Breng de zomer op je Bord met deze verrukkelijke Griekse kipspiesjes van de BBQ. Proef de authentieke Mediterraanse smaken met de malse kip gemarineerd in olijfolie, citroensap en aromatische kruiden.
Dit is het perfecte gerecht voor zwoele zomerse avonden. Maak dit recept snel en laat je meevoeren naar de heerlijke Griekse keuken. Hier ga je van genieten!
Geniet van sappige Griekse kipspiesjes van de BBQ - Heerlijk Mediterraans gerecht!
Ga je BBQ vanavond en heb je zin in een makkelijk en lekker recept. Kijk dan snel hier want dit is mals, heeft lekker veel smaak en is echt heel eenvoudig te maken. De kip wordt op smaak gebracht met heerlijke Mediterranse kruiden en vervolgens tot in perfectie gegrild.
De combinatie van olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden zoals oregano en dille geeft de kip ontzettend veel smaak. Laat de marinade goed zijn werk doen en zorg dat de kip er minimaal een paar uur (maar een nacht kan zeker ook) in de koeling op smaak komt. Daardoor dringen de smaken diep door en dat maakt dit zoveel lekkerder.
Grillen maar!
En dan het leuke deel. Rijg het vlees aan de stokjes, steek de BBQ aan en leg de spiesjes op het grillrooster. En neem even de tijd om de heerlijke geur van de spiesjes te ruiken (ben ik de enige die het zo lekker vindt om de BBQ geuren op te snuiven?). Draai de spiesjes halverwege om en grill tot het vlees klaar is. Ik serveer de spiesjes met wat stukjes citroen en garneer met wat verse oregano.
Samen met wat versgebakken brood, tzatziki en een Griekse salade heb je een heerlijke makkelijke avondmaaltijd.
Wat heb je nodig voor Griekse Kipspiesjes met Oregano?
Om deze Griekse Kipspiesjes van de BBQ te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Kipfilet: Voor dit recept heb ik kipfilet gebruikt. Maar kiphaasjes kunnen natuurlijk ook.
- Rode ui: heeft een dieprode bijna paarse schil, iets dunner dan de schil van een gewone ui. Het is iets minder scherp van smaak. Hier wordt het gebruikt in de marinade en knapperig geroosterd op de spiesen.
- Olijfolie: gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Knoflook: Een van de smaakmakers in de marinade. Rauwe knoflook is doordringend, licht zoet en scherp. Maar na het roosteren wordt het heerlijk zacht van smaak.
- Oregano: Heeft een kruidige aromatische smaak, en een beetje pit. Het is een kruid dat veel wordt gebruikt in de Mediterrane keukens van Griekenland en Italië.
- Dille: Een zacht kruid met fijne naaldachtige blaadjes. Het heeft een licht zoete citroen en azijnachtige smaak.
- Citroensap: Maakt het vlees mals en zorgt voor een frisse vleugje citrus.
- Paprikapoeder: Heeft een pikante smaak.
- Rood pepertje: Zorgt voor een beetje pit.
Hoe maak je Gegrilde Griekse Kipspiezen?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Maak een marinade door de olijfolie te mengen met de uitgeperste knoflook, oregano, dille, citroensap, paprikapoeder, pepertje en rode ui.
- Meng de blokjes kip (ongeveer 2 x 2 cm) door de marinade. Dek af met plasticfolie en laat minimaal 8 uur (maar mag ook overnacht) marineren.
- Rijg de kip afgewisseld met partjes ui op de spiesen. Grill je ze niet meteen, dek ze dan af met plasticfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Zorg dat de BBQ goed heet is en grill de spiesjes aan alle zijden in 5 tot 8 minuten tot ze gaar zijn. Wanneer de kerntemperatuur 70 - 72 *C is de kip gaar en kun je hem eten.
Serveer met wat partjes citroen en bestrooi met verse kruiden. Lekker met stokbrood, een Griekse salade en natuurlijk zelfgemaakte tzatziki.
Tips, Vervangingen en Variaties
- In plaats van rode ui (of als aanvulling) kun je ook wat paprika of cherry tomaten toevoegen.
- Hou je van pittig, voeg dan nog ½ theelepel chilivlokken toe aan de marinade.
- Kruiden: Naast oregano en dille (of in plaats van) kun je ook basilicum, rozemarijn of tijm gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Marinade
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- ½ theelepel gedroogde dille
- 1 theelepel citroensap
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ rode peper zonder zaden, fijngesneden
Kipspiesjes
- 500 gram kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm
- 1 rode ui ontveld en in partjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- In een grote kom meng je de olijfolie, knoflook, oregano, dille, citroensap, paprikapoeder en het pepertje.3 eetlepels olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel gedroogde oregano, ½ theelepel gedroogde dille, 1 theelepel citroensap, ½ theelepel paprikapoeder, ½ rode peper
- Voeg de kip aan de kom toe en roer alles goed om, zodat elk stukje kip met de marinade is bedekt. Dek de kom af met plasticfolie en laat minimaal 8 uur in de koelkast marineren.500 gram kipfilet
- Rijg de kipfilet blokjes afgewisseld met de partjes rode ui op een saté prikker.1 rode ui
- Bak de spiesjes, terwijl je af en toe draait in 5 tot 8 minuten tot ze goed gaar zijn. De kerntemperatuur ligt dan tussen de 70 en 72 °C.
Opmerkingen:
- In plaats van rode ui (of als aanvulling) kun je ook wat paprika of cherry tomaten toevoegen.
- Hou je van pittig, voeg dan nog ½ theelepel chilivlokken toe aan de marinade.
- Kruiden: Naast oregano en dille (of in plaats van) kun je ook basilicum, rozemarijn of tijm gebruiken.
- Koelkast: Bewaar de spiesjes ongebakken afgedekt tot 2 dagen afgedekt in de koelkast. Je kunt ze gebakken ook maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren (afdekken met plasticfolie).
- Diepvries: Maak de Griekse kipspiesjes en bewaar ze vervolgens in een diepvriesdoos. Zowel gebakken als ongebakken blijven ze tot een maand goed. Laat ontdooien in de koelkast. TIP: leg een bakpapier tussen de spiesjes, dan kun je ze makkelijk uit de diepvriesdoos halen.
Geef een reactie