Verwarm jezelf met de smaken van deze ouderwetse kippensoep van verse groenten, bereid met liefde en kippenpoten. Dit is geen gewone soep, het is een reis terug in de tijd, naar de keuken van mijn oma, waar de geur van zelfgemaakte soep het hele huis vulde.
Gemaakt zonder pakjes en zakjes. Dus maak deze soep, en geniet van een kom dampende soep. Met liefde gemaakt en dat proef je in elke hap.

Klassieke Kippensoep van Groente
Deze kippensoep brengt warme herinneringen naar boven aan vroegere tijden toen ik nog jong was. Op het fornuis stond een pan met verse kippensoep te pruttelen. De bouillon kwam langzaam op smaak door de kruiden en groenten die werden toegevoegd.
En als de soep klaar was kwamen er kommen met heerlijk ruikende, dampende soep op tafel. Met lekker veel kip en vermicelli, echt genieten. En dat kun je nu ook zelf!
Verse Kippensoep met Kippenpoot
En wat maakt deze kippensoep zo bijzonder? Het start met het gebruiken van verse groenten zoals wortels, selderij en prei die de soep een heerlijke smaak en textuur geven. En de kippenpoot, die langzaam gaart in het vocht. Het geeft de soep die diepe, volle kippensmaak. En door kippenpoten te gebruiken is het veel budgetvriendelijker dan wanneer je een hele kip nodig hebt.
En of je nu behoefte hebt aan comfortfood, een opkikker op een koude dag, of je gewoon zin hebt in een lekker bord kippensoep, deze soep zal aan al je verwachtingen voldoen. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ouderwetse Kippensoep van Verse Groenten
Ingrediënten
- 600 gram kippenpoten
- 2 uien, gepeld, in vieren gesneden
- 2 preien, schoongemaakt, top en onderste deel verwijdert, in stukken gesneden
- 2 wortels, schoongemaakt en in plakjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt in plakjes gesneden
- 2 tenen knoflook, ontvelt
- 5 gram platte peterselie
- 15 zwarte peperkorrels
- 3 laurierblaadjes
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 foelie
- 1 theelepel basilicum
- 1500 ml water
- 50 gram vermicelli
- 10 gram selderij, alleen blaadjes, fijngesnipperd
- 10 gram peterselie, alleen blaadjes, fijngesnipperd
- zout en peper
Instructies
- Leg de kippenpoten in een grote soeppan.600 gram kippenpoten
- Doe de uien, prei, wortel, peperkorrels, peterselie, knoflook, bleekselderij en tijm erbij. Voeg nu ook de laurier, tijm, basilicum en foelie toe.2 uien, 2 preien, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij, 2 tenen knoflook, 5 gram platte peterselie, 15 zwarte peperkorrels, 3 laurierblaadjes, 2 theelepels gedroogde tijm, 1 foelie, 1 theelepel basilicum
- Schenk 1 ½ liter koud water in de pan.1500 ml water
- Breng het water aan de kook (zonder deksel) en zet het vuur zo laag mogelijk (een sudderplaatje werkt hier heel goed). Laat 2 uur zachtjes sudderen. Wordt het waterniveau te laag vul dan aan met wat vers water.
- Haal de kippenpoten uit de bouillon.
- Haal het vel van de kippenpoten en pluk het vlees van de poten in kleine stukjes. Leg even opzij.
- Zet een zeef op een schone pan of kom (een puntzeef of grove zeef is prima) en schenk de bouillon door de zeef. De in de zeef achtergebleven groenten en kruiden kun je weggooien.
- Meet de bouillon af en vul aan tot 1 ½ liter met water.
- Verwarm de bouillon tot hij goed heet is. Doe het kippenvlees, en de vermicelli in de pan.50 gram vermicelli
- Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur sudderen, zodat de vermicelli gaart.
- Roer de peterselie en selderij door de soep en breng op smaak met zout en peper.10 gram selderij, 10 gram peterselie, zout en peper
- Serveer meteen.
Opmerkingen
- Koelkast: Laat de kippensoep snel afkoelen en bewaar hem afgedekt tot twee dagen in de koelkast.
- Invriezen: Laat de soep snel afkoelen en schenk in een diepvriesdoos. Zorg dat je voldoende ruimte vrijlaat, want de soep zet bij het invriezen uit. Op deze manier is de kippensoep wel drie maanden houdbaar. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de kippensoep op middelhoog vuur tot hij warm is (maar niet kookt).
Geef een reactie