Ontdek dit heerlijke recept voor gehaktballetjes met Parmezaanse kaas in Tomatensaus. Smeuïge gehaktballen met salie en een vleugje Parmezaanse kaas, geserveerd in een overheerlijke smaakvolle tomatensaus.
Serveer met spaghetti en een salade voor een Italiaans feestmaal. Kom mee en geniet van deze heerlijke Italiaanse klassieker.

Heerlijke Gehaktballetjes met Parmezaanse Kaas in Tomatensaus - Recept
Gehaktballen en Italiaans eten. Bij beide loopt het water me al in de mond. Bij deze maaltijd worden die twee gecombineerd. This could be a match made in heaven als je het aan mij vraagt. En het is inderdaad een heerlijk gerecht. Vol van smaak, een heerlijke saus voor op de pasta. Heel fijn om te maken en te eten.
Het gehakt breng je op smaak met salie, peterselie en Parmezaanse kaas. Vervolgens bak je ze kort aan en stoof je ze gaar in een zelfgemaakte tomatensaus (en die is echt supermakkelijk en met heel veel smaak). Tijdens het stoven vult het huis zich dan met de heerlijke geur van deze Italiaanse maaltijd.
Toen de spaghetti en salade klaar waren heb ik iedereen aan tafel geroepen. Een tweede keer roepen was niet nodig. We hebben samen gesmuld van deze heerlijke en makkelijke maaltijd. En de pan was helemaal leeg naderhand. Ik zou zeggen dit recept is goedgekeurd door de kids (en volwassenen).
Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het boek: Gehaktballen - Salomée Vidal & Jérémie Kanza.
Wat heb je nodig voor Parmezaanse Gehaktballetjes in Tomatensaus?
Om deze Gehaktballetjes met Parmezaanse Kaas in Tomatensaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

Ingrediënten Tomatensaus
- Tomatenblokjes: Voor de smaakvolle tomatensaus. Gebruik tomatenblokjes uit blik omdat deze de optimale smaak hebben. Je zou gezeefde tomaten (of passata) kunnen gebruiken.
- Tomatenpuree: Om de smaak van de saus te verdiepen. Zorg ervoor dat je het op de juiste manier gebruikt. Om het zijn heerlijke rijke en lichtzoete smaak te geven, moet je het minimaal 2 minuten bakken.
- Tijm: Gebruik verse tijm om veel smaak te geven aan deze ovenschotel. Je kunt de tijm ook door rozemarijn vervangen.
- Laurierblaadje: Het laurierblad heeft weg van tijm en oregano, maar dan met een warme ondertoon.
- Basilicum: Een groen zacht kruid, met een kruidige smaak met een zoet aroma en een klein pepertje.
- Suiker (tomatensaus): Een klein beetje suiker zal de smaak van deze saus versterken en minder zuur maken.
Ingrediënten Gehaktballen met Parmezaanse Kaas
- Brood: Zorgt voor extra binding en stevigheid in het gehakt.
- Ui: heeft een beetje een zoete, lichte scherpe smaak.
- Salie: De smaak van salie is warm, kruidig en een klein beetje bitter. Voeg niet meer toe als in het recept staat, want anders kan de salie gaan overheersen.
- Peterselie: Voor een frisse smaak.
- Eieren: Voor het binden van het gehakt en het ei zorgt ervoor dat het smeuïg blijft.
- Melk: Door de melk wordt de gehaktbal vochtig en smeuïg van binnen
- Boter: Om de gehaktballen in te bakken.
- Rundergehakt: Rundergehakt heeft lekker veel smaak en is heerlijk voor gehaktballen. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Parmezaanse kaas: Een heerlijke ziltige kaas uit de Italiaanse keuken, die heerlijk smelt in de grill en de gehaktballen een heerlijke smaak geven.
Hoe maak je Gehaktballen met Italiaanse Kruiden en Parmezaanse Kaas?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Week het brood in de melk tot het zacht is. Fruit de olie in de koekenpan, bak de salie ongeveer 30 seconde mee. Doe het brood, ui en salie in een grote pan en voeg de fijngehakte peterselie, gehakt, eieren en geraspte Parmezaanse kaas toe. Kneedt tot het gemengd is.
- Verwarm ondertussen olie in de pan en voeg de tomatenpuree toe. Bak die 2 minuten mee tot hij zoet in plaats van zurig ruikt. Schenk de tomatenblokjes erbij en voeg ook de kruiden en suiker toe. Roer goed door en breng aan de kook. Sudder 20 minuten en breng op smaak met zout en peper.
- Rol vervolgens balletjes van het gehakt. Hou je van kleine balletjes, dan maak je ze 2 cm dik, voor grotere ballen hou je 4 cm aan. Smelt wat boter in de pan en bak de balletjes aan, tot ze aan alle zijden goudbruin zijn.
- Schenk de tomatensaus bij de gehaktballetjes. Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen.
Serveer met spaghetti en een heerlijke salade. Garneer met blaadjes basilicum en extra Parmezaanse kaas.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Ook lekker: kruiden zoals oregano, fijngehakte rozemarijn en tijm toevoegen aan de gehaktballetjes.
- Tomatensaus: Maak de tomatensaus rijker van smaak door 50 ml rode wijn toe te voegen.
- Feestje? Maak kleine gehaktballetjes en verwarm ze net voor je ze wilt serveren. Bestrooi met geraspte kaas en fijngehakte basilicum. Geef er prikkers bij.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Gehaktballetjes met Parmezaanse Kaas in Tomatensaus
Ingrediënten
Tomatensaus
- 1 eetlepel olie
- 70 gram tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 laurierblad
- 10 blaadjes basilicum vers
- 1 eetlepel suiker
- zout en peper, naar smaak
Gehaktballen
- 50 gram brood, oud, zonder korst
- 100 ml melk
- 1 eetlepel olie
- 1 ui, groot, fijngesnipperd
- 5 Verse salie, in dunne reepjes
- 15 gram peterselie, fijngehakt
- 600 gram rundergehakt
- 2 eieren, maat M
- 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 eetlepel boter
Instructies
Tomatensaus
- Verwarm olie in de pan en voeg de tomatenpuree toe.1 eetlepel olie, 70 gram tomatenpuree
- Bak die 2 minuten aan en doe de tomatenblokjes erbij.400 gram tomatenblokjes
- Meng vervolgens de kruiden en suiker er door en leg het laurierblaadje erop. Breng aan de kook en zet het vuur vervolgens laag.1 theelepel gedroogde tijm, 10 blaadjes basilicum vers, 1 eetlepel suiker, 1 laurierblad
- Laat de saus 20 minuten sudderen en breng hem dan op smaak met zout en peper.zout en peper
Gehaktballen met Parmezaanse kaas
- Week het brood in de melk.50 gram brood, 100 ml melk
- Doe olie in de pan en fruit het uitje hierin aan, voeg dan de salie toe en bak die, terwijl je roert, een minuut mee tot hij zacht is.1 eetlepel olie, 1 ui, 5 Verse salie
- Schep in een grote schaal.
- Doe de peterselie, het gehakt, eieren en Parmezaanse kaas bij het ui-mengsel en kneed alles goed door.15 gram peterselie, 600 gram rundergehakt, 2 eieren, 150 gram Parmezaanse kaas
- Rol vervolgens balletjes (ongeveer 4 cm dik) van het gehakt.
- In een hapjespan smelt je de boter en bak je de balletjes gehakt aan tot ze mooi bruin van kleur zijn.1 eetlepel boter
- Zet het vuur laag en schenk de tomatensaus over het gehakt.
- Laat 15 minuten sudderen. Serveer meteen!
Opmerkingen
- Kruiden zoals oregano, fijngehakte rozemarijn en tijm toevoegen aan de gehaktballetjes.
- Tomatensaus: Maak de tomatensaus rijker van smaak door 50 ml rode wijn toe te voegen.
- Feestje? Maak kleine gehaktballetjes en verwarm ze net voor je ze wilt serveren. Bestrooi met geraspte kaas en fijngehakte basilicum. Geef er prikkers bij.
- Koelkast: Bewaar restjes gehaktballetjes met Parmezaanse kaas in tomatensaus in een luchtdichte container in de koelkast. Zo blijven ze tot drie dagen goed.
- Diepvries: Bewaar in een diepvriesdoos of zak. Ze kunnen tot 2 maanden in de diepvries bewaard worden.
- Opwarmen: Warm op in de magnetron. Of voeg 2 eetlepels water toe en verwarm de gehaktballetjes met saus op gemiddeld vuur op het fornuis, terwijl je blijft roeren.
Geef een reactie