Volkoren rogge broodjes, zijn makkelijk te maken en hebben een volle smaak. Besmeer ze, als ze nog warm zijn, met een heerlijke lik boter. En daarop leg je een plakje kaas. Dat wordt genieten!
Zaterdagochtend bak ik graag broodjes. Lekker met mijn vingers het deeg kneden, het is heerlijk ontspannend om het stugge deeg te lijf te gaan tot je een soepel deeg gevormd hebt. Ik vind het dan erg leuk om wat nieuwe variaties uit te proberen en deze week was het de beurt aan een hard volkoren rogge bolletje.
- In het recept voeg je lauwe water en suiker bij het gist. Zo kun je snel en eenvoudig testen of het gist nog werkzaam is. Zie je na 5 minuten geen belletjes, dan kun je beter een nieuw pakje gist gebruiken. Het suiker voeg je toe als "eten" voor het gist.
- Gebruik zachte boter bij kamertemperatuur, zo kun je het beter door het deeg kneden.
- Vind je het lastig om te bepalen of je deeg al klaar is. Ga er vanuit dat het sowieso 10 minuten met de mixer en 15 minuten met de hand duurt. Je kunt heel goed voelen of het deeg klaar voor de eerste rijs is, het voelt dan heel soepel en elastisch.
- Voeg het zout pas na 5 minuten toe. Gist kan absoluut niet tegen geconcentreerd zout. Door het pas na vijf minuten toe te voegen is het gist al goed verdeeld in het deeg.
- Dek tijdens het rijzen het deeg af met een licht vochtige theedoek en vervolgens met plastic folie. Zo droogt je deeg niet uit.
- Wanneer je de bolletjes maakt, vorm je ze eerst tot een bol. Druk dan met je duim aan de onderzijde in het midden en trek het deeg aan alle zijden naar beneden en druk het aan de onderkant dicht. Daardoor krijg je een mooi en glad bolletje.
- Door ze na het bakken te bestrijken met de gesmolten boter krijg je zachte bolletjes. Laat je deze stap achterwege dan krijgen ze een harde bovenkant.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Volkoren rogge broodjes
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
290 ml water lauw ongeveer 37 graden Celsius
50 gram bloem + extra om te bestuiven
2 theelepels zout
25 gram boter kamertemperatuur
1 theelepel gist
1 eetlepel olie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Broodbakmachine
- Doe het water, boter en olie in de broodbakmachine.
- Dek dat af met volkoren meel, bloem en roggemeel.
- Doe de gist in een hoek en het zout in de tegenovergestelde hoek. Schep het suiker in het midden
- Zet de machine aan op kneden en eerste rijs. (ga verder met de stappen na de eerste rijs)
Zonder broodbakmachine
- Meng het water met de suiker en het gist. Laat 5 minuten staan.
- Na 5 minuten zijn er kleine luchtbelletjes ontstaan aan het oppervlak (is dat niet het geval dan is het gist niet meer goed en moet je een nieuwe verpakking aanspreken.
- Meng in een kom het volkoren meel, bloem, roggemeel en zout.
- Voeg de boter in blokjes toe en meng door elkaar.
- Schenk het gistmengsel er langzaam bij en roer met een pollepel door elkaar tot al het vocht goed is opgenomen.
- Wil je een mixer gebruiken hou het deeg in de kom en zet de mixer op gemiddelde snelheid en mix ongeveer 10 tot 15 minuten tot je een elastisch deeg hebt.
- Kneden met de hand: Breng het brood over op een oppervlak bestoven met bloem en ga aan het kneden. Het deeg voelt stug aan. Kneed ongeveer 10 tot 15 minuten tot je een elastisch deeg hebt.
- Vorm het deeg tot een bol.
- Vet een kom in met olie en leg het deeg hierin.
- Keer het deeg een keer om en bedek de kom met plastic folie.
- Laat het deeg in 90 minuten in volume verdubbelen.
Na de eerste rijs
- Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 12 gelijke stukken. Bol deze stukken op tot bolletjes en leg weg onder een handdoek gedurende 20 minuten.
Tweede rijs
- Vorm ze nu tot mooie bolletjes en leg ze op een bakplaat. Dek de bolletjes af met een theedoek en laat 1 uur rijzen tot ze wederom verdubbelt zijn in omvang.
- Na 30 minuten rijstijd verwarm je de oven voor op 220 graden Celsius.
Bakken
- Maak met een scherp mes een snee in de bovenzijde van elk broodje en bestuif met wat roggemeel.
- Zet de bolletjes 15 tot 20 minuten in de oven om af te bakken. Ze zijn klaar wanneer je een bolletje oppakt, op de onderzijde tikt en het broodje hol klinkt.
- Laat afkoelen.
Opmerkingen:
- Ingredienten die je nodig hebt voor roggebolletjes bestel je hier met één druk op de knop: *roggemeel koop je bij de molenaar of bak winkel
- In het recept voeg je lauwe water en suiker bij het gist. Zo kun je snel en eenvoudig testen of het gist nog werkzaam is. Zie je na 5 minuten geen belletjes, dan kun je beter een nieuw pakje gist gebruiken. Het suiker voeg je toe als "eten" voor het gist.
- Gebruik zachte boter bij kamertemperatuur, zo kun je het beter door het deeg kneden.
- Vind je het lastig om te bepalen of je deeg al klaar is. Ga er vanuit dat het sowieso 10 minuten met de mixer en 15 minuten met de hand duurt. Je kunt heel goed voelen of het deeg klaar voor de eerste rijs is, het voelt dan heel soepel en elastisch.
- Voeg het zout pas na 5 minuten toe. Gist kan absoluut niet tegen geconcentreerd zout. Door het pas na vijf minuten toe te voegen is het gist al goed verdeeld in het deeg.
- Dek tijdens het rijzen het deeg af met een licht vochtige theedoek en vervolgens met plastic folie. Zo droogt je deeg niet uit.
- Wanneer je de bolletjes maakt, vorm je ze eerst tot een bol. Druk dan met je duim aan de onderzijde in het midden en trek het deeg aan alle zijden naar beneden en druk het aan de onderkant dicht. Daardoor krijg je een mooi en glad bolletje.
- Door ze na het bakken te bestrijken met de gesmolten boter krijg je zachte bolletjes. Laat je deze stap achterwege dan krijgen ze een harde bovenkant.
Geef een antwoord