Franse Rode uiensoep is een van de beste lunch soepjes in de winter. Op smaak gebracht met drie soorten gekarameliseerde uien, rode wijn en sherry. Door de uien licht te karameliseren krijgen ze een zoete, intense smaak die onweerstaanbaar lekker is. En samen met een stukje knapperig stokbrood met gegratineerde kaas (Gruyère) is dit een echte comfort soep. Genieten tot de laatste hap!
Franse Rode Uiensoep
Ben je op zoek naar echt comfort food in de vorm van soep? Dan is dat voor mij toch echt wel een heerlijke Uiensoep. Soms maak ik het mezelf dan erg makkelijk en kook ik de uiensoep met maar 6 ingrediënten, superlekker! Of ik maar een uiensoep met bier, wat ook een heerlijke smaak heeft. Maar wil ik echt een diepe rijke uiensoep smaak dan maak ik deze.
De drie soorten ui die je licht karameliseert krijgen een heerlijke zoete smaak. De bouillon in combinatie met rode wijn en sherry maken het fluweelzacht. En wanneer je na het inschenken dan het stokbrood met kaas laat gratineren, waarbij alle smaken in het brood trekken. Onweerstaanbaar.
Dit recept is lichtjes gebaseerd op een recept van het blog the answer is food van Maaike.
Wat heb je nodig voor Rode Uiensoep met Sherry?
Om deze Franse Rode Uiensoep zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
Rode Uiensoep
- Rode ui, Sjalotje en Gele ui - De basis van de uiensoep. Deze drie uien gaan we langzaam garen zodat ze heerlijk karameliseren en zoet worden. Een gele ui is de normale "ui" in de supermarkt.
- Boter en bloem - Vormen samen een roux waardoor de soep lichtgebonden wordt. Zorg dat je het bloem boter mengsel minimaal 2 minuten bakt, anders krijgt je soep een bloemsmaak.
- Knoflook - De knoflook geeft extra smaak aan de soep.
- Suiker - Geeft de soep een heel licht zoetje.
- Groentebouillon - Gebruik een groentebouillon als basis voor de soep. Gemaakt van blokjes of een heerlijke zelfgemaakte groentebouillon. Je kunt eventueel ook runderbouillon gebruiken.
- Rode Wijn en Sherry - Geven een volle, zoetzure smaak aan de soep.
Gegratineerd Stokbrood
- Stokbrood - Half afgebakken of volledig gebakken. In plakjes gesneden wordt dit op de soep gelegd en vervolgens geroosterd. Hierdoor neemt het stokbrood de heerlijke smaak van de rode uiensoep op.
- Gruyère kaas - Deze volle kaas, smelt goed onder de grill. Het heeft een stevige smaak die deze volle soep heel goed kan hebben. Het maakt deze rode uien soep extra lekker.
- Peterselie - Heeft een frisse smaak en voeg je na het roosteren toe.
Hoe maak je Franse Uiensoep met Gruyère?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Bak de uien in de boter tot ze glazig en goudbruin zijn.
- Voeg de bloem in één keer toe en bak, terwijl je roert, twee minuten.
- Schenk de bouillon, suiker en wijn erbij en laat aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat 35 minuten sudderen. Schenk dan de sherry in de pan en laat nog eens 5 minuten sudderen.
- Schep de rode uiensoep in een kom en leg er één of twee plakjes stokbrood op. Bestrooi die rijkelijk met Gruyère kaas. Zet onder de grill en laat de kaas gratineren. Haal voorzichtig onder de grill vandaan en bestrooi met peterselie. Serveer meteen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Grill
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 1 sjalotje
- 1 gele ui
- 1 eetlepel boter ongezouten
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 1 eetlepel bloem
- 2 theelepels suiker
- 500 ml groentebouillon
- 2 eetlepels rode wijn
- 2 eetlepels sherry
- 1 stokbrood
- 50 gram Gruyère kaas geraspt
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Pel de uien en snij de uien in ringen1 rode ui, 1 sjalotje, 1 gele ui
- Verwarm de boter en bak de knoflook en uien in tot ze glanzend en goudbruin zijn.1 eetlepel boter, 1 teentje knoflook
- Voeg de bloem toe en roer alles goed totdat de bloem de boter heeft opgenomen. Bak dan nog 2 minuten zodat de bloem niet rauw smaakt.1 eetlepel bloem
- Voeg dan de suiker, bouillon en wijn toe en laat alles weer aan de kook komen.1 eetlepel bloem, 2 theelepels suiker, 500 ml groentebouillon, 2 eetlepels rode wijn
- Laat 35-40 minuten trekken.
- Schenk de sherry bij de soep en laat nog een 5 minuten koken.2 eetlepels sherry
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Schenk de soep in een vuurvaste kom die in de oven mag.
- Snij het stokbrood in plakjes en leg één a twee plakjes stokbrood in de kom.1 stokbrood
- Leg een lepel kaas op ieder sneetje brood en laat smelten onder grill.50 gram Gruyère kaas
- Haal voorzichtig onder de grill vandaan en bestrooi met verse peterselie.1 eetlepel peterselie
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast - Koel de soep snel af en bewaar afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Koel de soep snel af en bewaar in een diepvriesdoos gedurende maximaal 3 maanden in de vriezer. Let op dat je bij het schenken in de diepvriesdoos een halve cm van de bovenkant vrijlaat. De soep zet uit in de vriezer. Laat de soep ontdooien in de diepvries.
- Opwarmen - Verwarm de soep op laag vuur tot hij heet is. Leg een sneetje stokbrood met Gruyère in de soep en grill tot de kaas is gesmolten. Bestrooi met peterselie.
Geef een reactie