Crema Catalana recept: deze traditionele lekkernij uit Spanje is eigenlijk heel makkelijk om zelf te maken. Zo haal je de zon zeker in huis.
Een crema Catalana recept (oftewel Catalaanse room) één van de bekendere gerechten uit de Catalaanse keuken. Het is een toetje gebaseerd op een custard en lijkt een beetje op crème brulêe, maar in dit geval wordt aan de custard smaakmakers toegevoegd: kaneel en citroenschil.
Een gerecht dat erg bekend is in Spanje en wat je nu dus ook zelf kunt maken in je eigen keuken. Serveer het in aarden schaaltjes voor een echt Spaans effect.
(in tegenstelling tot crème brulêe gebruik je geen brander of grill, maar giet je de vloeibare karamel op de custard zodat hij meteen uithard. Voor het beste resultaat zorg je er in ieder geval voor dat je custard heel koud is).
It's a good taste!
Recept Crema
catalana
Heb je deze Crema Catalana gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Crema Catalana
Apparatuur
- 4 aardewerk schaaltjes
- zeef
- koelkast
Ingrediënten
- ½ liter melk
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 pijpje kaneel
- 2 cm citroenschil
- 2 eieren
- 4 eidooiers
- 80 gram suiker
Karamellaag
- 4 eetlepels suiker
Instructies
- Giet de melk samen met het vanille extract, kaneelstokje en citroenschil in een pannetje en breng aan de kook.
- Zet het vuur uit en laat 15 minuten staan. Zeef het mengsel dan.
- Schenk de gearomatiseerde melk weer in de pan en verwarm tot hij bijna kookt.
- Klop ondertussen in een kom de eieren met de eidooiers en suiker tot je een luchtige lichtgele massa hebt.
- Haal de pan van het vuur en schenk in een dun straaltje de melk bij de eieren, terwijl je blijft kloppen.
- Schenk het weer terug in de pan en laat op laag vuur langzaam indikken.
- Zeef de custard en verdeel over de schaaltjes.
- Laat tenminste 2 uur afkoelen in de koelkast.
- Doe de suiker voor de karamellaag in een steelpannetje en schenk daar 100 ml water bij.
- Breng aan de kook op een laag vuur en laat het langzaam amber kleurig worden (blijf erbij want karamel brandt vlug aan).
- Schenk de hete karamel over de koude custard, hij zal meteen uitharden.
- Serveer meteen of laat hem verder koelen in de koelkast. Tik de karamel in als je de crema catalana gaat eten met de achterkant van je lepel.
Opmerkingen
Voedingswaarde
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Pannen
- Thee ei, zeef, vergiet
Hetty says
enig idee waarom de custard niet dik wordt?
nu gelatine erdoor gedaan...hopelijk helpt dat
Andréa says
Het is natuurlijk moeilijk om dat te bepalen zonder dat ik erbij ben geweest, maar het heeft waarschijnlijk een van deze twee redenen. De reden van het dikker worden zijn de eigelen. Die zorgen daarvoor. Daarom moeten ze langzaam verwarmd worden, anders krijg je harde stukjes. De hete melk voeg je in een dun straaltje bij de eigelen (stap 5). Daardoor wennen de eigelen langzaam aan de hete temperatuur, en dit zorgt voor het dikker worden. En wanneer je dit dan weer teruggiet in de pan (stap 6), verwarm je de custard langzaam. Doe je dat te snel dan zal hij niet dikker worden. Tussen de 80 – 85 °C krijg je dan een gebonden custard, die bij het afkoelen dikker wordt. Ik hoop dat het zo gaat lukken!