Ik kan echt zeggen dat deze brookies met walnoten één van de lekkerste koekjes zijn die ik ooit gegeten heb. Het proeft als een brownie, fudgy en chewy, in een koekjes vorm en dan met een heerlijke chocolade smaak. En dan een vulling van walnoten. Simpel en eenvoudig te maken. Echt deze brownie cookies zijn in een mum van tijd op!
Brookies met Walnoten
Bij brookies combineer je een brownie in een koekje. Of net andersom het is maar hoe je het bekijkt. Maar het beste van twee werelden wordt gecombineerd.
Een knapperige buitenkant met een romige chocolade binnenzijde. Voor een extra knapperig effect en een mooie notensmaak voegde ik gehakte walnoten toe. Niet verplicht, maar echt een aanrader.
Er is één maar… wanneer je deze koekjes bakt zijn ze op. Echt waar. Ik knipperde met mijn ogen en er was er geen één meer over. Dat zegt genoeg toch?
Dit recept is aangepast voor de foodblogswap naar een recept van het blog Eef kookt zo.
Brookies knapperige koekjes met romige chocola en als bonus gevuld met walnoten. Deze browniekoekjes zijn in een mum van tijd op!
Wat heb je nodig voor Brownie Koekjes?
Om deze Brookies met Walnoten te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Chocola - Natuurlijk kies je voor deze heerlijke chocolade koekjes de beste chocola die je kunt krijgen. Minimaal 50 % cacao, maar ga je voor een hoger cacao percentage hoe meer chocolade smaak. Vind je de koekjes echt te puur, gebruik dan 400 gram melk chocola
- Eieren - Zorgen ervoor dat het koekjesdeeg bindt.
- Vanille-extract - Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit). Heb je geen vanille extract gebruik dan 1 zakje vanille suiker.
- Zout - Balanceert de smaak.
- Boter - Ongezouten boter. Je smelt de boter in dit deeg.
- Suiker - Om de brownie koekjes te zoeten.
- Bakpoeder - Zorgt ervoor dat de brookies luchtig worden.
- Bloem - In dit recept gebruik je gewone tarwebloem. In plaats van bloem en bakpoeder kun je ook 100 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken.
- Cacao - Voor een diepere chocolade smaak.
- Walnoten - Geven een nootachtige smaak aan de koekjes. Rooster ze licht voor nog meer smaak. Je kunt de walnoten ook vervangen door amandel of pecannoten. Heb je een noten allergie, laat de walnoten dan achterwege. Verder hoef je niets aan het recept te veranderen.
Hoe maak je Brownie Cookies?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de gehakte chocola en boter in een pannetje en laat op heel laag vuur langzaam smelten. Roer door en laat afkoelen. Chocola brandt snel aan, blijf dus zeker bij het pannetje wanneer het smelt. Je kunt de chocola ook au bain-Marie smelten. Dan hang je een vuurvaste kom boven een pan met kokend water. In de pan doe je de chocola en boter en je laat het smelten. De laatste methode duurt iets langer, maar heeft minder kans op aanbranden.
- Mix in een kom de eieren, suiker, vanille-extract, bakpoeder en zout 5 minuten op hoge snelheid. Meng met een spatel bloem en cacaopoeder door het beslag.
- Meng kleine stukjes chocola en walnoten met een spatel door het beslag. Roer ook de gesmolten chocola erdoorheen. Dek de kom af met plastic folie en laat 30 minuten koelen.
- Schep bolletjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Hou voldoende afstand tussen de koekjes, want ze lopen iets uit bij het bakken. Bak de koekjes 10 minuten bij 180 °C. Haal uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal voorzichtig van de bakplaat met een spatel en leg op een rooster. Laat ze verder afkoelen.
Hoe zorg je voor een fudgy koekje met een knapperige buitenkant?
Zoals je in het recept ziet leg je het deeg na het mengen in de koeling. Dit is een belangrijke stap. Het zorgt ervoor dat je koekjes wanneer je ze bakt niet te veel uitlopen en dat je een knapperige buitenkant krijgt en een luchtige binnenkant.
Zou je het niet koelen, dan krijg je een groter koekje dat heel knapperig is, maar niet de brownie structuur heeft dat zo bijzonder is van dit recept.
Hoeveel Brownie koekjes met walnoten kun je met dit recept maken?
Dit recept is genoeg voor 25 koekjes. Ben je bang dat je dan te veel koekjes in één keer maakt en je koekjes over gaat houden (wat ik in ieder geval betwijfel, want ze zijn te lekker), halveer het deeg dan voordat je het in de koelkast legt.
De ene helft omwikkel je met plastic folie en leg je in de koeling. De andere helft van het deeg stop je vervolgens in een diepvries zak en bewaar je in de diepvries.
Op deze manier kun je het tot 3 maanden bewaren en hoef je het alleen maar te ontdooien voordat je gaat bakken.
Vind je deze brownie koekjes met walnoten lekker? Dan kun je hier ook wel van genieten!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 350 gram pure chocolade
- 100 gram roomboter ongezouten
- 3 eieren maat L
- 250 gram suiker
- 1 eetlepel vanille-extract
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 100 gram bloem
- 25 gram cacao
- 50 gram pure chocolade in kleine stukjes gehakt
- 50 gram walnoten fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- In een sauspannetje verwarm je de boter en chocola op laag vuur tot de chocola gesmolten is. Roer even door en laat afkoelen.350 gram pure chocolade, 100 gram roomboter
- In een kom doe je de eieren, suiker, vanille-extract, bakpoeder en zout. Mix 5 minuten tot alles goed luchtig is.3 eieren, 250 gram suiker, 1 eetlepel vanille-extract, ½ theelepel bakpoeder, ½ theelepel zout
- Meng met een spatel de bloem en de cacao door het beslag.100 gram bloem, 25 gram cacao
- Meng de chocoladestukjes en walnoten met een spatel door het beslag. Meng ook de gesmolten chocola erdoorheen.50 gram pure chocolade, 50 gram walnoten
- Dek de kom af met plasticfolie en zet minimaal 30 minuten in de koeling.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Pak een kleine ijsschep (of 2 eetlepels) en schep bolletjes beslag op de bakplaat. Hou voldoende afstand (ongeveer 3 cm) tussen de koekjes, want bij het bakken lopen ze iets uit.
- Bak de koekjes in 10 minuten gaar.
- Haal de brookies met walnoten uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal ze dan voorzichtig met een spatel van de bakplaat en leg ze op een rooster.
- Laat verder afkoelen.
Christel says
Hallo,
Ik heb de brookies gemaakt, heerlijk maar het is toch de bedoeling dat je de gesmolten chocolade er op het laatste bijdoet in het beslag voor je koelt,
Het staat nergens in het recept wanneer je die gesmolten chocolade erbij doet.
Ze zijn alleszins gelukt en mijn dochter heeft er al een paar mee naar huis voordat ze al afgekoeld waren.
Groetjes Christel
Andréa says
Hoi Christel, Bedankt voor je reactie. Deze stap is inderdaad weggevallen in het recept en heb ik toegevoegd! Fijne avond, Andréa