Een lekker en leuk recept voor het maken van zoete kerstboom broodjes. Dit brood staat supermooi en gezellig op de kersttafel en zijn ook nog erg lekker.
Weer een kerstrecept en dit keer Zoete kerstboombroodjes! Lekker met een snufje sinaasappel door het deeg en bestrooid met grein suiker.
Het recept voor het deeg heb ik gevonden op de blog van Levine. Een blog waar ik al jaren fan van ben en wat heel veel bakrecepten bevat (Levine is gespecialiseerd in brood en broodjes).
- De topping is grein suiker (of parelsuiker genoemd. Grein suiker is te koop bij een betere kookwinkel / molen of bij de Boerenbond / Welkoop.
- Dek het deeg af met een vochtige handdoek en vervolgens met plastic tijdens het rijzen. Daardoor droogt je deeg niet uit.
- Bestrijk de broodjes met ei, waardoor je die hele mooie bruine glans.
- Weeg/meet alle ingrediënten nauwkeurig af, dat is bij bakken heel erg belangrijk.
- Hou gist en het zout zo ver mogelijk uit elkaar bij het maken van het deeg. Zout maakt het gist namelijk dood. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg een paar minuten te kneden voor je het zout toevoegt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 560 gram bloem
- 7 gram gist
- ½ theelepel bakpoeder
- 10 gram zout
- 1 sinaasappel geraspte schil
- 2 eieren maat L
- 65 gram suiker
- 90 ml zonnebloemolie
- 240 ml melk
- 1 ei maat S voor het bestrijken
- 4 eetlepels parelsuiker voor strooien
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Leg een bakpapier op de bakplaat.
Broodbakmachine t/m de 1e rijs
- In dit geval heb ik de broodbakmachine gebruikt. Eerst zijn de natte ingredëenten in de kom gegaan. Vervolgens daarop de droge ingrediënten. Het zout en het gist schep je zo ver mogelijk uit elkaar (tegenovergestelde hoeken).
- Stel het programma in op kneden en 1e rijs. Ga verder in het recept met de tweede rijs.
Met de hand t/m de 1e rijs
- Je kan natuurlijk ook alle ingrediënten mengen met de hand of in een kom met een mixer met deeghaken.
- Mix dan 10 - 15 minuten tot je een soepel en elastisch deeg hebt.
- Vervolgens doe je het deeg over naar een ingevette kom.
- Leg daar een vochtige handdoek overheen en dek dat af met plastic folie.
- Laat 1 uur rijzen.
Tweede rijs
- Stort het deeg op het werkblad en verdeel het in 7 stukken.
- Maak bolletjes van de broodjes door ze in je hand te pakken en op te bollen.
- Laat ze 20 minuten rusten.
- Bol ze nogmaals op tot hun uiteindelijke vorm en leg ze in een kerstboomvorm op het bakpapier.
- Laat 1 uur rijzen op een warme plaats, onder een vochtige theedoek, afgedekt met plastic folie.
- Verwarm na 30 minuten de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bestrijk aan het einde van de rijstijd de broodjes met ei en bestrooi met parelsuiker.
- Schuif het brood in de oven en laat 20 minuten bakken.
Opmerkingen:
- De topping is grein suiker (of parelsuiker genoemd. Grein suiker is te koop bij een betere kookwinkel / molen of bij de Boerenbond / Welkoop.
- Dek het deeg af met een vochtige handdoek en vervolgens met plastic tijdens het rijzen. Daardoor droogt je deeg niet uit.
- Bestrijk de broodjes met ei, waardoor je die hele mooie bruine glans.
- Weeg/meet alle ingrediënten nauwkeurig af, dat is bij bakken heel erg belangrijk.
- Hou gist en het zout zo ver mogelijk uit elkaar bij het maken van het deeg. Zout maakt het gist namelijk dood. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg een paar minuten te kneden voor je het zout toevoegt.
Geef een reactie