Brookies, heerlijke Brownie koekjes met walnoten. Lekkere knapperige koekjes vol romige chocola. En hartstikke makkelijk te maken
Voor de foodblogswap van mei mocht ik koken van het blog van Eef, Eef kookt zo, een collega foodblogster en foodfotografe. Mooie foto’s gegarandeerd dus.
Na een redelijk lange blog sessie (ja het was echt super moeilijk om het lekkerste recept uit te zoeken), werd ik spontaan verliefd op brookies. Het beste van twee werelden, koekjes en brownies, gecombineerd.
Wat zijn brookies?
Bij brookies combineer je een brownie in een koekje. Of net andersom het is maar hoe je het bekijkt. Maar het beste van twee werelden wordt gecombineerd.
Een knapperige buitenkant met een romige chocolade binnenzijde. Voor een extra knapperig effect en een mooie noten tint voegde ik gehakte walnoten toe. Echt een aanrader.
Brookies knapperige koekjes met romige chocola en als bonus gevuld met walnoten. Deze browniekoekjes zijn in een mum van tijd op!

Hoeveel kun je met dit recept maken?
Dit recept is genoeg voor 25 koekjes. Ben je bang dat je dan teveel koekjes in één keer maakt en je koekjes over gaat houden (wat ik in ieder geval betwijfel, want ze zijn te lekker), halveer het deeg dan voordat je het in de koelkast legt.
De ene helft omwikkel je met plastic folie en leg je in de koeling. De andere helft van het deeg stop je vervolgens in een diepvries zak en bewaar je in de diepvries.
Op deze manier kun je het tot 3 maanden bewaren en hoef je het alleen maar te ontdooien voordat je gaat bakken.
Chocola brandt snel aan, blijf dus zeker bij het pannetje wanneer het smelt.
Je kunt de chocola ook au-bain-marie smelten. Dan hang je een vuurvaste kom boven een pan met kokend water. In de pan doe je de chocola en boter en je laat het smelten.
De laatste methode duurt iets langer, maar heeft minder kans op aanbranden.
Vervangers
- Lactose vrij: je maakt dit recept makkelijk lactose vrij door de boter te vervangen door dezelfde hoeveelheid margarine. Pure chocolade is lactose vrij te verkrijgen (kijk altijd goed de verpakking na op allergenen)
- Noten allergie laat de walnoten dan achterwege. Verder hoef je niets aan het recept te veranderen.
- In plaats van bloem en bakpoeder kun je ook 100 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken.
- Vind je de koekjes te puur, gebruik dan 400 gram melk chocola.
- Je kunt de walnoten ook vervangen door amandel of pecannoten.
- Heb je geen vanille extract gebruik dan 1 zakje vanille suiker.
- Rooster de walnoten voor het hakken in een droge koekenpan tot ze nootachtig ruiken. Op die manier worden ze knapperig en krijgen ze nog meer smaak.
- Zoals je in het recept ziet leg je het deeg na het mengen in de koeling. Dit is een belangrijke stap. Het zorgt ervoor dat je koekjes wanneer je ze bakt niet te veel uitlopen en dat je een knapperige buitenkant krijgt en een luchtige binnenkant. Zou je het niet doen, dan krijg je een groter koekje dat heel knapperig is, maar niet de brownie structuur heeft dat zo bijzonder is van dit recept.
Bewaren
- Je kunt het deeg tot 2 dagen in plastic folie ingepakt bewaren in de koeling.
- Het deeg kun je prima invriezen, pak het in plastic folie en vervolgens in een plastic zak. Op deze manier kun je het deeg tot 3 maanden bewaren.
- De koekjes blijven na het bakken een week in de koektrommel lekker.
- Bewaar ze niet in de koeling. Daar verandert de structuur en dat is niet lekker.
- Je kunt de brookies ook invriezen. Verpak ze in een diepvries doos of zak. Zo blijven ze tot 2 maanden lekker.
🥘 Andere lekkere recepten
Vind je deze brownie koekjes met walnoten lekker?

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!

Brookies met walnoten
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
- 400 gram chocola puur
- 100 gram roomboter ongezouten
- 3 eieren maat L
- 250 gram suiker
- 1 eetlepel vanille-extract
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 100 gram bloem
- 25 gram cacao
- 50 gram walnoten fijngehakt
Instructies
- Hak 50 gram chocola in kleine stukjes en doe in een kom. Zet die even weg.
- In een sauspannetje verwarm je de boter en chocola op laag vuur tot de chocola gesmolten is. Roer even door en laat afkoelen.
- In een tweede kom doe je de eieren, suiker, vanille-extract, bakpoeder en zout.
- Mix 5 minuten tot alles goed luchtig is.
- Meng met een spatel de bloem en het cacaopoeder door het beslag.
- Pak de kleine stukjes chocola (uit stap 1) en meng die met een spatel door het beslag.
- Schep ook de walnoten door het beslag.
- Dek de kom af met plastic folie en zet minimaal 30 minuten in de koeling.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Pak een kleine ijsschep (of 2 eetlepels) en schep bolletjes beslag op de bakplaat. Hou voldoende afstand (ongeveer 3 cm) tussen de koekjes, want bij het bakken lopen ze iets uit.
- Bak de koekjes in 10 minuten gaar.
- Haal de brookies uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal ze dan voorzichtig met een spatel van de bakplaat en leg ze op een rooster.
- Laat verder afkoelen.
Geef een antwoord