Mini gevulde speculaas koekjes, zijn de ultieme koekjes in de herfst en winter. De romige, lichtzoete amandelspijs vulling, met een speculaas koekjes deeg eromheen, knapperig gebakken in de oven. Een makkelijk recept voor amandel speculaas. Deze gevulde koeken zijn zo lekker, daar blijf je van eten.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kneden Deeg
Doe het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden, bruine suiker, bakpoeder en zout in de kom van een keukenmachine met mes en pulseer 3 x zodat alles mengt. (Heb je geen keukenmachine kijk dan bij de tips voor een alternatieve methode).
200 gram zelfrijzend bakmeel, 1 eetlepel speculaaskruiden, 150 gram bruine basterdsuiker, ½ theelepel bakpoeder, ½ theelepel zout
Voeg de blokjes boter toe en pulseer tot je korrels in de grootte van erwten krijgt.
100 gram Boter
Voeg dan de eidooier, het amandelschaafsel en de melk toe en pulseer tot je een samenhangend deeg krijgt. Dit check je door een beetje deeg in je hand te doen en in elkaar te drukken. Valt het niet uit elkaar, dan is je deeg klaar.
Haal het deeg uit de kom en kneedt het snel tot een platte schijf. Wikkel die in plastic folie.
Leg tenminste 1 uur in de koelkast (maar mag ook langer, zie tips - Bewaren).
Bakken en vormen speculaaskoekjes
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet een (mini) cupcakevorm in met boter.
Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg hierop.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm.
Pak een ronde uitsteker van 5 cm diameter (mini cupcakevorm) of 9 cm diameter (grote cupcakevorm) en steek een cirkel uit het deeg.
Vul een bakvorm met het deeg, vorm zodat je een bakje krijgt.
Pak het amandelspijs en kneed het even door. Vul het bakje deeg en druk de bovenkant plat.
150 gram amandelspijs
Ga terug naar je deeg en gebruik een uitsteker van 4 cm (mini cupcakevorm) of 7 cm (grote cupcake vorm) en steek een cirkel uit.
Leg die over het amandelspijs. Druk de randen goed aan.
Neem een hele amandel en druk hem in het deeg. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg.
1 ei, 12 amandelen
Bak de gevulde speculaas koekjes in de oven. 15 minuten voor mini koekjes, 20 minuten voor de grotere variant.
Laat 5 minuten staan en haal ze dan
NOTITIES
1. Zelfrijzend bakmeel -Heb je geen zelfrijzend bakmeel dan gebruik je 200 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder.2. Amandelspijs -Kant en klaar (zoals in dit recept), of je maakt hem snel zelf met het recept voor amandelspijs.3. Geen keukenmachine?Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een kom en snij de boter in stap twee met twee messen door het deeg tot je kleine korrels krijgt. Het is een arbeidsintensief proces, maar lukt zeker ook.Voeg vervolgens de eidooier, amandelschaafsel en melk toe en kneedt snel tot een samenhangend deeg. Leg minimaal twee uur in de koeling (doordat je met de hand kneedt is het deeg wat warmer in tegenstelling tot het kneden met de keukenmachine).4. Onder- en bovenwarmte of hetelucht?Heb je onder- en bovenwarmte gebruik dit dan en verwarm de oven naar 180 °C. Gebruik je een hetelucht oven bak de koekjes dan bij 160 °C.5. Bewaren
Koelkast deeg - Het deeg kun je tot twee dagen in de koelkast bewaren. Het kan zijn dat het dan wel wat harder is en moeilijk uit te rollen. Haal het dan een kwartiertje voordat je gaat rollen uit de koeling.
Diepvries deeg - Heb je een restje deeg over? Wikkel het deeg dan in aluminiumfolie en vervolgens in een diepvrieszakje of bakje. Laat het ontdooien in de koelkast. Op deze manier blijft het deeg 2 maanden goed.
Kamertemperatuur - Bewaar de koekjes vier dagen bij kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Je kunt ze eventueel 10 minuten bij 160 °C opwarmen zodat de korst weer lekker bros wordt.
Invriezen - Laat de koekjes afkoelen en verpak ze in een diepvries doos. Zo kun je ze tot een maand bewaren. Ontdooi bij kamertemperatuur. Verwarm ze 10 minuten bij 160 °C voordat je ze eet voor een knapperige korst.
6. VoedingswaardeDe voedingswaarde is weergegeven per mini gevuld speculaaskoekje. Bak je een “groot” koekje dan verdubbel je de hoeveelheid.Mini gevulde speculaas koekjes, zijn de ultieme koekjes in de herfst en winter. Een makkelijk recept voor amandel speculaas. Deze gevulde koeken zijn zo lekker, daar blijf je van eten.