Palmiers koekjes, makkelijke koekjes gemaakt van bladerdeeg. Deze koekjes zijn knapperig, boterig en licht zoet. De kaneelsuiker karameliseert helemaal tussen de lagen. Zo lekker. En deze koekjes zijn heel eenvoudig zelf te maken. Je hebt maar 3 ingrediënten nodig! En dan smaken ze net zo lekker als ze eruit zien!
Koekjes bakken, één van mijn favoriete bezigheden (met stip op één natuurlijk het proeven van de koekjes). En deze heerlijke Palmiers zijn makkelijk te maken, je hebt maar 3 ingrediënten nodig, en wat vouw techniek. Even bakken in de oven en je kunt ze al serveren (Ervaringstip: even laten afkoelen voor je de eerste hap neemt, gekarameliseerde suiker is superheet).
Makkelijk koekjes recept
Dat ik van koekjes bakken hou, kun je wel zien op mijn blog. Daar kun je heerlijke recepten terugvinden. Met als favoriet de walnoot koekjes (mijn man kan die niet laten liggen), de dubbele chocolade walnoot koekjes (die moet ik verstoppen voor mijn kinderen) en de world peace koekjes (één van mijn favorieten).
En hoewel deze recepten echt te lekker zijn, heb je er wel wat tijd en ingrediënten voor nodig. Maar deze Palmiers met kaneelsuiker zijn echt binnen no time klaar. Het bladerdeeg bestrooi je met kaneel suiker. Je vouwt het een aantal keren en bakt 20 minuten in de oven (en ja zo makkelijk is dit recept).

Kaneelvlinders of zwijnenoor
Deze Franse koekjes zijn ook wel bekend onder de naam kaneelvlinders of zwijnenoor. En ik heb ze hier gemaakt als zoete variant, maar besmeer je ze met kaneel of tomatensaus, dan kun je hier een heerlijke hartige variant van maken.
Deze maand hadden we ook een keer een koekjes bak swap. Ik heb me natuurlijk meteen aangemeld en kreeg het blog van Inge en Elsa (Elsarblog) toegewezen. Een blog wat ik al kende, want eerder mocht ik in het kader van de foodblog swap bladerdeeg kaneelbroodjes maken (ook echt een aanrader).
En toen ik weer op hun blog aan het rondkijken was, kwam ik deze heerlijke koekjes tegen. Ik heb ze gemaakt met een heerlijke kaneel suiker vulling en dat bleek een schot in de roos.

- Bladerdeeg - Je hebt 270 gram bladerdeeg nodig voor dit recept en het allermakkelijkste is om een rol bladerdeeg te kopen. De rol is 40 x 24 cm groot. Kun je dit niet aankomen dan kun je plakjes bladerdeeg naast elkaar neerleggen en de randen dichtdrukken.
- Suiker en kaneel - De smaakmakers van dit koekje. De suiker smelt en karameliseert. Kaneel geeft een heerlijk verwarmend smaakje. Je kunt ook koekkruiden of gember hiervoor gebruiken (ook lekker!)
🔪 Hoe maak je palmiers met kaneelsuiker?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.

Stap 1 Maak de kaneelsuiker - Meng de suiker met de gemalen kaneel. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met water. Strooi wat kaneelsuiker op het werkblad en druk de natte bladerdeeg kant in de suiker.
Verwijder aan de achterkant de plastic folie van de bladerdeeg. Bestrooi met kaneelsuiker. Met een deegroller druk je de suiker licht in het bladerdeeg.

Stap 2 Vouw de palmiers
- Vouw het bladerdeeg door de midden en weer open. Druk het midden van het bladerdeeg licht aan (is een handige markering). Vouw nu ⅓ deel van de rechterhelft naar binnen.
- Ga naar de andere zijde van het deeg en vouw nu ook ⅓ deel van de linkerkant naar binnen.
- Vouw aan beide zijde ⅓ deel naar binnen. In het midden liggen de helften nu tegen elkaar (bij de markering die je hebt aangegeven.
- Vouw nu de twee helften dubbel. Verpak het bladerdeeg (daar kun je ook het bakpapier voor gebruiken en leg 30 minuten in de koelkast (of als je haast hebt 15 minuten in de diepvries).

Stap 3 - Snij de palmiers. Nu het deeg door het koelen steviger is geworden, snij je de palmiers in reepjes van 1 cm dik.

Stap 4 - Bak de koekjes tot ze goudbruin zijn
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg daar de Palmiers op. Hou voldoende afstand, want bij het bakken zet het bladerdeeg nog wat uit. Ik kon ongeveer 8 tot 10 koekjes per bakplaat bakken.
- Bak de koekjes 20 minuten bij 220 graden Celsius. Draai de bakplaat halverwege om (dus de koekjes die voor liggen, komen dan aan de achterkant). Zo bakken ze gelijkmatiger. Haal ze uit de oven en laat 5 minuten licht afkoelen.
Koekjes bakken is leuk en makkelijk om te doen! En om het nog makkelijker te maken een overzicht van tips voor het bakken van het perfecte koekje. Gaat het zeker lukken.
Hartige Palmiers
Deze bladerdeeg koekjes ken je natuurlijk als zoet baksel. Maar wist je dat je ook hartige varianten snel en eenvoudig kunt maken? Ik geef je hier heerlijke variatie ideeën :
- Vul het bladerdeeg met Emmentaler, gekarameliseerde uien en uitgebakken en fijngehakte spekjes.
- Bestrijk het bladerdeeg met pesto en bestrooi met geraspte mozzarella en fijngehakte zongedroogde tomaten.
- Rooster knoflook en meng dat met olijfolie, fijngehakte rozemarijn en tijm. Breng op smaak met peper en bestrijk het bladerdeeg met dit mengsel.
- Bakplaat - deze bakplaat is uitschuifbaar waardoor hij geschikt is voor vrijwel elke oven. Hij heeft een goede antiaanbaklaag (en dat is echt heel belangrijk) en opstaande randen waardoor de groenten op de bakplaat blijven. Ik gebruikte deze bakplaat voor het bakken van de koekjes.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Dit mes laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige professionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Kommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het maken van de kaneel suiker.
Hou jij ook van koekjes bakken? Dan vind je hier een aantal van mijn favoriete koekjes recepten. Want naast deze heerlijke Palmiers met kaneelsuiker is er nog veel meer te bakken in koekjesland!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Palmiers koekjes
Ingrediënten
- 270 gram bladerdeeg, rol van 24 x 40 cm
- 100 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor naar 220 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Palmiers koekjes
- Meng de suiker en kaneel.
- Besmeer de bovenkant van het bladerdeeg met water.
- Bestrooi je werkblad met kaneelsuiker. Draai het bladerdeeg om (dus met de natte kant naar beneden) en druk de suiker in het bladerdeeg.
- Verwijder aan de achterzijde het plastic.
- Bestrooi dit met kaneelsuiker. Rol met een deegroller licht over het deeg, zodat je de kaneelsuiker er in drukt.
- Vouw het deeg dubbel en weer open. Markeer het midden door met je vingers een licht deukje te maken.
- Verdeel elke helft in drieen en vouw ⅓ e deel naar binnen.
- Vouw nogmaals ⅓e deel naar binnen (zie foto's en filmpjes voor de uitleg in beeld). De pakketjes zijn nu gevouwen tot aan het midden.
- Vouw het bladerdeeg nu dubbel.
- Verpak het deeg in bakpapier of plastic folie en laat 30 minuten koud worden in de koeling.
- Snij het deeg in stukjes van 1 cm breed en verdeel over de bakplaat. Laat voldoende afstand tussen de koekjes over (ze zetten nog iets uit).
- Bak de koekjes 20 minuten in de oven.
- Laat minimaal 5 minuten afkoelen.
Opmerkingen
- Wil je deze makkelijke koekjes bakken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop:
Karin says
In Frankrijk hebben de vaak de grote palmiers, hoe kan ik die zelf maken?
Andréa says
Door een grotere lap bladerdeeg te gebruiken. In dat geval zou ik er twee naast elkaar leggen en in het midden de rand dichtdrukken. Je hebt dan iets meer kaneelsuiker nodig en mogelijk de baktijd iets verlengen (een minuutje of twee drie).