Een superlekker koekjes recept voor boterkoekjes. Niet moeilijk en door de boter en het snufje zout hebben ze een heerlijke smaak. Deze koekjes smaken altijd.
Koekjes bakken, vind ik heerlijk! En zoals jullie inmiddels al wel door hebben ben ik een groot fan van Dorie Greenspan. Zij schrijft geweldige recepten. En in één van haar boeken kwam ik een variant op deze boterkoeken tegen.
Dories originele recept betrof een grote koek, maar om de lieve vrede in huis te bewaren (drie zonen die altijd het grootste koekje willen), heb ik een koekjesuitsteker gebruikt en ze even groot gemaakt. Gelukkig lukte dat aardig goed.
Ze waren zo op!
Mijn zonen roken de koekjes al in de woonkamer, toen ze nog in de oven stonden en zijn niet meer van mijn zijde geweken, totdat de koekjes koud genoeg waren om te proeven. Dat is in ieder geval al een goed teken.
En ze smaakten ook nog lekker.
Dus ik heb een nieuw recept voor het bakken van koekjes. En ik hoop dat jij ze ook lekker vindt.
(aanpassing van het recept van Dorie Greenspan, Around My French Table)
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 155 gram suiker
- ¾ theelepel zeezout
- 145 gram boter
- 3-5 eetlepels water koud
- 1 ei-geel voor het glazuren
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de bloem, suiker en het zout in een keukenmachine met snijmessen en pulseer zodat deze goed mengen.
- Doe daar de boter bij en pulseer weer totdat het mengsel op grof meel lijkt (je hebt zowel stukjes ter grootte van een erwt, als kleine vlokjes).
- Laat de machine aanstaan en voeg het water toe. Voeg zoveel water toe, totdat een bal wordt gevormd.
- Leg het deeg op een werkoppervlak, vorm het naar een vierkant, sla het in en druk het een beetje plat.
- Wikkel het in plastic en leg gedurende tenminste 1 uur het deeg in de koelkast (het deeg kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard of gedurende 2 maanden in de diepvries).
- Wanneer je gaat bakken, verhit je de oven voor op 180 graden Celsius.
- Leg op een bakplaat bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en, wanneer het erg hard is, sla je het een paar keer met de deegroller om het zachter te maken.
- Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit zodat het een halve cm dik is.
- Pak je koekjesuitsteker en steek de koekjes uit het deeg. Leg ze op de bakplaat.
- Meng het eigeel met een paar druppels koud water. Met behulp van een kwastje bestrijk je de bovenzijde van het deeg met het eigeel.
- Vervolgens trek je met een vork lijnen in een kruis over het koekje.
- Bak de koekjes gedurende 25 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Ze zullen stevig genoeg zijn om vast te pakken, maar in het midden veren ze nog mee.
- Leg ze op een rekje en laat ze verder afkoelen.
Geef een reactie