Cranberry broodjes, een lekker recept voor vers brood. Het hele huis ruikt naar dit licht zoete brood wat je heerlijk kunt eten met een likje boter.
Je komt het huis binnenlopen en de geur van versgebakken brood komt je tegemoet. De tafel is romantisch gedekt met kaarsjes en op je bord staat een mini broodje.
Zelfgemaakt dus met pure ingrediënten (dus je weet precies wat er in zit). Omdat de broodjes nog een klein beetje warm zijn, smelt de boter op het brood. Je neemt een hap en proeft het romige van de boter gecombineerd met het lichtzoete van de cranberries. Als dit je een goed idee lijkt is onderstaand recept iets voor jou!
- Met deze hoeveelheid deeg kun je ook één groot cranberry brood bakken in een broodbakblik. Verleng de baktijd dan met 20 minuten.
- Kneed het deeg minimaal 10 minuten, maar indien nodig langer. Het deeg voelt in het begin wat stug. Op het moment dat het elastisch en soepel is, is het klaar.
- Vervang de cranberries door rozijnen en krenten voor een krentenbrood.
- Wil je vegan? Vervang de boter door margarine en de volle melk door soja melk.
Voorbereiden en bewaren
- Normaal gesproken eet je de broodjes dezelfde dag op, anders zijn ze niet meer vers.
- In een speciale broodtrommel, die te koop zijn via bijvoorbeeld deze link, blijft brood tot 3 dagen vers.
- Bewaar brood niet in de koeling, omdat het de structuur van het brood verandert, door het vocht. Echt niet lekker dus.
- Brood kun je prima invriezen. Het blijft dan tot twee weken goed. Haal het brood 3 uur voor gebruik uit de diepvries zodat het goed kan ontdooien. Wil je het warm eten, dan bak je het 3 minuten bij 180 graden Celsius (vanuit de diepvries)
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
- 6 kleine broodbakblikken of 1 groot broodbakblik ingevet
Ingrediënten
Vulling
- 200 gram cranberries droog
- 100 mL appelsap
Deeg
- 110 gram melk volle
- 110 gram water kamertemperatuur
- 5 gram gist droog
- 325 gram bloem
- 35 gram suiker
- 6 gram zout
- 30 gram roomboter ongezouten, kamertemperatuur, in klontjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vulling
- Laat de cranberries de avond te voren weken in appelsap.
Brooddeeg met behulp van een mixer met deeghaken
- Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in een kom.
- Kneed het deeg met de deeghaak gedurende 5 minuten.
- Voeg dan de boter in klontjes toe en kneed 5 minuten tot het deeg soepel voelt.
- Droog de cranberries tussen keukenpaper en meng ze met de hand door het deeg.
- Vet een kom in met olie en maak een bol van het deeg.
- Leg de bol in de kom, draai 1 x rond, zodat de bol aan alle kanten met olie is bedekt en dek de kom af met een handdoek.
- Laat het deeg in 60 tot 90 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld.
Brooddeeg maken met behulp van een broodbakmachine
- Doe alle ingrediënten, behalve de cranberries in de machine en zet het deegprogramma (kneden plus eerste rijs) aan.
- Dep de cranberries droog en voeg na 10 minuten kneden de cranberries toe.
Vervolg vormen brood (beide methode)
- Stort het deeg op je werkblad, druk het lucht eruit en bol op.
- Leg het nu 20 minuten weg onder een licht vochtige handdoek, zodat het kan rusten.
- Verdeel het deeg nu in zessen.
- Druk het plat in een rechthoek dat net zo breed is als je bakblikje.
- Rol het deeg stevig op en druk de naad goed dicht, leg met de naad naar beneden in het bakblik. Herhaal dat voor alle stukken.
- Leg er een vochtige keukendoek over en dek die af met een plastic folie.
- Laat het deeg nog eens 60 minuten rijzen (2e rijs) op een warme plaats.
- Verwarm na een half uur de oven voor op 190 graden Celsius.
- Zet de broden in de oven en verlaag de temperatuur van de oven dan naar 180 graden Celsius. Bak de broodjes 25 minuten. Een brood in een groot bakblik bak je in 35 - 40 minuten gaar.
- Stort de broodjes op je werkblad en bestrijk meteen met de boter.
Opmerkingen:
- Met deze hoeveelheid deeg kun je ook één groot cranberry brood bakken in een broodbakblik. Verleng de baktijd dan met 20 minuten.
- Kneed het deeg minimaal 10 minuten, maar indien nodig langer. Het deeg voelt in het begin wat stug. Op het moment dat het elastisch en soepel is, is het klaar.
- Vervang de cranberries door rozijnen en krenten voor een krentenbrood.
- Wil je vegan? Vervang de boter door margarine en de volle melk door soja melk.
Geef een reactie