaakt van simpele ingrediënten. Het heeft een volle sinaasappelsmaak, die goed in balans is met de romigheid van de pudding.
Het is goed voor te bereiden, want de vla maak je rustig een dag van tevoren en het glaasje kun je in de ochtend al klaar maken.
Goed bewaren in de koelkast tot je het gaat opeten. Dat is het lekkerst. Een heerlijk fris toetje voor elk moment.
En hou je van toetjes met fruit? Dan vind je deze witte chocolade met mascarpone en aardbeien mousse, frambozen trifle of appeltaart met custard vast ook lekker!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Romig en Fruitige Sinaasappelvla?
Om deze Sinaasappelvla met Bastogne te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog.
- Sinaasappels - Geven een heerlijke zoetzure sinaasappelsmaak aan de pudding. Je gebruikt sinaasappelschil en het sap.
- Eidooiers - Om de vla te binden en om een romige smaak te krijgen.
- Maizena - Gebruikt om de sinaasappelpudding in te dikken.
- Bastogne koeken - Een knapperig koekje met een speculaas kandijsmaak.
- Melk - Om de vla romig te maken en te verdunnen.
- Suiker - Zoetstof
Hoe maak je Feestelijke sinaasappelvla?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe de sinaasappel rasp samen met melk in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat 15 minuten op smaak komen. Zeef de melk en breng weer aan de kook.
- Roer eidooiers, suiker en maizena met koude melk tot een papje. Schenk de hete melk er langzaam bij, terwijl je blijft roeren. De vla zal langzaam indikken.
- Zet het vuur uit en laat de vla 10 minuten licht afkoelen. Roer het sinaasappelsap erdoor. Schenk de vla in een schaal en leg een plastic folie op de vla. Daardoor ontstaat er geen vel op de vla. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Zet je dit toetje later in elkaar, bewaar de sinaasappelvla dan in de koelkast.
- Verdeel de helft van de koekjes over de glazen. Schep daarop de helft van de vla. Leg de rest van de koekjes op de vla en lepel de rest van de sinaasappelvla op de koek.
Garneer met wat Bastogne kruimels en gekonfijte sinaasappelschil.
Tips en Variaties
- Gebruik bij het maken van de vla een pan met dikke bodem. Dan heb je minder kans dat hij aanbrandt.
- Blijf roeren tijdens het opwarmen van de vla. Ook dit voorkomt dat hij aanbrandt.
- Zie je toch klontjes? Zeef de vla dan na het indikken (voordat je het sap toevoegt).
- Nog romiger? Vervang de helft van de melk met slagroom.
- Het raspen van de schil is het makkelijkst met een speciale sinaasappelrasp. Je kunt, als je die niet hebt, een dunschiller gebruiken. Let dan wel op dat je niet het witte deel van de sinaasappel meeneemt. Dat is bitter en niet lekker.
- Bastogne koeken kun je tijdens de feestdagen ook prima vervangen door verkruimelde pepernoten of speculaasjes.
- In plaats van sinaasappels kun je dit ook maken met mandarijntjes. Je hebt er dan 4 nodig.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Sinaasappelvla met Bastogne
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 sinaasappels, biologisch, goed gewassen onder heet water.
- 400 ml melk
- 2 eigelen
- 75 gram suiker
- 30 gram maizena
- 100 ml melk
- 100 ml sinaasappelsap
- 6 Bastogne koeken
Instructies
- Rasp de schil van de sinaasappels en pers ze vervolgens uit. Meet 100 ml sinaasappelsap af.2 sinaasappels
- Doe het rasp, samen met de melk in een pannetje en breng het aan de kook.400 ml melk
- Zet het vuur uit en laat 15 minuten staan, zodat de smaak goed kan intrekken.
- Zeef de melk en breng hem weer aan de kook.
- In een kommetje roer je de eidooiers, suiker en maizena met de melk tot een papje.2 eigelen, 75 gram suiker, 30 gram maizena, 100 ml melk
- Schenk langzaam de hete melk bij het eidooiermengsel, terwijl je blijft roeren met een garde.
- Vervolgens doe je de vla in de pan en breng je hem op laag vuur aan de kook, terwijl je blijft roeren. De vla zal langzaam indikken.
- Zet het vuur uit en laat de vla licht afkoelen.
- Roer het sap door de vla.100 ml sinaasappelsap
- Schenk de vla in een schaal en leg er een plastic folie op, zodat er geen vel ontstaat.
- Laat de vla afkoelen naar kamertemperatuur.
- Breek de bastogne koeken in stukken.6 Bastogne koeken
- Verdeel de helft van de koeken over 4 glazen.
- Schep daarop de helft van de vla.
- Daarop de rest van de koek en het laatste restje vla.
- Lekker om te garneren met bastognekoek kruimels en gekonfijte sinaasappelschillen.
Opmerkingen
- Bastogne koeken kun je tijdens de feestdagen ook prima vervangen door verkruimelde pepernoten of speculaasjes.
- In plaats van sinaasappels kun je dit ook maken met mandarijntjes. Je hebt er dan 4 nodig.
- Koelkast - De sinaasappelvla is 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Geef een reactie