Een verwarmend recept voor een pittig pompoensoep recept, een herfstige traktatie boordevol lekkere smaken. De geroosterde pompoen gecombineerd met de pittige salsa geeft een heerlijke diepe smaak. Ontdek dit eenvoudige recept en geniet van een lekker kommetje soep op koude dagen.
Warm op met deze Eenvoudige Pittige Pompoensoep
Pompoensoep is een ultiem comfort soep voor herfst en winterdagen. En deze zelfgemaakte pompoensoep heeft lekkere verwarmende, diepe smaken en een vleugje pit. De soep is makkelijk te maken en heerlijk om te eten. Het heeft een romige textuur, zoet en aardse smaak. Gecombineerd met het pitje een smaakexplosie in elke hap.
Het vezelige vlees van de pompoen kun je heerlijk bakken, grillen of koken. En in dit recept heb ik gekozen om het tot soep te verwerken. Eerst lekker roosteren in de oven en pureren tot een gladde soep. Vervolgens pimp ik hem in dit recept op met een pittige salsa. Heerlijk verwarmend, lekker voor de koude herfstdagen.
Wat heb je nodig voor dit Makkelijk Pittige Pompoensoep Recept
Om deze pittige pompoensoep zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Flespompoen: Ook wel bekend als de Butternut of muskaatpompoen. Hij heeft een zoete nootachtige smaak. Een ideale pompoen om te roosteren.
- Kun je geen flespompoen aankomen, dan kun je ook een oranje pompoen gebruiken, maar deze is veel lastiger te schillen.
- Rode peper en tomaten: De basis van de salsa.
- Door de salsa apart van de soep te maken, kun je zelf bepalen hoe pittig je de soep wilt eten. Fijn als er ook kinderen mee-eten.
- Balsamico crème: Heerlijke balsamicoazijn die is ingekookt tot een siroop (of crème zoals in de naam staat) daarmee wordt hij fluweelzacht en voller van smaak.
- Knoflook en uien: De basissmaken van de soep. De knoflook rooster je voor nog meer smaak.
- Bouillon: Gebruik kippenbouillon voor een zachte smaak.
- Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon. Heb je dat niet, maak dan bouillon van een blokje.
- Ga je voor vegetarisch gebruik dan een groentebouillon.
- Tijm: Gebruik verse tijm om veel smaak te geven aan deze soep.
- Oregano: Heeft een kruidige aromatische smaak, en een beetje pit. Gebruik het als garnering. Heb je geen oregano, laat het dan achterwege.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Pittige pompoensoep
Ingrediënten
Salsa
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 2 takjes verse tijm
- 2 tomaten
- 1 rode peper
- 1 eetlepel balsamico crème
Pompoensoep
- 2 bollen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 Flespompoen
- 2 uien, gesnipperd
- 1 liter kippenbouillon, zonder zout
- 1 theelepel zout, naar smaak
- ⅛ theelepel peper
Optioneel garnering
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 4 takjes verse oregano
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Roosteren groenten
- Pak een stuk aluminiumfolie leg daarin de knoflook en tijm.2 takjes verse tijm, 2 bollen knoflook
- Besprenkel met olijfolie en vouw tot een pakketje.1 eetlepel olijfolie extra vierge
- Leg op een bakplaat. Leg er 2 tomaten en het pepertje bij.2 tomaten, 1 rode peper
- Besmeer de pompoen met olijfolie en leg die ook op de bakplaat.1 Flespompoen, 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- Zet de bakplaat 15 minuten in de oven.
- Verwijder de tomaat en peper van de bakplaat en zet de bakplaat met pompoen en knoflook nog 20 minuten in de oven.
Salsa
- Haal het velletje van de tomaat en stop de tomaten samen met de peper en balsamico crème in de blender.1 eetlepel balsamico crème
- Schenk de salsa in een kommetje.
Pompoensoep
- Haal de bakplaat met pompoen en knoflook uit de oven en laat licht afkoelen.
- Schenk 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en doe de uien erbij. Laat 3 minuten stoven op gemiddeld vuur, zodat de uien glazig worden, maar niet bruin.2 eetlepels olijfolie extra vierge, 2 uien
- Knijp de gegaarde knoflook uit de schil in de pan en roerbak ½ minuut.
- Schep met een lepel de zaden uit de pompoen (dit gaat makkelijk nu hij gegaard is).
- Schraap vervolgens het vruchtvlees met een lepel uit de pompoenschil en doe het pompoenvlees in de pan.
- Voeg de kippenbouillon toe en laat aan de kook komen en zet het vuur laag. Laat 10 minuten sudderen.1 liter kippenbouillon
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Verwarm de soep weer en breng op smaak met zout en peper.1 theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Schenk de soep in een soepkom, samen met de salsa en (optioneel) wat verse oregano. Druppel er wat olijfolie, extra vierge over.4 takjes verse oregano, 1 eetlepel olijfolie extra vierge
Opmerkingen:
- Om de soep nog fijner te krijgen, kun je hem ook nog door een zeef drukken.
- Door de salsa apart van de soep te maken, kun je zelf bepalen hoe pittig je de soep wilt eten. Fijn als er ook kinderen mee-eten.
- Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon. Heb je dat niet, maak dan bouillon van een blokje.
- Ga je voor vegetarisch gebruik dan een groentebouillon.
- Koelkast: Bewaar de pompoensoep en de salsa apart, luchtdicht verpakt tot maximaal 2 dagen.
- Diepvries: De salsa en soep kun je apart van elkaar invriezen in een diepvriesdoos en blijft tot maximaal 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast
- Opwarmen: Verwarm de soep op gemiddeld vuur tot hij goed heet is. Voeg naderhand de salsa toe.
Geef een reactie