Carnavalssoep, ook wel bekend als Oude Wijvensoep, is een rijkgevulde tomatensoep die met Carnaval (Vastelaovend) in het Zuiden van Nederland wordt gemaakt.
Met heerlijke ingrediënten zoals rookworst, gehakt en witte bonen in tomatensaus, leg je zeker een goede bodem voor een leuke avond uit. En iedereen vindt deze soep lekker. Makkelijk en snel te maken, deze soep staat deze Carnaval zeker op tafel!
Carnavalssoep (Oude Wijvensoep)
In de carnavalstijd is dit een soep die vaak gegeten wordt: Carnavalssoep, ook wel Oude wijvensoep, Truujesoep of Alde Wievensoep geheten. En de naam van de soep verraadt al een beetje de Limburgse oorsprong. Nu denk je misschien “oude wijvensoep” wat een bijzondere benaming, maar dit komt doordat alles in deze soep zo lang gekookt wordt dat het zacht is. En dus geschikt voor ouderen zonder tanden.
De carnavalssoep is goed gevuld met rookworst, witte bonen in tomatensaus, gehaktballetjes, groenten samengevoegd tot een smaakvolle tomatensoep. En daardoor is deze soep een goede bodem in de maag voor dat je gaat Carnavallen. Dus zet deze grote pan met soep op het vuur, serveer met een heerlijk broodje en stort je in de polonaise!
Wat heb je nodig voor Trienekes soep?
Om deze titel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Rundergehakt - Heeft lekker veel smaak en past prima in deze soep. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Ui en knoflook - Smaakmakers in de soep
- Rookworst - Echt Nederlandse worst, waarbij vlees gemengd met specerijen in een omhulsel. Vroeger werden de worsten traditioneel gerookt, tegenwoordig wordt er vaak rookaroma gebruikt om de typische rooksmaak te krijgen.
- Bleekselderij, zongedroogde tomaten en prei - Groenten die zorgen voor de gezonde vulling in de soep.
- Witte bonen in tomatensaus - Witte bonen in een zoete, wat dikkere tomatensaus.
- Tomatensap - Sap dat wordt verkregen uit tomaten. Er is vaak al wat zout aan toegevoegd en daarom is het belangrijk de soep te proeven voordat je hem verder op smaak brengt.
- Bruine suiker - Om de soep te zoeten. Het heeft net wat meer diepte als het gaat om smaak in vergelijking met witte suiker.
- Zoete Chilisaus - Is een heldere oranje zoetzure saus, licht pittig. Gemaakt van chilipeper, suiker, azijn en andere smaakmakers.
- Ketjap Manis - Een Indonesische zoete sojasaus wordt in dit recept gebruikt. Heb je geen Ketjap Manis in huis, maar wel lichte sojasaus, natriumarme sojasaus of donkere sojasaus? Voeg twee eetlepels honing en een eetlepel extra bruine suiker toe aan de toegevoegde sojasaus.
- Bouillon blokjes - In dit recept gebruik je twee runderbouillonblokjes en drie maggiblokjes (die vierkante uit de rode gele verpakking).
Hoe maak je Carnavalssoep?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe olie in de pan en bak het uitje 3 minuten tot het glazig is. Voeg de knoflook toe en roerbak die een half minuutje mee. Doe de prei, en bleekselderij in de pan en bak, terwijl je alles roert, 3 minuten op gemiddeld vuur.
- Schenk het tomatensap en het water in de pan. Voeg ook de chilisaus, suiker en ketjap toe.
- Schep de witte bonen in tomatensaus en zongedroogde tomaten in de pan. Breng aan de kook en laat 45 minuten sudderen.
- Rol ondertussen gehaktballetjes van het gehakt en snij de rookworst in plakjes. Doe die ook in de soep en roer alles goed door. Laat nog 15 minuten sudderen. Proef en voeg naar smaak, zout en peper toe. Serveer.
Dit is lekker met knoflookbrood, een worstenbroodje of saucijzenbroodjes. Maar ook een broodje kaas zal het hier zeker goed bij doen.
Garneer met wat verse dungesneden prei en peterselie.
Tips en Variaties
- Voeg champignons 250 gram in plakjes toe.
- In plaats van rookworst kun je ook uitgebakken spekjes aan de soep toevoegen.
- Ga je voor de echte carnavalsstemming, snij dan een groene, gele en rode paprika in blokjes en doe die in de soep. Met deze carnavalskleuren kom je helemaal in de stemming.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 preien gewassen en in dunne ringetjes gesneden
- 3 stengels bleekselderij gewassen in blokjes gesneden
- 2 liter tomatensap
- 500 ml water
- 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel zoete chilisaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 350 gram witte bonen in tomatensaus
- 100 gram zongedroogde tomaten in smalle reepjes
- 2 rundvlees bouillonblokjes
- 3 maggi blokjes vierkant
- 500 gram rundergehakt
- 1 rookworst in plakjes
- peper en zout
Garnering
- peterselie fijngesneden
- prei gewassen en in dunne ringetjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit een soeppan met olie op gemiddeld vuur.2 eetlepels zonnebloemolie
- Voeg de ui toe en bak drie minuten tot hij glazig is.2 uien
- Schep de knoflook erbij en roer alles 30 seconde goed door.2 teentjes knoflook
- Doe nu ook de prei en bleekselderij in de pan en bak drie minuten mee, waarbij je af en toe alles doorroert.2 preien, 3 stengels bleekselderij
- Schenk het tomatensap en het water in de pan en voeg ook de bruine suiker, chilisaus en ketjap toe.2 liter tomatensap, 500 ml water, 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker, 1 eetlepel zoete chilisaus, 2 eetlepels ketjap manis
- Giet de witte bonen in de pan en doe ook de zongedroogde tomaten en alle bouillonblokjes erbij.350 gram witte bonen in tomatensaus, 100 gram zongedroogde tomaten, 2 rundvlees bouillonblokjes, 3 maggi blokjes
- Laat aan de kook komen en zet het vuur laag. Laat 45 minuten sudderen.
- Rol ondertussen balletjes van het gehakt.500 gram rundergehakt
- Doe het gehakt en de rookworst in de pan en laat die nog 15 minuten mee sudderen.1 rookworst
- Proef en breng de soep op smaak met zout en peper.peper en zout
- Serveer de soep in kommen en garneer met wat fijngesneden prei en peterselie.peterselie, prei
Opmerkingen:
- Voeg champignons 250 gram in plakjes toe.
- In plaats van rookworst kun je ook uitgebakken spekjes aan de soep toevoegen.
- Ga je voor de echte carnavalsstemming, snij dan een groene, gele en rode paprika in blokjes en doe die in de soep. Met deze carnavalskleuren kom je helemaal in de stemming.
- Koelkast: Laat de soep snel afkoelen en dek af. Zo blijft de soep tot 2 dagen goed in de koeling.
- Diepvries: Koel de soep snel af en schenk in een luchtdichte diepvriesdoos. Hou daarbij ½ cm van de bovenrand vrij (door het invriezen zet de soep iets uit). Zo kun je de soep tot 2 maanden in de diepvries bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de soep op laag vuur, terwijl je roert, tot hij warm is.
Geef een reactie