Een lekker en leuk recept voor het bakken van een zoete brood kerstboom. Dit brood staat supermooi en gezellig op de kersttafel.
Een kerstrecept en dit keer een zoete brood kerstboom bakken! Lekker met een snufje sinaasappel door het deeg en bestrooid met grein suiker. Ook wel parelsuiker genoemd en te koop bij bakwinkels.
Wanneer je deze kerstboom broodjes serveert bij de ontbijttafel of brunch wordt iedereen blij!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 560 gram bloem
- 7 gram instant gist
- ½ theelepel bakpoeder
- 10 gram zout
- 1 sinaasappelrasp
- 2 eieren maat L
- 65 gram suiker
- 90 ml zonnebloemolie
- 240 ml melk
- 1 ei maat S, losgeklopt
- 4 eetlepels parelsuiker voor strooien
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Leg een bakpapier op de bakplaat.
Broodbakmachine t/m de 1e rijs
- In dit geval heb ik de broodbakmachine gebruikt. Eerst zijn de natte ingrediënten in de kom gegaan. Vervolgens daarop de droge ingrediënten. Het zout en het gist schep je zo ver mogelijk uit elkaar (tegenovergestelde hoeken).560 gram bloem, 7 gram instant gist, ½ theelepel bakpoeder, 10 gram zout, 1 sinaasappelrasp, 2 eieren, 65 gram suiker, 90 ml zonnebloemolie, 240 ml melk
- Stel het programma in op kneden en 1e rijs. Ga verder in het recept met de tweede rijs. (zie *)
Met de hand t/m de 1e rijs
- Je kunt natuurlijk ook alle ingrediënten mengen met de hand of in een kom met een mixer met deeghaken.560 gram bloem, 7 gram instant gist, ½ theelepel bakpoeder, 10 gram zout, 1 sinaasappelrasp, 2 eieren, 65 gram suiker, 90 ml zonnebloemolie
- Mix dan 10 – 15 minuten tot je een soepel en elastisch deeg hebt.
- Vervolgens doe je het deeg over naar een ingevette kom.
- Draai het deeg een keer om en bedek de kom met plasticfolie.
- Laat 1 uur rijzen.
Tweede rijs *
- Stort het deeg op het werkblad en verdeel het in 7 stukken.
- Maak bolletjes van de broodjes door ze in je hand te pakken en op te bollen.
- Laat ze 20 minuten rusten.
- Bol ze nogmaals op tot hun uiteindelijke vorm en leg ze in een kerstboomvorm op het bakpapier.
- Laat 1 uur rijzen op een warme plaats, onder plasticfolie.
- Verwarm na 30 minuten de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Bestrijk aan het einde van de rijstijd de broodjes met ei en bestrooi met parelsuiker.1 ei, 4 eetlepels parelsuiker
- Schuif het brood in de oven en laat 20 minuten bakken.
Opmerkingen:
- Weeg/meet alle ingrediënten nauwkeurig af, dat is bij bakken heel erg belangrijk.
- Hou gist en het zout zo ver mogelijk uit elkaar bij het maken van het deeg. Een hoge concentratie zout maakt het gist namelijk dood. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg een paar minuten te kneden voor je het zout toevoegt.
Geef een reactie