Heb je nog een restje gekookte aardappels? Maak dan deze heerlijke gebakken aardappels met spek en ui. Een makkelijk en budgetvriendelijk eenpansgerecht lekker bij een stukje vlees en wat groente.
Een ware traktatie en zo maak je van een ‘gewone’ aardappel iets heel speciaals. Gebakken aardappels zijn heel makkelijk om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. En ik laat je zien hoe je dit lekkere recept zelf klaar maakt.
Heerlijke Gebakken Aardappels met Spek en Ui
Dit is echt een recept uit mijn kindertijd. Weggooien was toen uit den boze en als er aardappelen over waren dan werden ze opgebakken (en ik weet dat mijn moeder er zelfs speciaal meer schilde om een keer gekookte aardappelen en de volgende dag gebakken aardappels te maken).
En de gebakken aardappels daar keek ik dan altijd naar uit. Knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen. Gebakken in boter, zo romig.
En ik doe precies hetzelfde. Als ik een restje aardappels over heb, laat ik ze snel afkoelen en bewaar ik ze afgedekt in de koelkast tot de dag erna. En dan snij ik ze in schijfjes en bak ik ze op. En vandaag deel ik mijn favoriete gebakken aardappel recept, met spekjes, gekarameliseerde uitjes en fijngehakte rozemarijn. Smakelijk alvast!
Wat heb je nodig voor Gebakken Aardappels met Ui?
Om deze Gebakken Aardappels met Spek en Ui te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Aardappels: Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Boter en Olie: Bak de aardappels in een boter olie mengsel. Zo kun je de vetten goed heet maken, zonder dat de boter verbrand (en heb je toch die heerlijke smaak).
- Ui: Hiermee kun je variëren. Gebruik een ‘gewone’ gele ui, een iets zachtere rode ui of een pittig sjalotje.
- Spekjes: Knapperig gebakken geven ze een ziltige smaak aan de aardappelschotel.
- Rozemarijn: Heeft een bitterzoete smaak (en ruikt heerlijk).
Hoe maak je Spek, Ui en Gebakken Aardappels?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Kook de aardappels en laat afkoelen. Snij in schijfjes.
- Doe olie en boter in de pan en laat de boter smelten. Bak het spek hierin een minuutje mee.
- Voeg dan ook de uitjes toe en bak 2 minuten toe.
- Doe de aardappelschijfjes in de pan en bak ze goudbruin en knapperig in ongeveer 15 minuten. Bestrooi met fijngehakte rozemarijn en breng op smaak met zout en peper.
Dit is lekker met kip in vanillesaus, rode kool met appeltjes en spruitjes met spekjes en whiskey.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Aardappels: De aardappels kun je prima een dag van tevoren koken en laten afkoelen. Bewaar ze vervolgens afgedekt in de koelkast. Tip kook de aardappels voor twee dagen tegelijkertijd. De eerste keer eet je gekookte aardappels met jus. De rest kun je opbakken.
- Je kunt ook prima voorgekookte aardappels uit de supermarkt gebruiken.
- Rozemarijn: Kan ook vervangen worden door tijm, oregano en verse peterselie.
- Extra smaak: Voeg een teentje knoflook toe. Of bestrooi de gebakken aardappels na het bakken met geraspte kaas. Door de warmte smelt die over de aardappels.
- Vegetarisch: Je kunt het spek vervangen door gegrilde groenten, zoals paprika of courgette, of reepjes zongedroogde tomaten voor een smaakvolle vegetarische variant.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olie
- 125 gram spekreepjes
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 kg aardappels gekookt en afgekoeld en in schijfjes gesneden
- 2 eetlepels verse rozemarijn alleen de naaldjes, fijngehakt
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de olie en de boter in de pan en laat de boter smelten.1 eetlepel boter, 1 eetlepel olie
- Voeg de spekjes toe en bak die een minuut mee.125 gram spekreepjes
- Schep dan ook de uitjes in de pan en bak die twee minuten mee.1 ui
- Doe de aardappelschijfjes in de pan en bak die 15 minuten op gemiddeld vuur. Schep af en toe om.1 kg aardappels
- Bestrooi met fijngehakte rozemarijn en breng op smaak met zout en peper.2 eetlepels verse rozemarijn
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- De aardappels kun je prima een dag van tevoren koken en laten afkoelen. Bewaar ze vervolgens afgedekt in de koelkast. Tip kook de aardappels voor twee dagen tegelijkertijd. De eerste keer eet je gekookte aardappels met jus. De rest kun je opbakken.
- Je kunt ook prima voorgekookte aardappels uit de supermarkt gebruiken.
Aardappels die opgebakken zijn, zijn niet lekker om te bewaren en opnieuw op te warmen. De structuur verandert dan teveel.
Geef een reactie