Geroosterde kip met sinaasappel en verse kruiden, dat is een sappige, malse kip die heerlijk op smaak is gebracht met een kruidenrub, sinaasappel en rozemarijn, salie en tijm.
Vervolgens wordt de kip bestreken met een sinaasappel honing glaze die de kip een citrus zoete buitenkant geeft. En al deze smaken gecombineerd geeft een smaakexplosie bij elke hap. Dit wil je maken!
Geroosterde Kip met Honing en Sinaasappel
Geroosterde kip uit de oven dat is toch altijd wel heel lekker. Een knapperige buitenkant met een sappige en malse binnenkant. Dat is het minimale waar het aan moet voldoen.
Soms vind ik het fijn om een eenpansgerecht te maken en doe ik bij de geroosterde kip heerlijke aardappeltjes. Of ik maak (zonder er verder naar om te kijken, dus heel makkelijk) een hele kip in de slowcooker. Maar vandaag had ik zin in iets speciaals. De feestdagen komen eraan en dan wil ik iets feestelijkers.
Een kalkoen is een echte Amerikaanse klassieker tijdens Kerstmis en Thanksgiving, maar soms ben je met wat minder mensen en dan valt hij wat groot uit. En dus besloot ik om voor kip te gaan.
Hele Kip uit de oven met Kruidige Sinaasappel Glaze
Dat werd dus geroosterde kip, heerlijk op smaak gebracht met een kruidenrub en afgestreken met een honing sinaasappel saus. Eerst bak je de hele kip in de oven waarbij je de kip vult met sinaasappel en verse kruiden (die geven van binnenuit lekker veel smaak). En de buitenzijde wrijf je in met een heerlijke kruidenrub.
Wanneer de kip bijna gaar is, bestrijk je hem met een sinaasappel honing saus, ook wel een glaze genoemd. Doordat je hem nog even terugzet in de oven krijgt de saus de kant om te karameliseren en krijgt hij nog meer smaak. En dat is me toch lekker.
De buitenkant van de kip was heerlijk krokant en de binnenkant zacht en mals. En de smaak was zo lekker. Deze Kerst komt dit zeker op tafel te staan! En omdat hij zo lekker is, deel ik het recept met jou!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Kruidenrub
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 theelepel paprikapoeder, zoet
- 1 theelepel uienpoeder
- ¼ theelepel kaneel
- ¼ theelepel kruidnagel
- ¼ theelepel gemalen piment
Geroosterde Kip met Vulling
- 1 hele kip alle organen en stieken verwijderd
- ½ sinaasappel in partjes
- ½ ui in partjes
- 1 takje Verse salie
- 3 takjes verse rozemarijn
- 3 takjes verse tijm
- 2 eetlepels plantaardige olie
Sinaasappel Honing Saus
- 125 ml sinaasappelsap
- 50 ml honing
- 1 teen knoflook uitgeperst
- ½ theelepel witte wijnazijn
- ¼ theelepel kaneel
- 2 theelepels maizena
- 2 eetlepels water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kruidenrub
- Doe alle ingrediënten in een schaal en roer goed door elkaar.1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel zout, 1 eetlepel bruine suiker, 2 theelepels knoflookpoeder, 1 theelepel gemalen zwarte peper, 1 theelepel paprikapoeder, zoet, 1 theelepel uienpoeder, ¼ theelepel kaneel, ¼ theelepel kruidnagel, ¼ theelepel gemalen piment
Geroosterde Kip met Vulling
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C.
- Leg de kip voor je neer. Dep de kip goed droog.1 hele kip
- Vul de holte van de kip met sinaasappel, ui en verse kruiden.½ sinaasappel, ½ ui, 1 takje Verse salie, 3 takjes verse rozemarijn, 3 takjes verse tijm
- Haal het vel los van het vlees door het met je vingers los te maken (dat kan alleen bij de boven- en onderkant, niet bij de poten). Verdeel daar de helft van de kruidenrub onder het vel.
- Bestrijk nu de buitenkant van het vel met olijfolie en verdeel de rest van de rub over de hele kip.2 eetlepels plantaardige olie
- Leg de kip op een rooster in een ovenschaal en bak negentig minuten in de oven (of tot de oventhermometer op het dikste stuk van de dij 60 °C aangeeft).
Sinaasappel Honing Glaze
- Wanneer je de kip in de oven zet: Meng het sinaasappelsap met de honing, knoflook, azijn en kaneel in een sauspan en breng aan de kook.125 ml sinaasappelsap, 50 ml honing, 1 teen knoflook, ½ theelepel witte wijnazijn, ¼ theelepel kaneel
- Meng in een kommetje maizena met water tot je een papje krijgt. Schenk dat bij de saus en roer. Wanneer de saus begint in te dikken zet je het vuur uit en laat je de saus licht afkoelen.2 theelepels maizena, 2 eetlepels water
Afbakken Hele Kip
- Haal de kip even uit de oven en bestrijk de buitenkant met de sinaasappel honing saus. Bak de kip nu verder tot de thermometer 75 °C aangeeft.
- Haal de kip uit de oven en bestrijk nogmaals met de saus. Dek af met een aluminiumfolie en laat tien minuten staan, zodat het vlees nog malser wordt.
- Serveer meteen!
Opmerkingen:
- Koelkast: Haal het vlees van de botjes en bewaar tot 2 dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries: Haal het vlees van de botjes en bewaar in een luchtdicht afgesloten doos tot 2 maanden in de diepvries.
- Botjes: Met de botjes kun je een heerlijke kippensoep maken. Bijvoorbeeld slowcooker kippenbouillon met dit recept.
Geef een reactie