Hoezo is gebakken kip saai? Deze goudbruin gebakken kip met sinaasappel tijm saus bewijst dat! Een makkelijk en snel recept dat je binnen 20 minuten op tafel zet. Heerlijk met gebakken aardappeltjes en groente, maar ook erg lekker met pasta. Onweerstaanbaar lekker.
Kip met Sinaasappel-Tijm Saus
Bij speciale gelegenheden maak ik graag iets lekkers klaar. Eén van mijn go-to recepten is bijv. Saltimbocca, of Beenham met Cumberlandsaus. Goed voor te bereiden en makkelijk te maken.
Maar heb je liever gevogelte? Dan is deze malse kip met tijm saus wellicht iets voor je. Lekker met gebakken aardappeltjes en bijvoorbeeld deze Caprese salade.
Hoe maak je de kip extra mals?
De kip breng je op smaak met zout en peper en met bloem. Door de bloem krijgt hij een knapperig laagje en blijft hij heerlijk mals.
Je bakt de kipfilets eerst vlug bruin en laat ze vervolgens garen op laag vuur. Samen met de sinaasappelsaus met tijm een heerlijk gerecht. En nu snel het recept.
Wat heb je nodig voor Kip met Sinaasappelsaus?
Om deze kip met sinaasappel-tijm saus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
Perfect Gebakken Kipfilet
- Kipfilet - Voor dit recept heb ik kipfilet gebruikt. Maar kiphaasjes kunnen natuurlijk ook.
- Boter en Olie - De kip bak je in een boter olie mengsel. Zo kun je de vetten goed heet maken, zonder dat de boter verbrand (en heb je toch die heerlijke smaak). De boter is ook de basis van de saus. Gebruik ongezouten roomboter.
- Bloem - Dep de kipfilet voor het bakken in de bloem. Wanneer je ze vervolgens bakt in de pan, krijgen ze een heerlijke knapperige buitenkant die goudgeel is.
Sinaasappel Tijm Saus
- Sjalotje - Geeft extra smaak aan de saus. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
- Kippenbouillon - Om de saus de juiste dikte en lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.
- Sinaasappel - Geven een fruitige smaak aan de saus. Sinaasappel combineert erg goed met kipfilet.
- Tijm - Gebruik verse tijm om veel smaak te geven aan de sinaasappelsaus. Je kunt de tijm ook door 2 theelepels gedroogde tijm of rozemarijn vervangen.
- Crème fraîche - Zorgt ervoor dat de saus heel romig wordt, met een fris zuurtje.
Hoe maak je Kip in Tijm-Sinaasappel Saus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Smelt boter in een pan en fruit het sjalotje 3 minuten. Schenk dan de bouillon en het sinaasappelsap erbij en leg de tijm erboven op. Roer alles goed door en laat vervolgens, op hoog vuur, tot de helft inkoken.
- Zet het vuur uit en schep de crème fraîche door de saus tot hij glad is.
- In een schaal meng je de bloem met peper en zout. Druk de kipfilet in de bloem en klop het teveel eraf.
- Doe de boter en olie in de pan en laat de boter smelten. Leg de kipfilets in de pan en bak 2 minuten. Draai de filets om en bak nog eens 2 minuten tot ze goudbruin zijn. Zet het vuur laag en laat de kipfilets in 10 minuten gaar worden. Serveer de kip met sinaasappel-tijm saus.
Garneer de saus met verse tijm.
Serveer de kip met tijm-sinaasappel saus met gebakken aardappeltjes en een heerlijke salade. Of snij de kip in blokjes en meng samen met de saus door gekookte tagliatelle. Dat geeft een makkelijke Italiaanse avondmaaltijd.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- sauspan
Ingrediënten
Kip
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels olie
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 4 eetlepels bloem
- 2 kipfilets
sinaasappel - tijm saus
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje fijn gesnipperd
- 2 eetlepels tijm vers of 2 theelepels gedroogde tijm
- 200 ml kippenbouillon
- 2 sinaasappels sap
- 125 ml crème fraîche
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Goudbruine kip
- Verhit de olie in de pan en smelt de boter.2 eetlepels boter, 2 eetlepels olie
- Meng in een bord of schaal de bloem met de peper en het zout.¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper, 4 eetlepels bloem
- Dep de kipfilets droog, bestrooi naar smaak met peper en zout en haal ze door de bloem.2 kipfilets
- Klop het teveel aan bloem van de kip af.
- Bak aan beiden zijde 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Zet het vuur gemiddeld en laat de kip in 10 minuten langzaam garen.
Sinaasappel Tijm Saus
- Ondertussen smelt je in een pannetje de boter en fruit je het sjalotje ongeveer 3 minuten tot hij glazig is.1 eetlepel boter, 1 sjalotje
- Voeg de tijm, bouillon en het sinaasappelsap toe en breng aan de kook.2 eetlepels tijm, 200 ml kippenbouillon, 2 sinaasappels sap
- Laat tot de helft inkoken.
- Roer de crème fraîche door de saus en breng op smaak met zout en peper.125 ml crème fraîche
Opmerkingen:
- Gebakken aardappeltjes en een heerlijke salade.
- Of snij de kip in blokjes en meng samen met de saus door gekookte tagliatelle. Dat geeft een makkelijke Italiaanse avondmaaltijd.
- Koeling - De saus en de kip kun je tot 2 dagen afgedekt in de koeling bewaren.
- Diepvries - Zowel de kip als saus kun je invriezen. Verpak in een diepvriesdoos of zak. Zo blijft het tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Verwarmen - De kip kun je langzaam in de pan opnieuw opbakken. Of doe de filet in een ovenschaal en verwarm 25 minuten bij 160 °C, terwijl het afgedekt is met aluminium folie. De saus doe je in een sauspannetje en verwarm je op gemiddeld vuur, terwijl je roert, tot hij warm is. De saus zal niet gaan schiften, want crème fraîche heeft een hoog vetgehalte, dat dat voorkomt.
Geef een reactie