Zelf Hamburgerbroodjes Maken is heel makkelijk. De zachte, luchtige broodjes met een knapperige korst met de bekende sesamzaadjes. Je zult er verstelt van staan hoe makkelijk dit te maken is. Dit recept is geschikt voor de broodbakmachine (t/m de eerste rijs) en om met de hand te kneden. Superlekker met een heerlijke hamburger van de BBQ. Dat is genieten tot de laatste hap!
Zelf Hamburgerbroodjes Bakken
Wanneer ik een hamburger eet, eet ik dat graag op een broodje, met wat sla, tomaat en allerlei andere lekkernijen. Dat broodje snij ik door en grill ik kort mee. Zo lekker.
Het broodje is daarbij heel belangrijk. De lekkerste hamburgerbroodjes zijn zacht en luchtig van binnen, krokant van buiten (met sesamzaadjes). En ze hebben een zachte lekkere smaak. En het recept moet makkelijk zijn.
En na veel uitprobeersels, kwam ik op dit top broodjes recept! Mooi gerezen, heerlijk van smaak, lekker vers, een goudkleurige bovenkant met sesamzaad. Heerlijk! Laat de mooie zomerdagen maar komen!
Dit recept is geschikt voor de broodbakmachine (t/m de eerste rijs) en om met de hand te kneden.
En ben je op zoek wat lekkere recepten met deze broodjes? Ik heb hier een broodje hamburger speciaal gevuld met feta, een Italiaanse Caprese burger en ook een lekker recept voor een zelfgemaakte kipburger! Keus genoeg dus.
Wat heb je nodig voor deze Lekkere Hamburger Broodjes?
Om deze Hamburgerbroodjes zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Bloem - Gebruik gewone bloem of patentbloem voor deze broodjes.
- Gist - In dit recept is 8 gram (2 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 16 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 8 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.
- Zout - Geeft smaak aan de broodjes. Maar kijk uit met gist, want zout kan het gist doden als het in grote hoeveelheden in aanraking komt. Daarom kneedt je eerst het deeg licht, verdeelt dan het zout over het deeg en kneedt verder.
- Suiker - Het suiker zorgt ervoor dat het gist kan werken en je een luchtig broodje krijgt.
- Zonnebloem olie - De olie voeg je toe aan het deeg. En het zorgt ervoor dat het broodje zachter en malser wordt.
- Melk - Melk in een broodje geeft het meer smaak en de hamburgerbroodjes blijven langer vers. Je kunt ook water gebruiken voor een melk-vrij recept. Gebruik de melk lauw (37 °C), zodat het gist eerder gaat werken. Wanneer de melk te warm is, gaat het gist dood en zal het deeg niet meer rijzen.
- Ei - Ei in een brooddeeg zorgt ervoor dat het luchtiger en zachter wordt. Ook worden de broodjes wat steviger.
- Sesamzaadjes - Een hamburger broodje zonder sesamzaadjes kan natuurlijk prima, maar deze decoratie geeft de broodjes hun kenmerkende uitstraling.
Hoe maak je Zachte Broodjes voor je Hamburger?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Voeg gist en suiker toe aan lauwe melk en laat 5 minuten staan. Er moeten dan belletjes te zien zijn. Daardoor kun je zien dat het gist nog goed werkt (geen belletjes? Pak dan een nieuw pakje gist).
- Doe de bloem, melk mengsel, suiker, ei en zonnebloemolie toe en mix of kneedt vijf minuten. Strooi dan het zout over het deeg en kneedt nogmaals 5 minuten (of langer) tot het deeg zacht en elastisch is (zie FAQ's hoe je dit checkt).
- Bestrijk een kom met olie en leg het deeg hierin. Draai het een slag om en dek af met een licht vochtige theedoek en daarover plastic folie. Laat 1 ½ uur rijzen op een warme plek. Stort het deeg dan op je werkblad en druk de lucht eruit.
- Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken en vorm bolletjes. Laat die onder een handdoek 15 minuten rusten. Druk de bolletjes met een vlakke hand plat. Bestrijk de bovenzijde met water en bestrooi met sesamzaad. Laat onder een licht vochtige handdoek 1 uur rijzen. Bak 15 minuten bij 200 °C tot de hamburgerbroodjes goudbruin zijn.
Check het deeg want je wilt niet onder- of overkneden. Dat doe je door een vliesje trekken. Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten. Laat het deeg vervolgens rijzen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Handmixer optioneel
- Brood bakmachine optioneel
Ingrediënten
- 275 ml melk
- 2 theelepels suiker
- 8 gram gist instant
- 500 gram bloem
- 1⅔ eetlepels zonnebloemolie
- 1 ei maat m, kamertemperatuur
- 1¼ theelepel zout
- 2 eetlepels sesamzaad
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Met de broodbakmachine
- Schenk eerst de natte ingrediënten in de broodbakmachine: melk, zonnebloemolie en het ei.1⅔ eetlepels zonnebloemolie, 275 ml melk, 1 ei
- Strooi de bloem op de natte ingrediënten500 gram bloem
- Schep in de ene hoek de gist en in de tegenovergestelde hoek het zout.8 gram gist, 1¼ theelepel zout
- In het midden komt de suiker.2 theelepels suiker
- Laat de broodbakmachine het deegprogramma (incl. eerste rijs) afwerken.
- Ga verder met na de eerste rijs*
Met de hand
- Verwarm de melk tot hij lauw is (37 °C).275 ml melk
- Voeg de suiker en het gist toe en laat 5 minuten staan. Er zullen belletjes ontstaan. Dat betekent dat de gist nog werkt. Krijg je geen belletjes dan is de gist niet meer goed en kun je beter opnieuw beginnen met verse gist.2 theelepels suiker, 8 gram gist
- Doe de bloem in een schaal en meng het melkmengsel erdoor. Voeg het ei en zonnebloemolie toe en kneed 5 minuten.500 gram bloem, 1⅔ eetlepels zonnebloemolie, 1 ei
- Strooi het zout over het deeg en kneed nogmaals 5 minuten tot het deeg elastisch is (zie tips)1¼ theelepel zout
- Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een vochtige theedoek en vervolgens met plastic folie. Laat 1½ uur rijzen op een warme plek.
Na de eerste rijs* (na de broodbakmachine of het kneden met de hand)
- Stort het deeg op het werkblad en druk de lucht eruit.
- Leg een bakpapier op de bakplaat.
- Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken en maak van elk stukje een bolletje. Rek dat op door in het midden het deeg omhoog te duwen en de rest van het deeg eromheen te trekken.
- Leg de bolletjes op de bakplaat. Bedek met een handdoek en laat 15 minuten rusten.
- Druk de bolletjes dan met een vlakke hand plat.
- Bestrijk de bovenzijde met wat water en strooi het sesamzaad over het bolletje.2 eetlepels sesamzaad
- Druk de zaadjes een beetje aan en leg de handdoek eroverheen.
- Laat gedurende 1 uur rijzen.
- Zet tijdens de laatste rijs de oven aan en laat hem voorverwarmen naar 200 °C.
- Bestuif de broodjes met wat water uit de plantenspuit en schuif ze in de oven.
- Bak de hamburgerbroodjes in 15 minuten bruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - De broodjes kun je tot twee dagen bewaren in een (papieren) zak bij kamertemperatuur.
- Koelkast - Bewaar de broodjes niet in de koeling. Door de hoge vochtigheid worden de broodjes vochtig.
- Diepvries - Vries de broodjes in een diepvrieszak of bak in. Zo blijven ze maximaal 2 maanden goed. Ontdooi de broodjes bij kamertemperatuur. Tip: Leg een bakpapier tussen de broodjes. Zo vriezen ze niet aan elkaar, en kun je precies het benodigde aantal hamburgerbroodjes uit de verpakking halen en ontdooien.
- Opnieuw knapperig maken: Maak de bovenzijde van de broodjes vochtig en verwarm ze 5 minuten in een oven bij 200 °C (of 3 minuten bij 200 °C in de Airfryer).
Geef een reactie