Een heerlijk warm ovengerecht: dit recept voor een hele geroosterde kip met aardappels uit de oven. Lekker makkelijk. Door de kruiden en het toegevoegde ontbijtspek veel smaak.
De lekkerste kip eet je vaak als je een hele kip klaarmaakt. De kip blijft mals, sappig en valt van het bot. Het is ook een goedkope manier van kip eten, want een hele kip is goedkoper dan bewerkte kipfilet. En je kunt de restjes daarna heel goed gebruiken voor andere gerechten (bijv. kippenbouillon, basis van oneindig veel andere gerechten).
Het hele huis ruikt heerlijk
Door het bakken van de kip ruikt je huis heerlijk. Kip uit de oven heeft een heerlijke geur en als het buiten koud is en je ruikt binnen een warme ovenschotel met kip, dan krijg je het meteen warm (en je krijgt honger).
Hoe controleer je of de kip gaar is?
Lastig aan het bereiden van een hele kip is dat hij goed gaar moet zijn en dat dat van de buitenkant niet goed te zien is. Niets is vervelender dan de kip uit de oven op tafel te zetten, aan te snijden en te zien dat hij van binnen nog (licht) rauw is. In het kader van de voedselveiligheid een no go.
Daarom heb ik altijd een braadthermometer bij de hand. Maar er is ook nog een goede truck van Jamie Oliver (de hete citroen truck). En die truc is beschreven in onderstaand recept dat aangepast is naar een recept van Jamie Oliver.
- Je stopt een hete citroen in de holte van de kip. Deze wordt warm en daardoor ontstaat er stoom en zal de kip ook van binnenuit gaan garen.
- Wanneer je geen braadthermometer hebt, pak je een dikke stopnaald en steek je die diep in het dikste deel van de kip. Druk vervolgens op het kippenvlees tot er vocht uit de opening komt. Is dat vocht helder, dan is de kip gaar.
- Verse kruiden zijn het lekkerst, dus gebruik je die als die voorhanden zijn. Maar anders kun je ook prima gedroogde kruiden gebruiken (1 theelepel van elk).
- De aardappel kun je ook prima vervangen door zoete aardappel. Dat maakt het recept super lekker.
Bewaren
- De kip kun je tot 2 dagen afgedekt in de koeling bewaren. Vaak haal ik het restje kip van de botten (dat is niet meer zo veel bij ons gezin) en doe ik de botten en de smaakmakers in een pan. Ik maak een heerlijke bouillon door dit, eventueel aangevuld met wat restjes groenten, kruiden en een uitje, 3 uur te koken. De bouillon zeef ik en de volgende dag maak ik een heerlijke kippensoep met de restjes kip.
- De aardappels bewaar je 1 dag (apart van de kip) afgedekt in de koeling. Lekker om de dag erop op te bakken met wat boter in de pan.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 1 hele kip ongeveer 1250 gram
- 1 theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 2 eetlepels boter ongezouten
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 citroen biologisch
- 5 takjes tijm
- 5 takjes oregano
- 1 bol knoflook
- 5 takjes rozemarijn
- 1000 gram aardappels kruimig
- 10 plakjes ontbijtspek
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng 2 eetlepels olijfolie met de boter en zout en peper. Wrijf de kip er mee in en leg terug in de koeling.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Was de aardappels en snij ze doormidden en vervolgens in partjes.
- Breng een pan gezouten water aan de kook en voeg de aardappels, de citroen en knoflook toe. Breng het water weer aan de kook en kook 10 minuten.
- Giet af, haal de citroen en knoflook eruit en laat de aardappels even droogstomen in de pan.
- Prik met een mes 10 keer in de citroen en doe de citroen met de knoflook, tijm en oregano in het holle deel van de kip.
- Leg de kip in de ovenschaal en zet 45 minuten in de oven.
- Haal de kip uit de oven en leg de kip even op een bord.
- Pak de partjes aardappels en leg die in de schaal in het kippenvet.
- Haal de rozemarijnnaaldjes van het takje en hussel die samen met de aardappels door het kippenvet.
- Maak een gat in het midden en leg de kip er op terug.
- Verdeel over de bovenkant van de kip repen ontbijtspek, zodat hij goed bedekt is.
- Zet alles nog eens 45 minuten in de oven terug.
- Controleer of de kip goed gaar is, met de thermometer, en haal uit de oven (laat anders nog even staan). Dat doe je door de thermometer in het dikste deel van de kip te prikken. Wanneer hij 80 graden Celsius aangeeft is de kip gaar.
- Haal de citroen, knoflook, tijm en oregano uit de kip.
- Meng de knoflook met een theelepel citroensap en eetlepel olijfolie.
- Haal het ontbijtspek van de kip en verkruimel dat over de aardappel.
- Smeer de kip in met het knoflookmengsel en dek het geheel nog 10 minuten af met aluminiumfolie om te laten rusten en de smaken goed te laten ontwikkelen.
- Dien dan op. Heerlijk met sperziebonen of doperwtjes met worteltjes!
Opmerkingen:
- Je stopt een hete citroen in de holte van de kip. Deze wordt warm en daardoor ontstaat er stoom en zal de kip ook van binnenuit gaan garen.
- Wanneer je geen braadthermometer hebt, pak je een dikke stopnaald en steek je die diep in het dikste deel van de kip. Druk vervolgens op het kippenvlees tot er vocht uit de opening komt. Is dat vocht helder, dan is de kip gaar.
- Verse kruiden zijn het lekkerst, dus gebruik je die als die voorhanden zijn. Maar anders kun je ook prima gedroogde kruiden gebruiken (1 theelepel van elk).
- De aardappel kun je ook prima vervangen door zoete aardappel. Dat maakt het recept super lekker.
Geef een reactie