Een verwarmend recept voor pompoensoep met pittige salsa. Een soep met een herfst tintje, heerlijk verwarmend. Lekker voor lunch of als voorgerecht.
De pompoen
Ook al zie ik de pompoen vaak in de schappen van de supermarkt liggen in de herfst, toch is het geen groente die ik vaak gegeten heb. Dat het familie is van de komkommer, meloen en kalebassen zie ik enigszins terug en dan.
Komkommers en meloen eet ik meestal koud en kalebassen zijn niet eetbaar. Maar een rauwe pompoen (op de zaden na) is toch niet echt een lekker hapje.
Pompoenzaden
Wanneer je de pompoen doorsnijdt kom je de zaden tegen. Die kun je heerlijk roosteren in een pan en als snack opeten. Of bijvoorbeeld door brooddeeg mengen. Allemaal lekkere toepassingen. En ook de bloemen van de pompoen zijn eetbaar. Lekker frituren en vullen met allerlei smeuïge heerlijkheden.
Maar dat is dan weer een ander recept. En kom je er echt niet uit, dan snijdt je een mooi gezicht en zet je hem met Halloween als decoratie neer. Deze keer heb ik daar niet voor gekozen.
Pompoen vlees
Het vezelige vlees van de pompoen kun je heerlijk bakken, grillen of koken. En in dit recept heb ik gekozen om het tot soep te verwerken. Omdat het een vezelige, lichtzoete groente is, pimp ik hem in dit recept op met een pittige salsa. Heerlijk verwarmend, lekker voor de koude herfstdagen.
- Deze salsa is ook lekker met paprika. Rooster dan ook een paprika mee met de tomaten en peper in de oven.
- Om de soep nog fijner te krijgen, kun je hem ook nog zeven met een grove zeef.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlPompoensoep met pittige salsa
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Salsa
- 1 eetlepel olijfolie (extra vierge)
- 2 takjes tijm
- 2 tomaten
- 1 pepertje
- 1 eetlepel balsamico crème
Pompoensoep
- 2 bollen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- 1 pompoen
- 1 liter kippenbouillon (zonder zout)
- 2 uien (gesnipperd)
- 1 theelepel zout (naar smaak)
- â…› theelepel peper
Optioneel
- 1 eetlepel olijfolie (extra vierge)
- 4 takjes oregano (vers, garnering)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Roosteren groenten
- Pak een stuk aluminiumfolie leg daarin de knoflook en tijm.
- Besprenkel met olijfolie en vouw tot een pakketje.
- Leg op een bakplaat. Leg er 2 tomaten en het pepertje bij.
- Besmeer de pompoen met olijfolie en leg die ook op de bakplaat.
- Zet de bakplaat 15 minuten in de oven.
- Verwijder de tomaat en peper van de bakplaat en zet de bakplaat met pompoen en knoflook nog 20 minuten in de oven.
Salsa
- Haal het velletje van de tomaat en stop de tomaten samen met de peper en 1 eetlepel balsamico crème in de blender.
- Schenk de puree in een kommetje.
Pompoensoep
- Haal de bakplaat met pompoen en knoflook uit de oven en laat licht afkoelen.
- Schenk 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en doe de uien erbij.
- Laat 3 minuten stoven op gemiddeld vuur, zodat de uien glazig worden, maar niet bruin.
- Knijp de gegaarde knoflook uit de schil in de pan en roerbak ½ minuut.
- Schep met een lepel de zaden uit de pompoen (dit gaat makkelijk nu hij gegaard is).
- Schraap vervolgens het vruchtvlees met een lepel uit de pompoenschil en doe het pompoenvlees in de pan.
- Voeg de kippenbouillon toe en laat aan de kook komen en zet het vuur laag. Laat 10 minuten sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Verwarm de soep weer en breng op smaak met zout en peper.
- Schenk de soep in een soepkom, samen met de salsa en (optioneel) wat verse oregano.
- Druppel er wat olijfolie, extra vierge over.
Opmerkingen:
- Deze salsa is ook lekker met paprika. Rooster dan ook een paprika mee met de tomaten en peper. Haal het velletje van de paprika en verwijder de pitjes voor je hem gaat pureren.
- Om de soep nog fijner te krijgen, kun je hem ook nog door een zeef drukken.
Geef een reactie