De ALLERLEKKERSTE aspergesoep!! Gebonden en romig, vol zachte asperges. Het voelt fluweelzacht en rijk aan, en is gevuld met heerlijke beenham en ei. Deze soep is de blikvanger van je lente menu.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Garnering
Kook de eieren gaar, pel ze en rasp ze op de grove rasp.
2 eieren
Snij de beenham in dunne reepjes.
100 gram beenham
Romige Aspergesoep met Beenham
Smelt de boter in een grote pan en schud de bloem er in één keer bij.
2 eetlepels boter, 3 eetlepels bloem
Bak twee minuten door op laag vuur tot de bloem gaar is, blijf daarbij roeren, zodat de bloem niet bruin wordt.
Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Schil de asperges met een dunschiller.
300 gram asperges
Breek de houtige onderkant ervan af. Dat doe je door de onderzijde met twee vingers vast te houden en de bovenzijde van de asperge naar boven te buigen. (Op de rand tussen het houtige deel en het lekkere deel zal de asperge breken)
Snij de bovenkant van de asperges eraf (ongeveer twee cm) en snij het restant van de asperges in kleine stukjes.
Doe de asperge bovenkanten samen met de bouillon en een schepje suiker in een pan en breng aan de kook.
500 ml groentebouillon, 1 theelepel suiker
Laat ongeveer tien minuten koken tot de asperges beetgaar zijn.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord.
Doe nu de overige aspergestukjes in de bouillon in de pan en kook die 20 minuten gaar.
Pureer de bouillon met een staafmixer.
Giet de hete aspergebouillon bij de afgekoelde bloem, terwijl je roert met een garde. Giet de bouillon er langzaam bij, zodat je geen klontjes krijgt.
Verwarm de soep ongeveer 5 minuten en schenk dan de slagroom erbij.
100 ml slagroom
Breng op smaak met zout en peper.
1 theelepel zout, ⅛ theelepel peper
Schep de soep in een soepkom en schep daar één eetlepel asperge uiteinden bij.
Garneer met eierrasp en reepjes beenham.
NOTITIES
1. Wil je deze romige aspergesoep maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop:2. - Asperges Door het houtige stuk van de asperges te breken in plaats van te snijden, zit je precies op het juiste punt, waardoor je het vlezige deel niet in je soep terugvind en het meeste asperges voor je soep behouden blijft.3. Alternatieven -
Asperges - Vervang de witte asperges door groene asperges.
Ham - Ook lekker is de ham te vervangen door gerookte zalm (voor een luxe versie). Voor een vegetarische soep vervang je de ham door plakjes champignons die je licht in boter hebt aangebakken.
Slagroom - Je kunt ook kookroom gebruiken, dan weet je zeker dat de soep niet schift.
4. - Bewaren Wil je de soep bewaren zorg er dan voor dat hij snel afkoelt.
Koelkast - Deze soep kun je snel afkoelen en vervolgens afgedekt 2 dagen in de koeling bewaren.
Diepvries - Schenk de afgekoelde soep in een diepvriesdoos. Zo kun je hem tot twee maanden bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm de soep op gemiddeld vuur tot hij warm is, maar nog niet kookt. Door de slagroom kan hij gaan schiften.
Vries deze soep niet in. Doordat je room hebt toegevoegd kan hij gaan schiften.5. VoedingswaardeMet dit recept kun je vier grote soepkommen vullen. De voedingswaarden zijn per soepkom, inclusief topping weergegeven.